Private job har stået i stampe i 60 år
Økonomi Af
Mens der i 1951 var 13 privat beskæftigede for hver offentligt ansat, er der i dag kun 2,3 privat beskæftigede pr. offentligt ansat.

Det viser tal fra Dansk Arbejdsgiverforenings kommende arbejdsmarkedsrapport, oplyser foreningens blad Agenda.

I forhold til 1951 er der i dag 4.000 flere privat beskæftigede og 683.000 flere offentligt beskæftigede.

Den massive opbygning af velfærdsstaten har kun været mulig, fordi vilkårene for at udbygge velfærdsstaten var optimale på alle måder, mener Jan Rose Skaksen, professor i økonomi ved CBS og tidligere vismand.

"Velstanden steg som følge af produktivitetsstigningerne, de nye generationer var større og bedre uddannede, og så kom kvinderne ind på arbejdsmarkedet. Velfærdsstaten blev udbygget mens få havde brug for den og mange kunne finansiere den," siger han.

Nye toner

Men nu er forholdene fundamentalt forandret.

"Nu bliver det hele vendt på hovedet. Det ser dystert ud. Vi har en massiv afvandring fra arbejdsstyrken, og det er meget svært at drive arbejdsstyrken opad.

"Selv med reformer er det vanskeligt. Samtidig vil flere og flere få brug for velfærdsstaten i takt med, at vi får flere ældre," siger Jan Rose Skaksen, der forudser store forandringer af velfærdsstaten.

"Det er meget svært at forestille sig, at der ikke kommer drastiske reformer. Der vil blive brug for en langt højere grad af prioritering af, hvilke opgaver den offentlige sektor skal løse. Vi kan ikke længere få det hele," siger Jan Rose Skaksen til Agenda.

/ritzau/

Årets julegave til medarbejderne?

Med en virksomhedsaftale i Børsen Executive Club får dine udvalgte medarbejdere mulighed for at suge inspiration og ny viden om ledelse og forretningsstrategi til sig. Se alle fordelene her 

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Bredt politisk flertal er enig om ny dansk klimalov

Liberal Alliance forlader forhandlinger om klimalov

Ni ud af ti kroner investeret i dansk fintech kan være spildt

Jeudan køber parkeringsanlæg for trecifret millionbeløb

"Den ypperste ambition må være, at vi om ti år kan levere det samme i en tablet, som vi i dag kan levere i injektionssprøjten"

Aktiestatus i USA: Stærke jobtal skaber begejstring på aktiemarkedet

Første test af Golf 8: Sympatisk fremtidssikring af Folkevognen

Boris Johnsons skæbneuge: Han har alt at tabe

Vild jobrapport slår alle spådomme: 266.000 nye job i USA i november