Økonomi Af
Det er ofte klogt at kigge på tallene to gange, og en revision af Danmarks udlandsgæld har i særdeleshed været givende. Gælden er forsvundet og i stedet blevet til et plus på over 40 mia. kr.

Revisionen af udlandsgælden reducerer gælden med knap 80 mia. kr. i forhold til niveauet før revisionen.

Det skriver Nationalbanken i sin opgørelse over Danmarks aktiver og passiver over for udlandet.

"Sammen med udviklingen i tredje kvartal, hvor der har været kursgevinster på knap 70 mia. kr. og overskud på betalingsbalancens løbende poster på godt 23 mia. kr. betyder det, at Danmark går fra at have gæld til en formue på 42 mia. kr.," skriver Nationalbanken.

Forskel på gæld

Også i 2005 blev et minus vendt til et plus i gældsopgørelsen. Det er vigtigt at understrege, at udenlandsgælden ikke skal forveksles med den offentlige sektors gæld, som er stor og stigende, pointerer cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank.

"Udlandsgælden er forskellen mellem værdien af de aktier, obligationer, virksomheder og ejendomme, vi danskere ejere i udlandet - og så udlandets ejerskab af ditto i Danmark," skriver Steen Bocian.

De næsten 80 mia. kr. vundet på Danmarks pardans med udlandet er hårdt tiltrængt med udsigt til et minus på statsfinanserne i år på omkring 90 mia. kr.

Plus på betalingsbalancen

Men selvom den forsvundne udlandsgæld er godt, så er det ikke penge, som regeringen kan benytte til ekspansiv økonomisk politik. Det er ikke regeringens penge, lyder det fra Steen Bocian.

Han ser god grund til at forvente en stigende, dansk nettoformue i udlandet de kommende kvartaler.

"Vi har et solidt overskud på betalingsbalancen - og da vi ikke venter et stort tilbageslag på aktiemarkedet, forventer vi en gunstig udvikling i udlandsgælden," vurderer cheføkonomen.

Gevinst til danske investorer

Ifølge Nationalbanken skyldes kursgevinster især opturen på aktiemarkederne, hvor for eksempel C20 og det amerikanske S&P500-indeks er steget 24 pct. siden indgangen til andet kvartal 2009.

"Danske investorer holder en væsentligt større beholdning af udenlandske aktier, end udlændinge holder danske aktier, hvorfor denne udvikling samlet set giver Danmark en gevinst," konstaterer Nationalbanken.

Udlandsgælden revideres ekstraordinært for blandt andet at skabe bedre overensstemmelse med betalingsbalancens løbende poster.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Et europæisk skæbnevalg - her er fire af de vigtigste emner for erhvervslivet de næste fem år

Aktiechef skuffet over danske C25-selskaber efter "uimponerende" regnskabssæson

Bauhaus blæser til krig og varsler butiksåbninger - samtidig fosser millionerne ud af Silvan

Venstre vil hæve prisen på en pakke cigaretter med 20 kroner

Thulesen Dahl kræver klart løfte fra S: Danmark skal kun gå med i bankunion efter folkeafstemning

Gennem hele sin tid som premierminister ofrede Theresa May sig for partiets splittede fløje - fredag ofrede partiet så Theresa May

Verdens dyreste medicin godkendt - 14 mio kr for en behandling

Tobaksbranche vender tomlen ned til neutrale cigaretpakker uden logo: En krænkelse af os