Mens du sov: Trump-brev sendte asiatiske og amerikanske aktier ned
En kvinde holder en maske af Trump ved en anti-USA demonstration i den sydkoreanske hovedstad Seoul.
Foto: Kim Hong-Ji/ Reuters/ Ritzau Scanpix
Mens du sov Af
De asiatiske aktier startede dagen ud med forsigtige fald efter det kom frem, at præsident Trump ikke vil mødes med den nordkoeanske leder Kim Jong-Un d. 12.juni, som det ellers var planlagt. 

Det kinesiske Hang Seng-indeks står til et fald på 0,31 pct., mens Shanghai Composite og det sydkoreanske Kospi-indeks handler lige omkring nulpunktet, skriver nyhedsmediet cnbc.com.

Kun japanske Nikkei er lidt mere tilfreds og står i øjeblikket til en stigning på 0,11 pct.  

I går var en hård dag for de asiatiske bilfabrikanter. Igen var det den amerikanske præsident Trump, der var skyld i ulykkerne, da han varslede højere afgifter på de biler som USA importerer. Effekten af den melding er endnu ikke løjet af, og også i dag ser bilfabrikanterne ud til at ende i minus. 

Japanske Toyota Motor står til et fald på 1,2 pct., Honda handlede 0,25 pct. lavere og Sydkorea falder Hyundai Motor og Kia Motor med henholdsvis 0,7 pct. og 0,92 pct.


Fald til amerikanske aktier

At mødet mellem Trump og Nordkoreas leder Kim Jong-Un ikke bliver til noget, kunne også mærkes i de amerikanske aktieindeks.

Markederne tog sit et ordentligt dyk i minutterne efter offentliggørelsen af det brev, hvori Trump gjorde det klart, at der ikke bliver noget møde. Senere rettede kurserne sig igen, men det var ikke nok: Alle tre ledende indeks lukkede således i rødt.. Dow Jones var ved lukketid nede med 0,88 pct., Nasdaq med 0,02 pct. og S&P med 0,2 pct.

Både elektronikkæden Best Buy og hvidevaregiganten Whirlpool havde en skidt dag og lukkede i minus på henholdsvis 6,65 og 8,28 pct.

Omvendt havde energikoncernen NRG Energy en god dag, for investorerne sendte aktien op med 3,9 pct.

"Cirkus-Trump"

Flere aktører og statsledere har udtrykt deres overraskelse og ærgrelse over Trumps afvisning af Nordkorea.

Parterne skulle have diskuteret Nordkoreas atomprogram, men det bliver der altså ikke noget af.

"Det er Trump-cirkusset, som fortsætter, og som sender aktierne ned. Det er historien torsdag, også selv om der er meget andet at forholde sig til," siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank, ifølge Ritzau.

Han mener dog ikke, at den geopolitiske risiko er så stor, som den formentlig bliver gjort til i øjeblikket.

"Det er støj, og vi er nødt til at have fokus på bolden. Det er meget mere vigtigt at holde øje med maskinrummet. Den globale økonomi. Den amerikanske økonomi. Og her ser det solidt ud, selv om data måske er inde i en lidt blød fase. I min optik bør man være køber, når geopolitik rammer aktiestemningen, men reelt ikke rammer ned i den fundamentale økonomi," siger Lars Skovgaard Andersen. 

Få disse nyheder på mail

Tilmeld dig nyhedsbrevet Mens du sov og bliv opdateret, hver dag kl. 6.15. Tilmeld dig her

Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Dyrberg/Kern-parret skiltes romantisk, men fortsatte i kreativ samhørighed

Lejlighedskøbere siger farvel til Vesterbro og goddag til Virum

Det vigtigste for dine aktier i ugen der kommer

Tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan er død

Ingen endnu lavet en hole-in-one fra Hanglip Mountain

Hun forvandlede en fabrik i baghaven til en global millionvirksomhed: "Jeg synes jo ikke jeg er specielt fantastisk. Jeg er jo bare mig"

Range Rover Sport: Stor bamse er mest til overklassen

Musk-interview skaber uro

Ugen der kommer: Affyrer Anders Dam endnu en udlodningskanon?