Økonomi  
Det er lyder af meget, men er næppe nok, når USA's præsident, Barack Obama, vil nedbringe landets budget med godt 6000 mia. kr. over de næste 10 år.

Det vurderer Anders Matzen, der er chefanalytiker i Nordea.

"Obama har selv nedsat en tværpolitisk organisation, som har forslået tre gange så store besparelser, hvis USA skal undgå en gældskrise. Så jeg mener ikke, at de her besparelser er tilstrækkeligt ambitiøse," siger Anders Matzen.

I sit budgetudspil lægger Obama op til at stabilisere gælden fra 2015 og bringe underskuddet ned på tre procent af BNP.

Anders Matzen medgiver, at USA og resten af verden har været igennem en hård krise, men kalder alligevel målsætningen beskeden.

"Det store problem er, at Obama ikke rører ved den sociale understøttelse og Medicare (statens hjælp til ældre). Det er her, at langt den største del af udgifterne ligger, og hvor væksten i udgifterne er klart størst," siger han.

Republikanerne er hurtigt kommet på banen med kritik af Obama. De mener ligeledes, at præsidentens besparelser er for begrænsede - og anklager ham for at være talsmand for høje skatter og store offentlige udgifter.

Detaljer om budgetudspillet fra Det Hvide Hus, der endnu ikke er officielt fremlagt, viser, at underskuddet vil stige til 1645 milliarder dollar i finansåret 2011, hvorefter det skal falde brat til 1101 milliarder i 2012.

Det er planen at få nedbragt underskuddet til 3,2 procent af den amerikanske økonomi i 2015. I år udgør underskuddet 10,9 procent.

Budgettet afspejler præsidentens prioriteringer i den økonomiske politik, hvorefter der nu følger en flere måner lang debat i Kongressen.

/ritzau/

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


For anden gang på en uge: Danske Bank hyrer nye compliance-ansatte - denne gang er det tre chefer

Kandidaten til EU's topjob i sin første store tale: Vil have klimaneutralitet i 2050 og 50 pct kvinder i EU-Kommissionen

S&P spår risici ved Deutsche Bank-toppens spareplan: Forsinkelser kan hæmme

Aktiestatus: Pandora stiger til tops i stille marked

Goldman Sachs skyder trecifret millionbeløb i platform fra Berlin som finder højrentekonti til kunder som er trætte af nulrente

Von der Leyen i gavehumør for at sikre topjob: Har sendt breve rundt for at sikre opbakning

Ejendomsselskab har haft 176 sager i huslejenævnet på to år