Økonomi Af
Italien kan ikke undgå en plads i den kedelige klub af kriseramte lande i Europa, som går under det knapt så flatterende navn PIIGS-landene.

Alligevel er landet i en klasse helt for sig, for selvom gælden er skyhøj og væksten lav, så har krisetendenserne ikke været kolossale i støvlelandet.

Italien havde nemlig ikke et kæmpe behov for at opstramme finanspolitikken, og landet slap dermed for at trække strenge spareprogrammer ned over landets befolkning.

"Man lavede nogle mindre tiltag, og i øvrigt lod man bare den almindelige konjunkturstabilisator i finanspolitikken virke," siger chefanalytiker Anders Matzen fra Nordea til borsen.dk.

For italienerne betød de moderate besparelser faldende skatteindtægter og voksende udgifter til understøttelse, som samtidig dog forøgede budgetunderskuddet en anelse, mens italiensk økonomi oplevede et tilbageslag.

Det milde spareprogram betød, at Italiens budgetunderskud ikke skød i vejret. Derfor har landet ikke behov for at stramme op som Frankrig og de andre PIIGS-lande. Behovet for at reducere budgetunderskuddet er derfor på linje med lande som Tyskland og Belgien.

"Så Italien fremstår som et "relativt stabilt land, og er derfor i en helt anden klasse, end de andre perifere eurolande", mener Anders Matzen.

Skyhøj gæld

Men selvom den italienske gæld har forholdt sig stabil under krisen, kan det alligevel ikke skjule, at statsgælden er på alarmerende 115 pct. af BNP, og derfor ligner krisetilstanden i Grækenland.

Og med flere tilfælde, hvor målsætningerne for den økonomisk politik er blevet undermineret, og budgetunderskuddet derfor er endt større end planlagt, så kan Italien meget let rammes hårdt.

"Italien er et sårbart land, og en helt naturlig kandidat man peger på, hvis man skal pege på et land, der kunne ende i økonomiske problemer. For den lave økonomiske vækst i Italien gør, at skulle man blive ramt af et uheld, så kan det hurtigt medføre, at gælden når op på et endnu højere niveau, og det er meget svært at få stabiliseret, fordi Italien ikke kan vokse sig ud af de økonomiske problemer," siger Anders Matzen.

Alligevel er Italien i en anden båd, end de andre eurolande. For selvom gælden er tårnhøj, så mener Anders Matzen, at italienerne allerede i 2013 er tilbage på et budgetunderskud på under 3 pct. af BNP, mens gælden formentlig vil opleve en stabil udvikling hvis ikke endda faldende.

"Det er en forholdsvis begrænset opstramning af den økonomiske politik, der er behov for at gennemføre i Italien, for at få stabiliseret gældssituationen. Det er den gode nyhed for Italien, men det er også baggrunden for, at Italien generelt har klaret sig langt bedre end de andre eurolande."

Vækstproblemer i bedring

Men selvom den ellers så høje gæld er stabil, er det problematisk, at den økonomiske vækst er så beskeden, når Italien kan få svært ved at vokse sig ud af gældsproblemerne.

"Mens spareprogrammet formentlig er tilstrækkeligt til at stabilisere udviklingen på gældsområdet, så er der fortsat utroligt stort behov for reformer, der kan løfte den økonomiske vækst," siger Anders Matzen.

Han mener, at de økonomiske strukturer i Italien kun svagt fungerer, og derfor har landet problemer med deres konkurrenceevne, der kun blev yderligere forværret efter indtrædelsen i ØMU'en, hvor stigningen i lønningerne var højere end i andre lande.

Alligevel er det et lys at spore i Italien, for selvom deres økonomiske vækst er lavere end i lande som Tyskland og Frankrig, så oplever italienerne ikke desto mindre vækst igen.

"Italien oplever allerede nu økonomisk vækst. De vil fortsat formentlig have en vækst, der i bedste fald ligger på niveau med euroområdet generelt, men formentlig måske lidt under. Så på den måde, er krisen overstået, da der igen er vækst i italiensk økonomi," siger Anders Matzen.

Borsen.dk sætter i disse uger fokus på gældskrisen i Europas mange spillere, scenarier og konsekvenser. Temaet indledes med en gennemgang af de værst stillede lande.

Se tv-interviewet med Nordeas chef analytiker Anders Matzen, der gæstede Børsen tv-studiet den 14. september, og få hele analysen af Portugals økonomiske situation.

Tænk hvis der fandtes en radioavis for erhvervslivet?
Det gør der heldigvis. Den hedder Børsen Morgenbriefing.

Børsen Morgenbriefing er en daglig podcast, der giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På syv minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang og en opdatering på aktiemarkederne.

Lyt her eller abonnér på Børsen Morgenbriefing i din favorit podcast-app.Abonnér på podcasten her:

   

Guide: Så let er det at lytte til Børsen Morgenbriefing på telefonen:


Gå ind i din podcast-app og søg på Børsen Morgenbriefing. Se hvordan i videoen herunder:Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


"Hvis der kommer afrikansk svinepest i Danmark, vil det få voldsomme konsekvenser for min forretning, indtil vi kommer tilbage til normalen"

"Verdens bedste fodboldrejse" er aflyst af Danske Spil

Glem Tesla, Ford og Volkswagen - her er elbilrevolutionens vinder

Kritisk rapport om hvidvaskkontrol på vej

Aktionærerne vedtager opsigtsvækkende forslag: Vil gøre indhug i bugnende pengebjerg hos nordjysk aktieraket

Shipping-bosser: Flere kvinder giver en bedre bundlinje

Wozniacki om planerne efter tilbagetrækning: Klar til samarbejde med virksomheder

Europæisk Huawei-boss efter massiv politisk modvind: "Der er stadig god forretning at gøre i Danmark"

Trump ruller Obamas vandmiljøplan for USA tilbage