Studehandel kan sikre euro-lande lavere rente
Merkel ses her sammen med den franske, græske og spanske statsleder.
Foto: Bloomberg
Økonomi Af
Øverst på dagsorden på fredagens topmøde i Bruxelles bliver et irsk og græsk ønske om en en lavere rente og forbedrede vilkår på de nødlån de to euro-lande har fået for at undgå en statsbankerot.

Irland og Grækenland betaler 5,8 pct. i rente for de internationale nødlån, og det er den rente de to lande kæmper for at få sænket. De fleste analytikere har hidtil vurderet, at den tyske Angela Merkel med næb og klør ville modsætte sig en ændring i lånebetingelserne, men en åbning fra Merkel kan være på vej forud for topmødet for de 17 eurolande i morgen aften.

Merkel med studehandel


Angela Merkel sagde i dag til en lukket kreds af parlamentarikerne i EU-parlamentets finanskomite, at hun vil støtte et forslag om en lavere lånerente til Irland og Græekanland på betingelse af, at Græekanlnd sælger ud af statslige aktiver, og hvis Irland støtter et forslag om en fælles selskabsskat i euro-zonen.

Oplysningerne om den tyske kursændring kommer fra fire EU-parlamentarikere, der udtaler sig på betingelse af anonymitet, skriver Bloomberg torsdag aften.

Øverst på dagsordenen for de 17 eurolandes regeringschefer står et tysk-franske forslag om en aftale, der skal fremme EU's konkurrenceevne.

Forslaget omhandler bl.a:

• Afskaffelse af systemer til indeksering af løn
• Etablering af et fælles beregningsgrundlag for selskabsskatter
• Justeringer af pensionssystemer i lyset af den demografiske udvikling
• Indarbejdelse af nationale gældsalarmeringsmekanismer
• Etablering af et nationalt krisehåndteringsberedskab for banker.

Danmark kan deltage i pagt


I henhold til den aktuelle køreplan skal de 17 eurolande drøfte forslaget på et uformelt eurotopmøde den 11. marts, hvorefter alle EU's 27 stats- og regeringschefer skal tage stilling til den endelige plan på det ordinære EU-topmøde den 24.-25. marts.

Nordeas cheføkonom Helge J. Pedersen skriver i en optakt til fredagens møde, at selvom pagten kun vil være gældende for eurolandene, er det vigtigt at fremhæve, at alle EU-lande, herunder Danmark, kan vælge at deltage i konkurrenceevnepagten – og dermed gøre sin indflydelse gældende på dens endelige udformning.

Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Lokalbanker vil tilbyde leasing til kunderne: "Det kan skabe en ny forretningsindtjening for os"

Virksomheder kræver hurtig trafikplan fra S: Frygter tab af investeringer og arbejdspladser

Sortsyn har bredt sig blandt topchefer: Forudser dystert år for global vækst

Steen Bocian: Stor økonomisk usikkerhed

Udbyttesæsonen nærmer sig – sådan spotter du de rette aktier

Røde tal fra NNIT: Foreløbigt regnskab udsendt ved en fejl

Ny analyse viser store gevinster ved endnu lavere el-afgift

Stigende trængsel kan få voldsom effekt på arbejdskraften: "Alarmklokkerne bør bimle hos regeringen"

Rigmand lader datterselskab gå konkurs efter millionbøde i kartelsag