Dansk vækst retter op på katastrofekursen
Foto: Colourbox
Økonomi Af
Opdateret 9.30 - Efter et massivt fald i bruttonationalproduktet (bnp) i fjerde kvartal 2012 er væksten i Danmark på vej mod lidt bedre tider.

Væksten i første kvartal 2013 landede i 0,2 pct., hvilket var forventet af økonomerne.

Samtidig med, at der kom tal for første kvartal kom Danmarks Statistik med reviderede tal for væksten i fjerde kvartal 2012 og her blev væksten nedjusteret til minus 0,9 pct. fra minus 0,7 pct.

Med en vækst på 0,2 pct. undgik Danmark med nød og næppe at ryge ind i endnu en recession, men med en beskeden vækst på 0,2 pct. kan senere revisioner af væksten i første kvartal vise sig at at være så negative, at Danmark rent faktisk er i recession.

At der kan være problemer fremadrettet viser sig i tal for lageropbygningen, hvor der i kvartalet har været en kraftig lageropbygning hos virksomhederne, der har trukket væksten i plus.

"Således trak lagrene alene bnp-væksten op med 1,2 pct.. Det er desværre en stor streg i regningen," siger Tore Stramer, der er seniorøkonom i Nykredit Markets.

Streg i regningen

Det positive vækstbidrag fra lagrene skyldes ifølge Tore Stramer primært afskaffelsen af fedtafgiften ved årsskiftet, hvilket har fået mange engrosvirksomheder til at nedbringe lagrene i fjerde kvartal 2012 for igen at bygge dem op i 1. kvartal 2013.

Dertil indikerer lageropbygningen ligeledes, at virksomhederne er blevet negativt overrasket over den lave efterspørgsel, og dermed har været nødsaget til at producere til lager.

"Det betyder også, at der kan være udsigt til at virksomhederne fremadrettet har mulighed for at trække på lagrene og skrue ned for produktionen, hvilket alt andet lige trækker den økonomiske økonomisk aktivitet ned," siger Tore Stramer.

Fald i forbruget

Der var en stigning i den indenlandske efterspørgsel på 0,6 pct., som var sammensat af en stigning i lagre, en lille stigning i det private forbrug og fald i såvel investeringer som det offentlige forbrug.

I forhold til samme periode sidste år er væksten i bruttonationalproduktet faldet med 0,8 pct. i årets første kvartal. Baseret på hidtidige erfaringer kan usikkerheden på bnp-væksten generelt vurderes til plus-minus 0,5 procentpoint.

I første kvartal var der et ret stort fald i det offentlige forbrug på 2,1 pct., oplyser Danmarks Statistik. At det alligevel er lykkedes at trække væksten i plus i året første kvartal skyldes, at danskerne har købt flere biler, hvor anskaffelsen af køretøjer steg med 0,8 pct.

Samlet steg det private forbrug steg 0,1 pct., mens de faste bruttoinvesteringer faldt med 0,6 pct. Der var en nedgang i boliginvesteringerne på 2 pct. og et fald i investeringerne i øvrigt byggeri og anlæg på 2,1 pct.

Den samlede eksport faldt 0,4 pct. i første kvartal, mens importen steg med 1,6 pct. For importen var der en fremgang i varehandelen på 2,4 pct. og en lille stigning i tjenestehandelen på 0,1 pct. Eksporten af varer var uændret, mens eksporten af tjenester faldt med 1,1 pct.

Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan opleve Rasmus Hougaard og andre internationale thought leaders på Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Lær af de dygtigste og få konkrete værktøjer til dit eget ledelsesarbejde. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Topsøe-familien fandt biotekdrøm ved familiemiddag: Nu går den efter milliardnotering i USA

Bæredygtighed styrker mia-koncern: Grovvareselskab overtager nichefirma, som fodrer grise og kvæg med slik, kiks og kager

Aktieluk i Europa: Tysk modekoncern til bunds i svagt rødt marked

Kryptovaluta fra centralbankerne får skub af ECB-direktør: Vil minimere risiko med trindelt model

Investor ramte vild optur i Chemometec - her er hans strategi nu

1 pct.-lånet er igen det toneangivende: "Rentestigningerne har skubbet 0,5 pct.-lånet uden afdrag ud i kulden"

Danske Bank: Oliekrig i Mellemøsten vil kaste verden ud i global recession

Mette F vil lave klimakontrakt med erhvervslivet: "Hvis vi skal nå målene i 2030 og 2050, er vi nødt til at gå i gang branche for branche"