Smørpanik i Norge - 600 kr. for et kilo
Foto: Colourbox
Økonomi Af
Det er knappe tider i det ellers stenrige Norge. Landet, der er rigt på olie, mangler smør i så stor udstrækning, at prisen er steget til 600 nkr. kiloet på nettet. Landet går nu tiggergang til blandt andet Danmark.

En kombination af et voldsomt merforbrug af smør og et strikst kvotesystem har udløst problemet. Kølediskene i de norske supermarkeder mangler smør, fordi nordmændene har speedet indtagelsen af fedtstoffet op med 27 pct. det seneste år, uden at kvoterne er gået samme vej.

Det skriver bt.dk.

Midt i juletravlheden, hvor brugen af smør er alt andet end faldende, er det norske Landbrugs- og Fødevareministerium gået ind i sagen ved at fjerne afgiften på overproduktion resten af 2011. Samtidig er tolden på 1 kg. smør sat ned 25 norske kroner til 4 nkr., så juleanden igen i år kan steges i smør.

Norge må stege i sit eget fedt

Herhjemme af storproducenten af dansk smør, Arla, blevet bombaderet med norske forespøgsler om hjælp til levering af smør. Normalt er Arla stort set fraværende på det nærske smørmarked på grund af de høje toldafgifter, og det har Arla ikke tænkt sig at ændre på, bare fordi Norge er kommet i bekneb for fedtstoffet.

"Det er en midlertidig nedsættelse (af toldafgiften, red.), fordi de mangler smør her og nu. Men det hjælper ikke en virksomhed som vores. Vi kan jo ikke bygge noget op nu for at pille det ned om tre uger. Norge skal gøre op med sig selv, hvordan man vil handle, hvis man vil have mad ind fra andre lande," siger mejeriets pressechef, Theis Brøgger.

Gå ikke glip af dagens vigtigste mail

Få et komprimeret overblik over hvad der er værd at vide. Hver morgen. Direkte i din mailboks. Du kan selv vælge om du vil læse eller lytte til Børsen Morgenbriefing. Meld dig til herunder.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Søren Skou: Vi er meget tilfredse med udviklingen i storsats - det skal vise sit værd næste år

Boligejernes nye superlån går i rekordkurs: "Det er en vild udvikling"

Bjarke Ingels har tegnet et middagsstel med sine kumpaner, Jens Martin Skibsted og Lars Holme Larsen

Sure investorer sagsøger Novo Nordisk for kursmanipulation - kræver 11,8 mia kr i erstatning

De store roséchampagners opgør

Aktieluk i USA: Flotte fredagsplusser - men endnu et ugeminus

Den nat det stak af for Normann Copenhagen

Aktiestatus i USA: Aktier hopper op - men stadig udsigt til ugeminus

Jysk kødindustrimand overtager konkursramt pålægsfabrik: 130 medarbejderes job reddes