Hoffmeyer frygter euro-sammenbrud
Økonomi  
Der er en reel risiko for, at euro-samarbejdet ikke holder. De varslede besparelser er så massive, at befolkningerne kan tvinge et land som Grækenland til at trække sig ud, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Det frygter tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer, som var med til at indføre først det europæiske valutasamarbejde, EMS'en og siden Den Økonomiske og Monetære Union, ØMU'en.

"Det ser ud til, at der er politisk vilje til det, men det er også nødvendigt. Jeg er meget foruroliget over reaktionerne i Grækenland blandt folk, og hvad man dermed kan risikere i Spanien. Når man diskuterer det med folk, siger mange, at der til syvende og sidst er politisk støtte til samarbejdet. Men der er jeg altså ikke så sikker. Stemningen kan vende, og i den henseende mener jeg, at realiteterne kan blive meget ubehagelige," siger Erik Hoffmeyer.

Næsten 30 år som nationalbankchef

Han sigter til den uro, der var i Grækenland, da befolkningen blev præsenteret for nogle betydelige nedskæringer i form af bl.a. massiv lønnedgang, en betydeligt højere pensionsalder og en højere skat. Uroen endte med at 8 koste menneskeliv.

Erik Hoffmeyer sad som nationalbankdirektør i næsten 30 år frem til 1994 og kender derfor det europæiske samarbejde indgående.

Han har hidtil været overbevist om, at euroen, som nu har været gangbar fysisk mønt siden den 1. januar 2002, ville bestå. Men nu tvivler han. Som Erik Hoffmeyer ser det, er det ikke udtryk for en forkælet befolkning, men for nogle politikere, der ikke har opført sig ansvarligt.

"Navnligt det, at regeringen pludselig kommer og siger: "Nu har vi ikke opfyldt reglerne i 10-15 år, derfor skal vi pludselig reducere lønningerne og indkomst eller foretager andre ubehagelig ting". Det forstår folk ikke, og dette er forståeligt nok," siger Erik Hoffmeyer.

Frygt

Det er derfor, at han frygter for lignende reaktioner i Spanien, Portugal og andre lande, der må forventes at gennemføre udbredte spareprogrammer.

"Det betragter jeg som en mulighed for krise i eurosamarbejdet. At man gennemfører ting, som kommer som lyn fra en skyfri himmel. Det er dårlig politik at gøre sådan noget, og det er mangel på evne til at se, hvad betingelserne er for samarbejdet i Europa," siger han.

Kilde: Morgenavisen Jyllands-Posten

Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ørsted kåret til verdens mest bæredygtige selskab – tre danske virksomheder i top 10

Lokalbanker vil tilbyde leasing til kunderne: "Det kan skabe en ny forretningsindtjening for os"

Mens du sov: Nyt virus-dødsfald i Kina sender sender aktierne i rødt

Morgenbriefing: Partier åbner for at trække Danmark ud af Postnord, Ørsted kåret som verdensmester i bæredygtighed

Sortsyn har bredt sig blandt topchefer: Forudser dystert år for global vækst

Raketter rammer ned nær USA's ambassade i Irak

Klimamål kan koste shippingsektoren 1400 mia. dollar

Det sker i dag: Regnskab fra Easyjet

Aktier: Virusfrygt sender risikoaversion gennem Asien