Morgenbriefing: Virksomheder kæmper med lønstigninger i Østeuropa, gamle it-systemer en bombe under skatteopkrævningen
Coloplast og topchef Kristian Villumsen oplever stigende lønpres i Ungarn.
Foto: Erik Refner, Ritzau Scanpix
Morgenbriefing Af
Her er mandagens vigtigste erhvervsnyheder.

Danske koncerner presset af lønstigninger i Østeuropa
Lønningerne i Østeuropa stiger, og det presser danske virksomheder, skriver Finans. Coloplasts samlede lønstigninger er på et år tredoblet, bl.a. som følge af lønpres i Ungarn. Også vinduesproducenten Velux oplever tendensen. (Finans)

Robotter i industrien har skabt mange nye job
Virksomheder, der har investeret i robotter, har øget omsætningen 20 pct., hyret flere nye medarbejdere og hævet lønnen. Det viser et ph.d.-studie fra Princeton University ifølge Børsen. Den øgede omsætning har i gennemsnit fået virksomhederne til at ansætte omkring 8 pct. flere medarbejdere. (Børsen)

Danske Bank tilbød guldbarrer til rige russere
Da hvidvaskkrisen var på sit højeste, tilbød Danske Bank sine rigeste russiske kunder guldbarrer for at hjælpe dem med at holde formuer skjulte. Det viser dokumenter, Bloomberg er kommet i besiddelse af. Ifølge Bloomberg tilbød bankens filial i Estland, der allerede overførte store summer til offshore-konti, at konvertere kundernes penge til guldbarrer eller digital valuta. (Børsen)

Gamle it-systemer er en bombe under skatteopkrævningen
Skattevæsenet kæmper med it-systemer, der er op til 50 år gamle og kun kan betjenes af få, ældre medarbejdere. Det skriver Berlingske. Skat risikerer at få problemer med at opkræve skatter og overholde loven, fremgår det af dokumenter sendt til Folketinget. (Berlingske)

Banker uklare om milliardprovision
Investeringskunder i landets banker betaler samlet ca. 1,8 mia. kr. årligt for at blive rådgivet om, hvilke investeringsforeninger de skal poste penge i. Men landets største banker har svært ved at dokumentere, hvad kunderne betaler for, viser en rundspørge foretaget af Børsen. (Børsen)

Kreditorer hyrer advokater til at granske Top-Toy-ledelse
Kreditorer har tabt en formue på legetøjskoncernen Top-Toys konkurs, og nu vil flere af dem have undersøgt, om ledelsen kan stilles til ansvar. Det skriver Børsen. Kreditorerne har hyret advokatfirmaet Plesner til at undersøge mulighederne for at kræve erstatning af ledelsen. (Børsen)

Markeder
Det ledende Hang Seng-aktieindeks i Hong Kong er mandag faldet 2 pct. efter at to demonstranter mandag morgen er blevet skudt under nye sammenstød med politiet. Igen i weekenden var der demonstrationer mod det kinesiske kontrollerede styre i Hong Kong.

De ledende aktieindeks i Japan og Kina ligger mandag til fald på mellem 0,2 og 1 pct.

Fredag steg amerikanske aktier til nye rekordniveauer på trods af, at USA's præsident, Donald Trump, afviste forlydender om, at USA og Kina er enige om, at et første skridt mod en aftale i handelskrigen er at begynde at rulle toldsatser tilbage." Jeg vil ikke gøre det," sagde Trump, men det kvalte ikke investorernes fornemmelse af fremskridt i forhandlingerne.

S&P 500: +0,3 pct.
Dow Jones +0,02 pct.
Nasdaq: +0,5 pct.

Det skriver cheferne
Henriette Kinnunen, direktør i Berlingske Media, synes pressefolkene i ministerierne er skævt ude.
Perspektiv & Debat
Børsen mener: Styrk iværksættere - og kvinders risikovillighed
Der er en pris forbundet med at sætte børn i verden. I form af indtjening, jobmuligheder og størrelse på pensionen. Forsøger man ikke at ændre, at prisen primært betales af kvinder, skal ingen undre sig over, at kvinder i den fødedygtige alder går efter tryggere ansættelsesforhold, eksempelvis i den offentlige sektor, skriver Børsens politiske kommentator, Helle Ib, i dagens leder. (Børsen)

Redaktionen anbefaler
ISS går nye veje for at få fat i attraktive medarbejdere
Mangel på arbejdskraft har fået servicekoncernen ISS til at bruge mere ledelseskraft og sociale medier til at rekruttere og fastholde medarbejdere. Rengøring skal være en attraktiv karrierevej. (Børsen)

Det sker i dag
  • I Kina er der "Singles Day", den største shopping-dag i verden.
  • Nyt om boligmarkedet. Boligsiden.dk udsender mandag nye tal for udviklingen på boligmarkedet i oktober.
  • Forbrugerpriser og betalingsbalancen. Danmarks Statistik kommer mandag morgen med nye tal for prisudviklingen og betalingsbalancen.
Forresten, så oplyser den kinesiske e-handelskæmpe Alibaba ifølge Reuters mandag morgen, at salget i den første time af den såkaldte Singles Day, der afholdes 11. november og ligesom Black Friday er en kæmpe shoppingfest, var på 84 mia yuan, ca. 81 mia kr., en stigning på 22 pct. i forhold til sidste år. (Reuters)

Få overblikket direkte i din indbakke

Du har nu læst Børsen Morgenbriefing, der alle hverdagsmorgener giver et overblik over, hvad der er værd at vide. Har du lyst til at få Børsen Morgenbriefing som et nyhedsbrev i din mailboks hver morgen klokken 6.15, så tilmeld dig i boksen her nedenunder. 


Du kan også abonnere på vores Morgenbriefing podcast.


Abonnér på podcasten:      

Savner du faglig inspiration i din indbakke? Modtag en mail fra chefredaktør Niels Lunde en gang om ugen og få et konstruktivt blik på ledelse og dansk erhvervsliv. Tilmeld dig til Niels Lundes nyhedsbrev i boksen herunder


Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerAsger Jorn-malerier: En unik investeringsmulighed i en usikker tid

Annoncørbetalt
indhold af Secher Fine Art & Design

Forsiden lige nu


Nyt børsflop: Markedet for danske noteringer er dødt

Aktieluk i USA: S&P 500 igen i rekord - men holdt nede af Cisco og Apple

Helle Ib: Sjældent en statsminister sidder så sikkert i sadlen

Rangvid: Tysk showstopper for bankunion

Udflytning forringer vismænds klimaarbejde

Le Mans-film lykkes med at gengive rivaliseringen mellem Ford og Ferrari

Powell: USA's økonomi er en stjerne - opsvinget vil fortsætte

Her er den bedste og værste bankapp ifølge brugerne

Fransk kommissærkandidat klarede skærene - Ungarns kandidat skal svare på flere spørgsmål