Dansk vækst retter op på katastrofekursen
Foto: Colourbox
Økonomi Af
Opdateret 9.30 - Efter et massivt fald i bruttonationalproduktet (bnp) i fjerde kvartal 2012 er væksten i Danmark på vej mod lidt bedre tider.

Væksten i første kvartal 2013 landede i 0,2 pct., hvilket var forventet af økonomerne.

Samtidig med, at der kom tal for første kvartal kom Danmarks Statistik med reviderede tal for væksten i fjerde kvartal 2012 og her blev væksten nedjusteret til minus 0,9 pct. fra minus 0,7 pct.

Med en vækst på 0,2 pct. undgik Danmark med nød og næppe at ryge ind i endnu en recession, men med en beskeden vækst på 0,2 pct. kan senere revisioner af væksten i første kvartal vise sig at at være så negative, at Danmark rent faktisk er i recession.

At der kan være problemer fremadrettet viser sig i tal for lageropbygningen, hvor der i kvartalet har været en kraftig lageropbygning hos virksomhederne, der har trukket væksten i plus.

"Således trak lagrene alene bnp-væksten op med 1,2 pct.. Det er desværre en stor streg i regningen," siger Tore Stramer, der er seniorøkonom i Nykredit Markets.

Streg i regningen

Det positive vækstbidrag fra lagrene skyldes ifølge Tore Stramer primært afskaffelsen af fedtafgiften ved årsskiftet, hvilket har fået mange engrosvirksomheder til at nedbringe lagrene i fjerde kvartal 2012 for igen at bygge dem op i 1. kvartal 2013.

Dertil indikerer lageropbygningen ligeledes, at virksomhederne er blevet negativt overrasket over den lave efterspørgsel, og dermed har været nødsaget til at producere til lager.

"Det betyder også, at der kan være udsigt til at virksomhederne fremadrettet har mulighed for at trække på lagrene og skrue ned for produktionen, hvilket alt andet lige trækker den økonomiske økonomisk aktivitet ned," siger Tore Stramer.

Fald i forbruget

Der var en stigning i den indenlandske efterspørgsel på 0,6 pct., som var sammensat af en stigning i lagre, en lille stigning i det private forbrug og fald i såvel investeringer som det offentlige forbrug.

I forhold til samme periode sidste år er væksten i bruttonationalproduktet faldet med 0,8 pct. i årets første kvartal. Baseret på hidtidige erfaringer kan usikkerheden på bnp-væksten generelt vurderes til plus-minus 0,5 procentpoint.

I første kvartal var der et ret stort fald i det offentlige forbrug på 2,1 pct., oplyser Danmarks Statistik. At det alligevel er lykkedes at trække væksten i plus i året første kvartal skyldes, at danskerne har købt flere biler, hvor anskaffelsen af køretøjer steg med 0,8 pct.

Samlet steg det private forbrug steg 0,1 pct., mens de faste bruttoinvesteringer faldt med 0,6 pct. Der var en nedgang i boliginvesteringerne på 2 pct. og et fald i investeringerne i øvrigt byggeri og anlæg på 2,1 pct.

Den samlede eksport faldt 0,4 pct. i første kvartal, mens importen steg med 1,6 pct. For importen var der en fremgang i varehandelen på 2,4 pct. og en lille stigning i tjenestehandelen på 0,1 pct. Eksporten af varer var uændret, mens eksporten af tjenester faldt med 1,1 pct.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerFlyveturen kan optimere din arbejdsindsats

Annoncørbetalt
indhold af Qatar Airways

Forsiden lige nu


Et europæisk skæbnevalg - her er fire af de vigtigste emner for erhvervslivet de næste fem år

Aktiechef skuffet over danske C25-selskaber efter "uimponerende" regnskabssæson

Bauhaus blæser til krig og varsler butiksåbninger - samtidig fosser millionerne ud af Silvan

Venstre vil hæve prisen på en pakke cigaretter med 20 kroner

Thulesen Dahl kræver klart løfte fra S: Danmark skal kun gå med i bankunion efter folkeafstemning

Gennem hele sin tid som premierminister ofrede Theresa May sig for partiets splittede fløje - fredag ofrede partiet så Theresa May

Verdens dyreste medicin godkendt - 14 mio kr for en behandling

Tobaksbranche vender tomlen ned til neutrale cigaretpakker uden logo: En krænkelse af os