Obama sender USA på hestekur
Foto: Bloomberg
Økonomi Af
Opdateret kl. 13.51 - USA har gennem mange år levet over evne med et enormt budgetunderskud i den tunge ende af milliardklasen til følge. Nu vil Obama have barberet udgifter for 1100 mia. dollar ud af 2012-budgettet.

Obama har i dag præsenteret sit tredje budgetforslag som USA's præsident. Forslaget sendes nu til Kongressen, hvor der forestår en benhård kamp mellem Demokraterne og Republikanerne – sidstnævnte har konsekvent fastholdt en stram sparelinje, som Obamas udspil næppe imødekommer.

"Vi er nødt til at begynde at leve for det, vi har til rådighed. Den opfattelse af, at vi kan gøre dette (spare, red.) uden at mærke det, det er umuligt. Vi kommer til at træffe svære beslutninger," siger økonomidirektør for Det Hvide Hus, Jacob Lew, ifølge Bloomberg.

Udspillet fra Barack Obama vil betyde, at budgettet over 10 år kan mindskes 1100 mia. dollar. Alene i år ventes budgetunderskuddet at runde 1500 mia. dollar.

De rigeste skal til lommerne


To tredjedele af de planlagte besparelser finder præsidenten ved at fastfryse udgiftsniveauet og skære dybt en række velfærdsydelser. Den sidste tredjedel skal komme fra stigende indtægter, heriblandt højere skatter for USA's allerrigeste.

Til gengæld er det meningen, at nogle af de sparede penge skal reserveres til at satse endnu hårdere på uddannelse, forskning og udvikling af teknologier i det globale kapløb om at blive bedst til det, de rige lande frem over skal leve af.

Klar til kamp i Kongressen

Obama får uden tvivl problemer med at få sit forslag igennem den republikansk dominerede Kongres. Da Republikanerne i november sikrede sig flertal i Repræsentanternes Hus var på valgløftet om at bringe USA's 14.000 milliarder store gæld ned. I det lys fremstår Obamas 2012-budget ikke som den nødvendige spareøvelse.

"Vi er gået fallit. At fastfryse udgiftsniveauet i fem år er at strække sig alt for langt," lyder det fra republikanske John Boehner, talsmand for partiet i Repræsentanternes Hus, der anklager Obamas plan for slet ikke at bringe de nødvendige ofre.

Boehner har i går sendt et brev til Obama, som 150 økonomer har skrevet under på, med krav om større nedskæringer i de kommende års budgetter.

Få pladser tilbage: Børsen inviterer dig med bag om skandalen om landets største skatterøveri

Efter fem uger som skatteminister stod det klart, at Skat var blevet snydt for hele 12,3 mia. kr. Du har nu en unik mulighed for at komme helt tæt på skandalen om udbyttesagen, når tidl. skatteminister Karsten Lauritzen og journalisterne Thomas G. Svaneborg og Niels Fastrup giver dig et indblik i hele sagens forløb og konsekvenser.

Det er 3. oktober kl. 17:00, og Børsen-abonnenter deltager uden betaling. Tilmeld dig til her.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Nye butikker presser Søstrene Grenes overskud: "Vi regnede med at gøre det bedre så vi står ikke med armene over hovedet"

Analytiker: Store investorer holder øje med Sydbank

Søstrene Grene dropper plan om 500 butikker

Konkurrencestyrelsen advarer tolke mod kartel: "Det er jo et trusselsbrev"

Niels Lunde: Selv en unicorn kan tvivle på sig selv

Medie: Sydbank og Spar Nord har drøftet fusionsplaner

Regeringen frygter: Små virksomheder er ikke brexit-parate

Apples brand falmer i Kina på grund af handelskrigen

51-årig headhunter vendte tilbage til skolebænken: "Jeg var et sted i min karriere hvor tiden føltes rigtig"