Morgenbriefing: Finanstilsyn undersøger banker efter skandale, Amazon har brugt kinesiske studerende ulovligt
Efter en skandale om et investeringsprodukt i Danske Bank vil Finanstilsynet nu undersøge fem andre storbanker
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morgenbriefing Af
Her er fredagens vigtigste erhvervsnyheder.

Østergaard stiller nyt jobkrav til Socialdemokratiet
Oven på torsdagens første forhandlinger om ret til tidligere pension stiller De Radikales leder, Morten Østergaard, nu et nyt krav til statsminister Mette Frederiksen: Regeringen skal hvert år sikre, at beskæftigelsen ikke svækkes, ellers vil De Radikale ikke gå med i en finanslov. Det skriver Børsen. (Børsen)

Kæmpetab til Uber
Taxiserviceselskabet Uber fremlagde torsdag aften det største underskud i et kvartal nogensinde. Uber tabte 5,2 mia. dollars, svarende til 35 mia. kr., i årets andet kvartal, bl.a. som følge af store udgifter til selskabets børsnotering. Analytikere venter, at Uber i flere år endnu vil give underskud. (Wall Street Journal)

Amazon har sendt kinesiske teenagere på lovstridigt overarbejde
Internetkæmpen Amazon har brugt unge kinesiske studerende til at fremstille højttalere med den stemmestyrede tjeneste Alexa i. Det skriver Guardian baseret på interne dokumenter. For at nå sine produktionskrav har Amazon sendt hundredevis af teenagere på ekstravagter og nattearbejde, hvilket er i strid med kinesisk lovgivning. (The Guardian)

USA udskyder beslutning om Huawei-aftaler
Ifølge Bloomberg har USA udskudt en beslutning om hvorvidt amerikanske virksomheder igen kan begynde at indgå aftaler med det kinesiske firma Huawei, som er blevet blacklistet fordi myndighederne mener selskabet udgør en sikkerhedsrisiko. Kina har stoppet sine indkøb af amerikanske landsbrugsvarer, skriver Bloomberg. (Bloomberg)

Finanstilsynet undersøger fem banker efter skandalesag i Danske Bank
Finanstilsynet vil undersøge fem af landets største banker som en direkte konsekvens af Danske Banks skandalesag, hvor banken investerede kunders midler trods udsigt til, at kunderne ville få tab. Det skriver Finans. Finanstilsynet vil have Jyske Bank, Nykredit Bank, Nordea, Spar Nord og Sydbank til at svare på, om de overholder lovgivningen, når de investerer kundernes penge. (Finans)Markeder
Kinas centralbank satte torsdag satte en referencekurs for sin valuta, som var på det svageste niveau i 10 år, men stærkere end investorerne havde ventet. Det opfattes som et afkølende signal i den ophedede handelskrig, og det gav en positiv stemning på de amerikanske aktiemarkeder.
  • S&P 500: +1,9 pct.
  • Dow Jones: +1,4 pct.
  • Nasdaq: +2,2 pct.
Aktieudviklingen i Asien er fredag blandet. Shanghai-indekset er faldet 0,4 pct. og Hang Seng er faldet 0,2 pct., mens Nikkei i Japan ligger til et plus på 0,5 pct.

Torsdag var Carlsberg og FLSmidth de store vindere på det danske aktiemarked med stigninger på hhv. 11 og 10 pct. Carlsberg opjusterede forventningerne til i år, og FLSmidth leverede et regnskab, der var stærkere end ventet.

Det skriver cheferne
Simon Bendtsen, souschef på Berlingske Business, mener man bør lægge luft til Kasi-Jesper.
Perspektiv & Debat
Thomas Thygesen: For tidligt at sige, om handelskrigen får bægeret til at flyde over
Eskalerende handelskrig uden pengepolitisk modvægt øger risikoen for, at vi er på vej mod større nedtur, og derfor er både aktiekurser og renter faldet markant i den seneste uge. Men markedernes reaktion er ikke baseret på kølig analyse, men på stigende usikkerhed. Det er altså endnu for tidligt at sige, om dette er dråben, der får bægeret til at flyde over, skriver cheføkonom og seniorstrateg Thomas Thygesen fra SEB i en kommentar. (Børsen)

Redaktionen anbefaler
Ny TV2-topchef: "Jeg har ikke haft en karriereplan eller en ambition om at skulle højere op i hierarkiet og slet ikke ende som adm. direktør"
For 25 år siden gik Anne Engdal Stig Christensen gennem dørene til TV2 for første gang. 1. august i år havde hun første arbejdsdag som adm. direktør for hele virksomheden - selvom hun aldrig har haft en karriereplan eller arbejdet målrettet for at stige i graderne. "Det er nogle gange tilfældighederne, der råder," siger hun. (Børsen)

Det sker i dag
  • Novo Nordisk regnskab. Medicinalkoncernen Novo Nordisk kommer fredag morgen med regnskab for andet kvartal af 2019. I forbindelse med kvartalsregnskabet vil fokus bl.a. være på de vigtige GLP1-lægemidler.
  • Premier League starter. Den bedste engelske fodboldrække, Premier League, starter fredag. Det sker, når klubberne Liverpool F.C. og Norwich City F.C tørner sammen.
Forresten, så bør private bankkunder indstille sig på, at det kun er et spørgsmål om tid, før de får negative renter i banken. Det mener Børsens chefredaktør, Niels Lunde, baseret på de seneste meldinger fra sektoren. "Det trækker op til en historisk test af bankkundernes loyalitet," skriver Niels Lunde i en kommentar. (Børsen)

Få overblikket direkte i din indbakke

Du har nu læst Børsen Morgenbriefing, der alle hverdagsmorgener giver et overblik over, hvad der er værd at vide. Har du lyst til at få Børsen Morgenbriefing som et nyhedsbrev i din mailboks hver morgen klokken 6.15, så tilmeld dig i boksen her nedenunder. Du kan også abonnere på vores Morgenbriefing podcast.


Abonnér på podcasten:      

Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan opleve Rasmus Hougaard og andre internationale thought leaders på Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Lær af de dygtigste og få konkrete værktøjer til dit eget ledelsesarbejde. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Formand og næstformand i Sydbank trækker sig efter uenighed

Skat gav frikort til arabiske oliefonde ved en fejl

Investeringsøkonom: Det lægger op til mærkbare besparelser i Sydbank

Topsøe-familien fandt biotekdrøm ved familiemiddag: Nu går den efter milliardnotering i USA

USA: Centralbanken pumper milliarder ind i finansielle system

Oliepris falder efter nyt om saudiarabisk produktion om 2-3 uger

Bæredygtighed styrker mia-koncern: Grovvareselskab overtager nichefirma, som fodrer grise og kvæg med slik, kiks og kager

Aktieluk i Europa: Tysk modekoncern til bunds i svagt rødt marked