Gazelle: Det handler om løn, viden og produktivitet
Rasmus Holt Niebuhr savner fokus på, hvordan de danske virksomheder kan sikre sig bedre og dygtigere arbejdskraft.
Foto: Arkivfoto: Birgitte Rødkær
"Vi taber konkurrenceevne. Det er tendens, vi kan mærke. Det er en stigende udfordring at blive lige så meget dygtigere, som vi bliver dyrere," siger Rasmus Holt Niebuhr, direktør for Niebuhr Gears.

Virksomheden har fire gange været kåret som gazelle og har derfor igen og igen demonstreret, at det er muligt at forvandle en position i en yderst konkurrencepræget industrisektor til vækst, skriver dagbladet Børsen.

Niebuhr Gears med hjemsted i Ikast har eksisteret siden 1972. Virksomheden har taget hele den traditionelle vej fra at være en smedevirksomhed til at være en mellemstor dansk industrivirksomhed med knap 100 ansatte og produktion i Kina og Danmark.

Analysen af Danmarks vækstproblem er ifølge Rasmus Holt Niebuhr ganske klar. Det handler om løn, men ikke bare om løn i sig selv, men om forholdet mellem, hvad de danske virksomheder betaler i løn og og hvad der kommer ud af hver lønkrone i form af bedre produkter og højere produktivitet.

"Lønniveauet i Danmark er et stigende problem. Vi har en fabrik i Kina, og det er klart, at her er lønniveauet noget andet. Men så længe vi kan optimere og automatisere herhjemme, kan vi også opretholde en produktion, men det kræver, at lønningerne herhjemme ikke stiger med 5 pct. om året, uden at vi samtidig bliver tilsvarende dygtigere," siger Rasmus Holt Niebuhr.

Han savner, at der bliver rettet fokus på, hvordan de danske virksomheder kan sikre sig stadig bedre og dygtigere arbejdskraft, så det bliver lettere for virksomhederne at sikre sig en arbejdskraft med de rette kvalifikationer.

"Det drejer sig til syvende og sidst om, hvad vi får ud af hver lønkrone. Det handler om hele tiden at løfte videnniveauet. Vi er det sorte fag, hvor man skal betjene en maskine. Det kræver faglærte, og det kræver også, at de faglærte hele tiden bliver dygtigere og dygtigere for at vi kan være konkurrencedygtige," siger direktøren.

Eksklusiv invitation: Kom tæt på Danmarks største skatterøveri

Kom helt tæt på den store udbytteskandale, hvor Skat blev lænset for 12,3 mia. kroner. Det sker i et eksklusivt læserarrangement, hvor tidligere skatteminister Karsten Lauritzen, og journalisterne Thomas G. Svaneborg og Niels Fastrup giver dig et unikt indblik i hele sagens forløb og dens konsekvenser.

Det er 3. oktober kl. 17:00, og Børsen-abonnenter deltager uden betaling. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


"Får Nationalbanken ret i sin prognose, vil boligejerne kunne se frem til en forøgelse i deres friværdi på 174.000 kr"

Investorer om potentielle comeback-aktier: "Har de styr på finanserne og ikke al for meget gæld, så kan det blive interessant"

Partner kunne ikke betale: En af Danmarks største minkavlere tager skrald på 21 mio kr

Warnøe tog ulovlige lån for at overleve: Samtidig købte han private boliger for et tocifret millionbeløb

Afgående Sydbank-formand forholder sig tavs om exit

Analytiker om Sydbanks bestyrelsesdrama: "Det sætter nogle spørgsmålstegn ved, hvad er det for nogle uenigheder, der helt præcist ligger bag"

Voldsom magtkamp om Sydbanks fremtid får bestyrelse til at gå i opløsning

Fransk Novo Nordisk-rival efter diabetesnedtur: "Du skal ikke bekymre dig om Sanofi i diabetes, for vi er engagerede"

Dansk økonomi fortsat i højkonjunktur: Men Nationalbanken forventer lavere vækst i de kommende år