12 minutter løser ikke samfundets problemer
Foto: H+H
Der er pokkers til forskel på, om vælgerne foretrækker en afskaffelse af efterlønnen, som regeringen foreslår, eller om de foretrække en forlængelse af den daglige arbejdstid, som oppositionen foreslår.

Selv om arbejdsmarkedets parter strides om, hvorvidt deres forslag giver den ene eller den anden effekt, er de enige i pointen af følgende antagelse.

Ud fra en ren vækstbetragtning er der ikke den store forskel på, om den samme økonomiske vækst skabes ved, at folk bliver flere år på arbejdsmarkedet, eller om de blot arbejder nogle timer mere.

Men når statsfinanserne regnes ind, bliver forskellen mærkbar. Så skal danskerne arbejde mere end 12 minutter ekstra om dagen for at løse de problemer, regeringen forsøger at løse ved at fjerne efterlønnen. En "firkantet" beregning er at finde i faktaartiklen i denne uges Børsen Lørdag.

"Der er en pointe i, at det ikke er ligegyldigt, om en person bliver længere på arbejdsmarkedet og dermed er færre år på forsørgelse, eller om personen arbejder længere hver uge for derefter at have flere år på forsørgelse. Men vi mener, at regeringens vurdering af efterlønsreformen er overdrevet, og det skal der korrigeres for i den slags beregninger," siger Jan Kæraa, cheføkonom i LO.

Hos arbejdsgiverne mener man modsat, at oppositionen overdriver mulighederne i at øge arbejdstiden herhjemme.

"Hvis vi forestiller os, at det rent faktisk kan lade sig gøre at få danskerne til at arbejde 12 minutter mere om dagen, vil det gavne væksten, men det vil ikke gavne statsfinanserne på samme måde som ved at fjerne efterlønnen. Derfor mener vi også, der skal leveres langt flere arbejdstimer end det, oppositionen har foreslået skal ske på frivillig basis," siger Erik Simonsen, chefkonsulent i DA.

Han påpeger desuden, at en forhøjelse af arbejdstiden via trepartsforhandlinger kun vil omfatte folk på overenskomster og altså ikke den store del af arbejdsmarkedet, som enten arbejder på fast løn, er uden for overenskomst eller simpelthen vælger at gå på nedsat tid, hvis der stilles krav om generel forøgelse af arbejdstiden.

Dyk ned i hele historien i Børsen Lørdag.

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Svensk venturefond smider millioner i danske iværksætterguldfugle

CNN lægger sag an mod Trump-administrationen

Efter stort kursfald - DFDS er et godt køb

Det koster statskassen 59 mia kr at droppe højere pensionsalder: "Samfundsøkonomisk vil det have store konsekvenser"

Dansk Byggeri: Drop smartphone-skat allerede nu - så bliver den sværere at genoplive

Lars Marcher om Ambus potentiale: "Man skal se det her med lidt jyske briller"

Advokat for whistleblower har fire pointer fra Danske Bank-sagen: Den ene - grådighed vinder altid

Overvejer du at omlægge dit boliglån? Her er to scenarier du skal tage stilling til

Analyse: Forstå konflikten i Sverige - derfor kan landet være regeringsløst frem til maj