Morgenbriefing: Aktier trykket af optrappet handelskrig, størst risiko for økonomisk tilbageslag siden finanskrisen
Investorer i Asien sender aktier ned mandag efter at USA's præsident Trump fredag kom med nye udfald mod Kina
Foto: Aly Song, Reuters/Ritzau Scanpix
Morgenbriefing Af
Her er et overblik over mandagens vigtigste erhvervsnyheder.

Fald til aktier efter ny optrapning af handelskrig
Aktier i Asien er faldet mandag efter at handelskrigen mellem USA og Kina på ny er optrappet. Fredag sagde Kina, at der bliver indført told på en række nye, amerikanske varer. USA's præsident, Donald Trump, svarede ved at bede amerikanske virksomheder lukke ned i Kina, og efter børsmarkedets lukning meddelte Trump, at han vil hæve tolden på stort set alle kinesiske varer. (Financial Times)

Mandag morgen ligger Nikkei-indekset i Japan til et fald på 2,2 pct., Hang Seng i Hong Kong har tabt 2,7 pct. og Shanghai-indekset ligger til et fald på 1 pct.

Trump fortryder at han ikke har været hårdere over for Kina
Donald Trump ærgrer sig over, at han ikke har kørt endnu hårdere på over for Kina, skriver internationale medier. Trump svarede i weekenden bekræftende på, at han genovervejede forhøjelser af tolden på kinesiske varer med 5 pct.point, og en talsmand uddybede efterfølgende, at Trump fortryder, at han ikke har hævet satserne endnu mere. (Reuters)

B&O-topchef takker nej til bonus efter nedtur
Efter en række skuffende resultater har Bang & Olufsens topchef, Henrik Clausen, og en anden direktør takket nej til en bonus, de ellers var berettiget til. Det skriver Børsen. B&O har inden for et halvt år nedjusteret forventningerne tre gange, og aktien er dykket 70 pct. (Børsen)

Fængslet russer: Danske Bank var en hvidvaskcentral
Det var penge fra kriminelle aktiviteter, der flød gennem Danske Banks estiske filial i den store hvidvasksag. Det fortæller den tidligere bestyrelsesformand for den russiske bank Promsberbank, Boris Fomin, til Berlingske. Ifølge Fomin, der afsoner en dom på seks års fængsel, kom hvidvaskpengene fra "ulovlig berigelse, fiktive aktiviteter eller bestikkelse". (Berlingske)

Velkørende speditører ser mere usikker fremtid
Danmarks største transportvirksomheder vokser og tjener penge, viser en Børsen-analyse. Men stigende global uro som følge af handelskrigen, brexit og skuffende økonomiske nøgletal kan dæmpe udviklingen den kommende tid, siger flere topchefer. (Børsen)

Størst risiko for økonomisk tilbageslag siden finanskrisen
Risikoen for, at dansk økonomi ryger ind i en recession, er nu den højeste siden 2012. Det viser en rundspørge, Berlingske har foretaget blandt økonomer. Det er især udviklingen uden for landets grænser, der skaber bekymring. (Berlingske)

Banker står over for sultestrejker
Flere banker i Storbritannien, bl.a. Danske Banks filial i Belfast, vil blive mødt med protester mandag over fejlslagne lån. Det skriver The Guardian. En ejendomsudvikler vil slå sit telt op uden for Danske Bank og nægte at spise mellem 7.00 og 19.00 i protest mod en låneaftale, der ifølge udvikleren sendte hendes selskab i konkurs. (The Guardian)Markeder
Amerikanske aktier noterede fald fredag, efter at USA's præsident, Donald Trump, skabte ny nervøsitet over handelskrigen. I et tweet fredag "beordrede" Trump amerikanske virksomheder til lede efter alternativer til Kina, "inklusive at trække jeres virksomheder hjem og fremstille jeres varer i USA".
  • S&P 500: -2,6 pct.
  • Dow Jones: -2,4 pct.
  • Nasdaq: -3,0 pct.
Det skriver cheferne
Anders Dam, topchef i Jyske Bank, savner sin hund.
Perspektiv & Debat
Helle Ib: Det her kan redde Lars Løkke
Lars Løkke Rasmussens ønske om at fremrykke Venstres landsmøde er et skridt for at få en afklaring om ledelsen. Men det er også et forsøg på at fastholde magten i partiet på et tidspunkt, hvor utilfredsheden er tiltagende, skriver Børsens politiske kommentator, Helle Ib, i en kommentar. (Børsen)

Redaktionen anbefaler
Fanget i sin egen succes
Casper Christensen vender tilbage til den selvfede idiotversion af sig selv, som han ikke kan flygte fra. I ny tv-serie tager han sig selv endnu længere ud, og denne gang er følgerne katastrofale. (Børsen)

Det sker i dag
  • Advokat i ankesag mod Skat. Mandag er første retsmøde i en sag mellem advokaten Jeffrey Galmond, der er bosat i Schweiz, og Skatteministeriet. Tidligere har Københavns Byret bestemt, at Galmond skal betale 196 mio. kr. tilbage til det offentlige efter et salg af aktier.
  • Sommergruppemøde i Alternativet. Alternativet indleder mandag deres sommergruppemøde, der varer mandag og tirsdag.
  • Venstre-bagland mødes. Venstre i Region Midtjylland mødes mandag. Venstres regionsbestyrelser rundt omkring i landet diskuterer deres indstilling til formandskabet i Venstre forud for et møde i hovedbestyrelsen, der afholdes i weekenden.
Forresten, så vandt den dansk-færøske computerspiller Johan "N0tail" Sundstein ifølge Ritzau i weekenden sammen med sit hold, OG, Dota 2-turneringen The International 2019. Sejren indbringer holdet et beløb på 104 millioner kroner. Dota 2 er et online-strategispil og et af de mest spillede computerspil i verden. (Ritzau/DR)

Få overblikket direkte i din indbakke

Du har nu læst Børsen Morgenbriefing, der alle hverdagsmorgener giver et overblik over, hvad der er værd at vide. Har du lyst til at få Børsen Morgenbriefing som et nyhedsbrev i din mailboks hver morgen klokken 6.15, så tilmeld dig i boksen her nedenunder. Du kan også abonnere på vores Morgenbriefing podcast.


Abonnér på podcasten:      

Er du bedre end dine kolleger til at handle aktier?

Deltag i Børsens aktiespil. Her kan du risikofrit teste dine evner som investor. Du kan også oprette en gruppe for alle dine kolleger, så I kan dyste om, hvem der er arbejdspladsens bedste investor. Er det dig, der skal løbe med håneretten i kantinen? Vinderen af hele spillet får en hovedpræmie på 250.000 kroner. Tilmeld dig her

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Canadiere hev 894 mio ud af Skat med hjælp fra banker

Mens du sov: Oliepriserne drøner i vejret - udsigt til røde markeder i USA

Morgenbriefing: Oliepris i kæmpehop efter angreb i Saudi Arabien, Carlsberg undersøger bestikkelsesanklager i Indien

Udbytteskandale vokser efter fejl hos Nordea, SEB og Danske Bank: 940 mio kr kan være tabt

Aktier: Mellemøst-uro og USA-svar øger nervøsiteten i Asien

Løkke ville hele tiden have Ellemann som formand

Prisen på råolie ryger i vejret efter angreb i Saudi-Arabien

Sådan vinder du 250.000 kroner i Børsens aktiespil - fire eksperter giver råd

Medicinalfirma indgiver konkursbegæring efter opiodkrise