Eurolande klar med nye krisetiltag
EU's præsident Herman Van Rompuy (th) og præsident for EU Kommissionen Jose Manuel Barroso (tv) efter en lang nat med forhandlinger.
Foto: Scanpix
Økonomi  
Eurolandenes stats- og regeringschefer har vedtaget en større pakke af tiltag, som skal øge tilliden til den fælles europæiske valuta.

Blandt de nye tiltag er en ny europagt, der skal skabe øget konkurrenceevne og sikre sunde offentlige finanser i eurolandene.

"Disse målsætninger kan lyde velkendte. Men det, der har ændret sig, er den politiske forpligtelse," siger EU's præsident, Herman Van Rompuy,

Der vil dog ikke bliver tale om konkrete krav til deltagerlandene i den nye pagt.

"Vi vil fastsætte fælles mål, og det vil stå frit for medlemslandene at vælge midlerne i fuld respekt med deres traditioner," siger Van Rompuy.

De første løfter under den nye pagt skal afgives på et EU-topmøde om to uger. Her forventes det også, at ikke-eurolande vil melde ud, om de vil benytte sig af muligheden for at tilslutte sig pagten.

440 mia. til rådighed

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde inden eurotopmødet, at europagten "ser attraktiv ud", men der er endnu ikke truffet en endelig beslutning om dansk deltagelse.

Men europagten er blot en lille brik i det store puslespil af tiltag, som faldt på plads natten til lørdag efter langvarige forhandlinger i Bruxelles.

Blandt de øvrige brikker er en udvidelse af den midlertidige krisemekanisme, så hele lånepuljen på 440 milliarder kroner er til rådighed for kriseramte eurolande. Samtidig kan milliardpuljen også undtagelsesvis bruges til at opkøbe statsobligationer fra eurolande

Den store pakke indeholder også en sænkning af renten på det 80 milliarder euro store kriselån til Grækenland, som eurolandene stablede på benene sidste forår.

Renten på lånene sænkes med en procent, ligesom tilbagebetalingsperioden øges fra tre til syv et halvt år.

Derimod måtte Irlands nyvalgte premierminister, Enda Kenny, forlade Bruxelles uden løfte om en lavere rente.

Flere andre eurolande - med Frankrig i spidsen - kræver, at Irland skal hæve den lave selskabsskat op på niveau med resten af Europa, før de vil give irerne bedre vilkår for tilbagebetaling af lånene.

"Det var ikke muligt at opnå en aftale for Irland i aften. Jeg forventer, at intensive diskussioner vil fortsætte i de næste par uger," siger Kenny.

/ritzau/

NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Britisk rigsadvokat fik millioner af Shah-lejr i kamp mod de danske myndigheder

Mens du sov: Verdens største aktiesalg går i gang i dag

Morgenbriefing: Rivaler giver Carlsberg tæsk, strid i venturefond torpederer aftale om pengeindsprøjtning

Danmarks hurtigst voksende virksomhed har vækst på 6400 pct: Her er listen over landets 100 største vækstraketter

Aktier: Handelshåb puffer kurserne højere i Asien

Det sker i dag: Rentemelding fra Fed

Fibernetsucces er vokset 3027 pct på fire år: Stifter fik et budget på 500.000 kr. af sin bror til at bryde igennem med ultrahurtigt internet

Forbrugere advares mod for stor tillid til netbutikker

Store smil og god stemnng: Se billederne fra den store Gazelle-fejring