Økonomi Af
En international sammenligning foretaget af den liberale tænketank CEPOS, viser, at Danmark i 2008 havde de næsthøjeste lønninger ud af 33 lande med en gennemsnitlig timeløn på 262 kr. Kun Norge havde et højere niveau med 292 kr.

Til gengæld lå vi i 2008 på en 13. plads ud af 30 OECD-lande, når det kom til produktivitet (produktionen pr. time) i industrien.

Løntallene kommer fra det amerikanske beskæftigelsesministerium. Produktivitetstallene kommer fra OECD.

"Tallene er problematiske. For hvis der ikke er sammenhæng mellem lønomkostninger og produktivitetsniveau, er konsekvensen, at danske virksomheder taber konkurrenceevne til udlandet," siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS.

Han påpeger, at problematikken både kan hæmme eksporten, men også resultere i at der bliver sat yderligere fart i udflytningen af arbejdspladser til udlandet.

"Man kan sige, vi er dyre, men ikke gode nok til prisen," siger han.

Skidt 10-års udvikling

I 1998 var tallene noget anderledes. Her lå Danmark på en 6. plads på den internationale lønrangliste, mens vi indtog en 8. plads på OECD's produktivitetsrangliste.

Disse placeringer indikerer ifølge Mads Lundby Hansen, at vi dengang havde en bedre sammenhæng mellem produktivitet og lønomkostningsniveau. Han giver denne årsag til udviklingen:

"Når Danmark de seneste 10 år har haft en relativ stærk vækst i lønomkostningerne i forhold til udlandet, skyldes det bl.a., at der i store dele af perioden frem til 2008 har været mangel på arbejdskraft, hvilket har presset lønningerne op," siger han og placerer derudover skylden ved reformuvenlige politikere og manglende vækst i produktiviteten.

Ifølge cheføkonomen er løsningen fremadrettet, at politikerne laver reformer på arbejdsmarkedet, der kan øge arbejdsudbuddet. Samtidig skal produktiviteten øges gennem reduceringer af bl.a. selskabskatten og en forbedring af uddannelsesniveauet.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Fed leder efter nye økonomiske redskaber - hvad gør Powell næste gang renten rammer nul?

Topchefen i Danske Bank vil ikke sige, hvor han ser fejl og mangler: "Men jeg vil godt sige, hvad der karakteriserer en god bank"

Sjældne håndværk: Krisen tog livet af de omrejsende tivolier - men 74-årige Leif Dahlgård tager stadig på marked

Nordeas danske chef: Vi er på vej i en boble - kunder skal ikke betale for lave renter

Vestager stanger milliardbøde ud til amerikansk chipgigant

Casper von Koskull: Afgørende at få reduceret Nordeas strukturelle omkostninger

Skagens oversete restaurant har en fantastisk udsigt

Europæiske aktier: Fremgang til schweizisk medicinalselskab efter regnskab

Ti år efter kåring: Tavs sjællandsk gazellevinder har tjent millioner på elvirksomhed