Fortsat meget høje off. lønninger trods fald
Foto: Scanpix
Økonomi Af
Lønningerne i den offentlige sektor er faldende, men ligger fortsat i et højt niveau.

Lønstigningerne for både kommunalt og statsansatte aftog i andet kvartal i forhold til første kvartal i år, oplyser Danmarks Statistik (DST).

Siden midten af 2008 har lønningerne i den offentlige sektor ligget over lønudviklingen i den private sektor. Se grafik.

Især de ansatte i det statslige fik i andet kvartal en pæn lønstigning på 3,5 pct. i andet kvartal 2010 i forhold til samme kvartal året før. De kommunalt og regionalt ansatte opnåede i samme periode en stigning i lønnen på 2,8 pct.

Samlet aftog lønstigningerne for både kommunalt ansatte og statsansatte i andet kvartal i forhold til første kvartal i år.

I den statslige sektor havde ansatte inden for kultur og fritid den største lønstigning på 4,5 pct. i andet kvartal i forhold til samme kvartal året før.

I staten var de mindste lønstigninger inden for undervisning med 3 pct. i perioden. Inden for de øvrige branchegrupper i staten aftog lønstigningen til 3,6 pct. i andet kvartal.

I kommuner og regioner opnåede ansatte inden for rengøring og anden operationel service den højeste fremgang (4,9 pct.) i forhold til samme kvartal året før. Kommunalt og regionalt ansatte inden for kommunal og regional administration fik den mindste lønstigning (1,4 pct.) i perioden, oplyser DST.

Multimediebeskatningen påvirker lønindeksene Fra 1. januar 2010 indregnes værdien af multimedier som et A-skattepligtigt personalegode.

Det har ikke været muligt at korrigere for den forskellige behandling af multimedier før og efter 1. januar 2010, oplyser DST. Indførelsen af multimediebeskatningen betyder derfor, at lønindeksene overvurderer lønudviklingen i et vist omfang.
NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


PFA sakker bagud i gyldent pensionsår - se listen over de bedste og værste afkast

Grønne aktiefonde skyder op og kappes om ansvarlige investorer

Det kan vi lære: Bech-Bruun og den lange skattekrig

Firmaer tøver med at tegne cyberforsikringer: "Jeg mener ikke, at virkeligheden for alvor er indtruffet"

Astralis' børsdebut endte uden dramatik

Kemp & Lauritzen: Én svindelsag er blevet til tre svindelsager - mindst

Amerikansk konsulenthus går til angreb i Norden og køber Qvartz

"Ingen direktør vil løbe den risiko: Man risikerer seks års fængsel, men man får ikke at vide, hvordan man kan undgå det"

Peter Jørgensen har tjent millioner på at sælge det verdenskendte skomærke Skechers i Danmark: Nu venter nyt megamarked