12 minutter løser ikke samfundets problemer
Foto: H+H
Der er pokkers til forskel på, om vælgerne foretrækker en afskaffelse af efterlønnen, som regeringen foreslår, eller om de foretrække en forlængelse af den daglige arbejdstid, som oppositionen foreslår.

Selv om arbejdsmarkedets parter strides om, hvorvidt deres forslag giver den ene eller den anden effekt, er de enige i pointen af følgende antagelse.

Ud fra en ren vækstbetragtning er der ikke den store forskel på, om den samme økonomiske vækst skabes ved, at folk bliver flere år på arbejdsmarkedet, eller om de blot arbejder nogle timer mere.

Men når statsfinanserne regnes ind, bliver forskellen mærkbar. Så skal danskerne arbejde mere end 12 minutter ekstra om dagen for at løse de problemer, regeringen forsøger at løse ved at fjerne efterlønnen. En "firkantet" beregning er at finde i faktaartiklen i denne uges Børsen Lørdag.

"Der er en pointe i, at det ikke er ligegyldigt, om en person bliver længere på arbejdsmarkedet og dermed er færre år på forsørgelse, eller om personen arbejder længere hver uge for derefter at have flere år på forsørgelse. Men vi mener, at regeringens vurdering af efterlønsreformen er overdrevet, og det skal der korrigeres for i den slags beregninger," siger Jan Kæraa, cheføkonom i LO.

Hos arbejdsgiverne mener man modsat, at oppositionen overdriver mulighederne i at øge arbejdstiden herhjemme.

"Hvis vi forestiller os, at det rent faktisk kan lade sig gøre at få danskerne til at arbejde 12 minutter mere om dagen, vil det gavne væksten, men det vil ikke gavne statsfinanserne på samme måde som ved at fjerne efterlønnen. Derfor mener vi også, der skal leveres langt flere arbejdstimer end det, oppositionen har foreslået skal ske på frivillig basis," siger Erik Simonsen, chefkonsulent i DA.

Han påpeger desuden, at en forhøjelse af arbejdstiden via trepartsforhandlinger kun vil omfatte folk på overenskomster og altså ikke den store del af arbejdsmarkedet, som enten arbejder på fast løn, er uden for overenskomst eller simpelthen vælger at gå på nedsat tid, hvis der stilles krav om generel forøgelse af arbejdstiden.

Dyk ned i hele historien i Børsen Lørdag.

Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Novo-chef om jagt på nye produkter: Vi vil være mere aktive end tidligere

Søren Skou: Det er ikke spændende at læse om tariffer i aviserne

Analyse: Landbrugets tørkekrav sætter Venstre i kattepine

NNIT leverer stærkt halvårsregnskab ovenpå et flot andet kvartal

Sagsøgt amerikaner i udbyttesag købte på papiret danske aktier for 7,5 mia

"Kroppen føles fire gange tungere"

Nordea: Bavarian Nordic er klart undervurderet - bør være mindst 54 pct. højere

Søren Skou til utålmodige Mærsk-aktionærer: Vi har mange håndtag at hive i

Danske Bank er Citis favorit blandt nordiske banker