12 minutter løser ikke samfundets problemer
Foto: H+H
Der er pokkers til forskel på, om vælgerne foretrækker en afskaffelse af efterlønnen, som regeringen foreslår, eller om de foretrække en forlængelse af den daglige arbejdstid, som oppositionen foreslår.

Selv om arbejdsmarkedets parter strides om, hvorvidt deres forslag giver den ene eller den anden effekt, er de enige i pointen af følgende antagelse.

Ud fra en ren vækstbetragtning er der ikke den store forskel på, om den samme økonomiske vækst skabes ved, at folk bliver flere år på arbejdsmarkedet, eller om de blot arbejder nogle timer mere.

Men når statsfinanserne regnes ind, bliver forskellen mærkbar. Så skal danskerne arbejde mere end 12 minutter ekstra om dagen for at løse de problemer, regeringen forsøger at løse ved at fjerne efterlønnen. En "firkantet" beregning er at finde i faktaartiklen i denne uges Børsen Lørdag.

"Der er en pointe i, at det ikke er ligegyldigt, om en person bliver længere på arbejdsmarkedet og dermed er færre år på forsørgelse, eller om personen arbejder længere hver uge for derefter at have flere år på forsørgelse. Men vi mener, at regeringens vurdering af efterlønsreformen er overdrevet, og det skal der korrigeres for i den slags beregninger," siger Jan Kæraa, cheføkonom i LO.

Hos arbejdsgiverne mener man modsat, at oppositionen overdriver mulighederne i at øge arbejdstiden herhjemme.

"Hvis vi forestiller os, at det rent faktisk kan lade sig gøre at få danskerne til at arbejde 12 minutter mere om dagen, vil det gavne væksten, men det vil ikke gavne statsfinanserne på samme måde som ved at fjerne efterlønnen. Derfor mener vi også, der skal leveres langt flere arbejdstimer end det, oppositionen har foreslået skal ske på frivillig basis," siger Erik Simonsen, chefkonsulent i DA.

Han påpeger desuden, at en forhøjelse af arbejdstiden via trepartsforhandlinger kun vil omfatte folk på overenskomster og altså ikke den store del af arbejdsmarkedet, som enten arbejder på fast løn, er uden for overenskomst eller simpelthen vælger at gå på nedsat tid, hvis der stilles krav om generel forøgelse af arbejdstiden.

Dyk ned i hele historien i Børsen Lørdag.

Tænk hvis der fandtes en radioavis for erhvervslivet?
Det gør der heldigvis. Den hedder Børsen Morgenbriefing.

Børsen Morgenbriefing er en daglig podcast, der giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På syv minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang og en opdatering på aktiemarkederne.

Lyt her eller abonnér på Børsen Morgenbriefing i din favorit podcast-app.Abonnér på podcasten her:

   

Guide: Så let er det at lytte til Børsen Morgenbriefing på telefonen:


Gå ind i din podcast-app og søg på Børsen Morgenbriefing. Se hvordan i videoen herunder:Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Mærsk-formand og Lego-topchef: Vi klarer den grønne omstilling uden Trump

Hagemann Snabe: "Der har været kritik af, om det ikke er eliten der mødes hernede. Jo, det er det, men det er også dem, der kan flytte noget"

Stor udskiftning i bestyrelsestoppen for andet år i træk

Regnskab har kostet Topdanmark 3 mia kr - analytikere vender tommelfingeren nedad

Enhedslistens statsrevisor er langt fra enig med sine kolleger om skatteforlig i udbyttesag: "Det er himmelråbende"

Arla satser 300 mio kr på nyt innovationscenter til sin allermest lønsomme mia-forretning

Rapport: Politiet frabad sig oplysninger om nye store hvidvasksager

Alm. Brand Bank efter påbud og kritik fra Finanstilsynet: Vi er ikke i krise

Statsrevisorer i hård kritik af tre ministerier og politiets hvidvaskindsats