Obama sender USA på hestekur
Foto: Bloomberg
Økonomi Af
Opdateret kl. 13.51 - USA har gennem mange år levet over evne med et enormt budgetunderskud i den tunge ende af milliardklasen til følge. Nu vil Obama have barberet udgifter for 1100 mia. dollar ud af 2012-budgettet.

Obama har i dag præsenteret sit tredje budgetforslag som USA's præsident. Forslaget sendes nu til Kongressen, hvor der forestår en benhård kamp mellem Demokraterne og Republikanerne – sidstnævnte har konsekvent fastholdt en stram sparelinje, som Obamas udspil næppe imødekommer.

"Vi er nødt til at begynde at leve for det, vi har til rådighed. Den opfattelse af, at vi kan gøre dette (spare, red.) uden at mærke det, det er umuligt. Vi kommer til at træffe svære beslutninger," siger økonomidirektør for Det Hvide Hus, Jacob Lew, ifølge Bloomberg.

Udspillet fra Barack Obama vil betyde, at budgettet over 10 år kan mindskes 1100 mia. dollar. Alene i år ventes budgetunderskuddet at runde 1500 mia. dollar.

De rigeste skal til lommerne


To tredjedele af de planlagte besparelser finder præsidenten ved at fastfryse udgiftsniveauet og skære dybt en række velfærdsydelser. Den sidste tredjedel skal komme fra stigende indtægter, heriblandt højere skatter for USA's allerrigeste.

Til gengæld er det meningen, at nogle af de sparede penge skal reserveres til at satse endnu hårdere på uddannelse, forskning og udvikling af teknologier i det globale kapløb om at blive bedst til det, de rige lande frem over skal leve af.

Klar til kamp i Kongressen

Obama får uden tvivl problemer med at få sit forslag igennem den republikansk dominerede Kongres. Da Republikanerne i november sikrede sig flertal i Repræsentanternes Hus var på valgløftet om at bringe USA's 14.000 milliarder store gæld ned. I det lys fremstår Obamas 2012-budget ikke som den nødvendige spareøvelse.

"Vi er gået fallit. At fastfryse udgiftsniveauet i fem år er at strække sig alt for langt," lyder det fra republikanske John Boehner, talsmand for partiet i Repræsentanternes Hus, der anklager Obamas plan for slet ikke at bringe de nødvendige ofre.

Boehner har i går sendt et brev til Obama, som 150 økonomer har skrevet under på, med krav om større nedskæringer i de kommende års budgetter.


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Milliardstøtte til Postnord skal granskes: "En privat investor ville aldrig tage en beslutning om at investere der"

  Våbenbutikker har siden nytår kunnet sælge peberspray lovligt: Vi sælger betydeligt mere, end vi havde regnet med

  Nyborgs strande, butikker og cafeer med skuespilleren Betty Glosted

  Iværksættere sagde deres job op for fire år siden: Nu omsætter duo for 53 mio

  Trump kæmper mod demokratisk resolution: "Vil jeg nedlægge veto? Ja, 100 pct"

  Fornem drue med beskeden etiket

  Ny pantelåner ser dagens lys: Selv de dyreste adresser i Hellerup kommer i butikken

  Heinz oplevede ketchup-effekt: Væltede ned med 27,5 pct. efter skuffende regnskab og en stævning fra myndighederne