Krav om dansk lyn-beslutning om europagt
Foto: Scanpix
Økonomi  
Tolv dage. Så lang tid har Danmark til at beslutte sig for, om man vil være en del af en ny europagt med større økonomisk samarbejde og overvågning.

Eurolandene forventer således et svar fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om eventuel dansk deltagelse, når EU-lederne den 24. marts samles til topmøde i Bruxelles.

"Pagten vil blive præsenteret på Det Europæiske Råd (EU-topmødet) den 24.-25. marts med henblik på at ikke-eurolande giver udtryk for, om de agter at deltage i pagten", fremgår det af eurolandenes beslutning om at oprette europagten.

Løkke tog fredag et stort skridt hen mod dansk deltagelse, da han beskrev europagten som værende "attraktiv". Men han får nu travlt med at sondere det politiske terræn og få klarlagt, om der kan skabes bred opbakning.

Det gør dog situationen lidt nemmere, at der ifølge diplomater ikke er noget i pagten, som strider mod dansk suverænitet i juridisk forstand og dermed vil afkræve en dansk folkeafstemning om euroforbeholdet.

Fire målsætninger

Den nye europagt fremsætter fire overordnede målsætninger: Bedre konkurrenceevne, mere beskæftigelse, sunde offentlige finanser og genskabelsen af finansiel stabilitet.

Men selvom pagten nævner en stribe områder, som landene kan kigge på - for eksempel lønudvikling i den offentlige sektor, pensionsalder og skattereformer - så skal hvert land selv afgøre, hvad det vil foretage sig.

- Vi vil fastsætte fælles mål, og det vil stå frit for medlemslandene at vælge midlerne, siger EU's præsident, Herman Van Rompuy.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, som har stået i spidsen for kravet om en stram europagt med konkrete krav, erklærer sig alligevel "godt tilfreds" med resultatet.

Merkel lægger vægt på, at der kommer langt større overvågning af deltagerlandenes økonomi samt årlige topmøder, hvor stats- og regeringscheferne skal forklare og forsvare, hvad de har gjort og vil gøre for at forfølge de fælles mål.

/ritzau/

Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Erdogan advarer EU om Isis-fremstød i Libyen før fredsproces

Boeing opdager ny fejl i ulykkesfly

Fransk it-gigant bliver hovedsponsor af e-sportsvirksomhed: Det øger interesse, rekruttering og eksponering

"Hov, han har jo for korte bukser på"

Libyske havne blokeret af oprørsleder - mere end halvdelen af olieeksporten er væk

Weinsteins skæbne i voldtægtssag afgøres af fem kvinder og syv mænd

Kina-ekspert: ByteDance og Luckin Coffee kan blive de nye globale børsgiganter - danske virksomheder vil blive tromlet