Økonomi  
Det er lyder af meget, men er næppe nok, når USA's præsident, Barack Obama, vil nedbringe landets budget med godt 6000 mia. kr. over de næste 10 år.

Det vurderer Anders Matzen, der er chefanalytiker i Nordea.

"Obama har selv nedsat en tværpolitisk organisation, som har forslået tre gange så store besparelser, hvis USA skal undgå en gældskrise. Så jeg mener ikke, at de her besparelser er tilstrækkeligt ambitiøse," siger Anders Matzen.

I sit budgetudspil lægger Obama op til at stabilisere gælden fra 2015 og bringe underskuddet ned på tre procent af BNP.

Anders Matzen medgiver, at USA og resten af verden har været igennem en hård krise, men kalder alligevel målsætningen beskeden.

"Det store problem er, at Obama ikke rører ved den sociale understøttelse og Medicare (statens hjælp til ældre). Det er her, at langt den største del af udgifterne ligger, og hvor væksten i udgifterne er klart størst," siger han.

Republikanerne er hurtigt kommet på banen med kritik af Obama. De mener ligeledes, at præsidentens besparelser er for begrænsede - og anklager ham for at være talsmand for høje skatter og store offentlige udgifter.

Detaljer om budgetudspillet fra Det Hvide Hus, der endnu ikke er officielt fremlagt, viser, at underskuddet vil stige til 1645 milliarder dollar i finansåret 2011, hvorefter det skal falde brat til 1101 milliarder i 2012.

Det er planen at få nedbragt underskuddet til 3,2 procent af den amerikanske økonomi i 2015. I år udgør underskuddet 10,9 procent.

Budgettet afspejler præsidentens prioriteringer i den økonomiske politik, hvorefter der nu følger en flere måner lang debat i Kongressen.

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Norwegian sælger nye aktier til spotpris - aktien i stort dyk

  Chefstrateg: Her er tre ting der kan ændre aktiestemningen

  7 MP'er forlader Labour i protest mod Corbyn: "Labours forræderi om Europa står nu klart for alle"

  Under finanskrisen arbejdede PFA's investeringsdirektør på tre timers søvn: "Det fik til sidst blodårerne i mine øjne til at springe"

  Britisk gigant stiger pænt efter regnskab

  Zorniger efter fyring: Jeg ser tilbage med et stort smil

  Disse seks grønne aktier har skabt afkast på over 170 pct på fem år

  Topchef i Tiger of Sweden stopper med øjeblikkelig virkning