Danmark kan sagtens vinde globalt
Foto: Colourbox
Økonomi Af
Glem de dystre forudsigelser om tab af danske arbejdspladser, manglende investeringer og vigende konkurrenceevne, der er ved at køre Danmark ud på et sidespor i den globale økonomi.

En række førende eksperter, udenlandske iagttagere og praktikere, som Information har talt med afblæser nu panikken. De betragter alle Danmark udefra gennem deres arbejde eller baggrund og tegner samstemmende et overraskende positivt billede af Danmarks chancer for at klare sig i den globale konkurrence.

Hvis vi strammer os an på en række områder, kan vi som land ifølge eksperterne lægge os helt op i den globale elite.

Christine Ingebritsen, der forsker i skandinaviske studier ved University of Washington i Seattle, siger:

"En af de spændende ting ved Danmark er evnen til at komme ind på nichemarkeder, som er unikt danske - og så evnen til at rykke hurtigt. Ikke på traditionelle industriprodukter, men på ting som insulin eller vindmøller. I har evnen til at være adrætte på verdensmarkedet og gribe mulighederne med partnerskaber, som ikke kun støttes af regeringen, men af hele samfundet."

Can Seng-Ooi, der er singaporeaner og forsker i den globale konkurrence mellem byer og lande ved CBS, er også optimistisk:

"Danmark har et forspring i konkurrencen med resten af verden. Der er en god infrastruktur og et godt transportsystem, og der er lav korruption og et godt uddannelsessystem. Og så er der mange ambitiøse mennesker i Danmark med leder- og iværksætterpotentiale, der kan skabe arbejdspladser i fremtiden," siger han til Information.

Christine Ingebritsen advarer på linje med andre iagttagere om, at Danmarks ry ude i verden som en fremmedfjendsk nation kan spænde ben for fremskridt.

"Det er evnen til at opføre sig som et hold, der gør Danmark i stand til at spille så godt. Hvis dén kommer i fare, vil det blokere for jeres konkurrencedygtighed," siger hun til Information.

Kilde: Information

Få dagens vigtigste mail og start dagen på et oplyst grundlag. Tilmeld dig til nyhedsbrevet Børsen Morgenbriefing i boksen herunder

Børsen Morgenbriefing samler de vigtigste historier om erhverv, økonomi og aktier, så du på få minutter kan få et overblik over, hvad der er værd at vide.
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Kan brexitaftalen samle flertal i det britiske parlament på lørdag? Det store regnestykke er i gang

Boliglån kan redde banker fra nedjusteringer

Overblik: Jubel blev afløst af ny tvivl i timerne efter brexit-aftale

EU-ledere nikker ja til brexit-aftale - opmærksomheden rettes mod London

Klimatændte forbrugere køber mindre kød - detailkæder mærker tendensen

STG lukker produktion i Tucker - omkostninger på 120 mio kr i år

DI: Hvis denne aftale bliver virkelighed "så kan virksomhederne ånde lettet op"

H+H-aktien bliver handlet 10 gange mere end normalt - investor kalder kursreaktion for misforstået

Børsmarkedet skrumper: Svært at finde den næste kursraket