Eurolande klar med nye krisetiltag
EU's præsident Herman Van Rompuy (th) og præsident for EU Kommissionen Jose Manuel Barroso (tv) efter en lang nat med forhandlinger.
Foto: Scanpix
Økonomi  
Eurolandenes stats- og regeringschefer har vedtaget en større pakke af tiltag, som skal øge tilliden til den fælles europæiske valuta.

Blandt de nye tiltag er en ny europagt, der skal skabe øget konkurrenceevne og sikre sunde offentlige finanser i eurolandene.

"Disse målsætninger kan lyde velkendte. Men det, der har ændret sig, er den politiske forpligtelse," siger EU's præsident, Herman Van Rompuy,

Der vil dog ikke bliver tale om konkrete krav til deltagerlandene i den nye pagt.

"Vi vil fastsætte fælles mål, og det vil stå frit for medlemslandene at vælge midlerne i fuld respekt med deres traditioner," siger Van Rompuy.

De første løfter under den nye pagt skal afgives på et EU-topmøde om to uger. Her forventes det også, at ikke-eurolande vil melde ud, om de vil benytte sig af muligheden for at tilslutte sig pagten.

440 mia. til rådighed

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde inden eurotopmødet, at europagten "ser attraktiv ud", men der er endnu ikke truffet en endelig beslutning om dansk deltagelse.

Men europagten er blot en lille brik i det store puslespil af tiltag, som faldt på plads natten til lørdag efter langvarige forhandlinger i Bruxelles.

Blandt de øvrige brikker er en udvidelse af den midlertidige krisemekanisme, så hele lånepuljen på 440 milliarder kroner er til rådighed for kriseramte eurolande. Samtidig kan milliardpuljen også undtagelsesvis bruges til at opkøbe statsobligationer fra eurolande

Den store pakke indeholder også en sænkning af renten på det 80 milliarder euro store kriselån til Grækenland, som eurolandene stablede på benene sidste forår.

Renten på lånene sænkes med en procent, ligesom tilbagebetalingsperioden øges fra tre til syv et halvt år.

Derimod måtte Irlands nyvalgte premierminister, Enda Kenny, forlade Bruxelles uden løfte om en lavere rente.

Flere andre eurolande - med Frankrig i spidsen - kræver, at Irland skal hæve den lave selskabsskat op på niveau med resten af Europa, før de vil give irerne bedre vilkår for tilbagebetaling af lånene.

"Det var ikke muligt at opnå en aftale for Irland i aften. Jeg forventer, at intensive diskussioner vil fortsætte i de næste par uger," siger Kenny.

/ritzau/

Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?



Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler



Nye trends ændrer måden vi rejser på

Annoncørbetalt
indhold af Qatar Airways

Forsiden lige nu


Lokalbanker vil tilbyde leasing til kunderne: "Det kan skabe en ny forretningsindtjening for os"

Virksomheder kræver hurtig trafikplan fra S: Frygter tab af investeringer og arbejdspladser

Sortsyn har bredt sig blandt topchefer: Forudser dystert år for global vækst

Steen Bocian: Stor økonomisk usikkerhed

Udbyttesæsonen nærmer sig – sådan spotter du de rette aktier

Røde tal fra NNIT: Foreløbigt regnskab udsendt ved en fejl

Ny analyse viser store gevinster ved endnu lavere el-afgift

Stigende trængsel kan få voldsom effekt på arbejdskraften: "Alarmklokkerne bør bimle hos regeringen"

Rigmand lader datterselskab gå konkurs efter millionbøde i kartelsag