Mens du sov: 1 mia. dollar investeret i tvivlsom kryptovaluta
Foto: Dado Ruvic / Ritzau Scanpix

Der er rigtig god grund til at se sig for, hvis man har appetit på at investere i kryptovalutaer.

Mange steder blinker der kraftige, røde lamper. Og lige nu har investorer placeret 1 mia. dollar i krypto-projekter, der ser mere end almindeligt tvivlsomme ud. 

Og investorer har indtil videre tabt ca. 273 mio. dollar på de usunde projekter, 

Sådan lyder konklusionerne i en ny undersøgelse, der er foretaget af amerikanske Wall Street Journal - og som omtales af CNBC.

Undersøgelsen har studeret 1450 forskellige kryptovalutaer. Og i 271 tilfælde fandt man flere forhold, som burde give anledning til bekymring.

I nogle tilfælde var det usand information om ledelsen.

I andre tilfælde så man oplysninger om såkaldte whitepapers, marketingplaner og tekniske egenskaber, som var direkte kopieret fra andre.

Og i den måske mere kuriøse ende kunne en polsk bankmand ved navn Jenish Mirani se sit portræt på online betalingstjenesten Denaro.

Her blev det brugt til at præsentere en medstifter af Denaro ved navn Jeremy Boker, hedder det.

Asiatiske aktier stritter lidt

Som tidligere på ugen har de asiatiske aktiemarkeder også i dag fredag lidt svært ved at blive enige om en retning.

Men her ved 6-tiden kan man konstatere, at det japanske Nikkei-indeks ligger til et plus på 0,38 pct., men kinesiske Hang Seng viser et lille plus på 0,08 pct.

US-aktier endte i et fald

Det gik torsdag lidt op og ned med aktiekurserne i New York. Mest ned, så det endte med fald, efter at Trump skabte tvivl om, hvorvidt en ødelæggende handelskrig med Kina kan undgås.

Alle tre store aktieindeks endte derfor i rødt. S&P faldt med næsten 1 pct., Nasdaq med 0,21 pct og Dow med 0,22 pct.

Forskrækkede investorer sendte kurserne ned, da Donald Trump indikerede, at handelsforhandlingerne med Kina måske - alligevel - ikke bliver succesfulde. Industriaktierne i Dow Jones faldt således med over 1 pct. på præsidentens udtalelse.

"Vil forhandlingerne blive en succes. Jeg hælder mod at tvivle," sagde præsidenten, samtidig med, at de to stormagter indledte anden runde af deres handelsforhandlinger.

Så sent som forleden åndede aktiemarkedet en smule lettet op, da der var tegn på milde vinde. Trump meddelte, at han ville hæve sanktionerne mod det kinesiske mobilselskab ZTE, som har handlet med Iran og Irak mod USAs ønsker, og at kineserne ville lette tolden på amerikanske landbrugsprodukter for hundredevis af millioner af dollars.

Men nu er usikkerheden altså tilbage igen.

"Hvis man ser på, hvad der skete i weekenden (med ZTE. red.), indikerer det, at forhandlingerne kommer til at tage nogen tid. Og det må investorerne tage ind," sagde aktiespecialisten Salvatore Ruscitti, MRB Partners, til CNBC.

I løbet af dagen fik stigende oliepriser ellers energiselskaberne til at stige på børsen. Valero Energy var således midt på børsdagen oppe med hele 5 pct., men det skyldtes også, i følge The Wall Street Journal, at investeringsbanken Morgan Stanley torsdag trak den aktie frem i positivt lys, skriver Ritzau.

Valero endte i et plus på godt 4 pct., mens f. eks. Marathon Petroleum steg med over 5 pct.

Generelt er oliesektoren i USA steget med cirka 16 pct. siden udgangen af marts, mens eksempelvis teknologisektoren, der ellers er løbet med overskrifterne, "blot" er gået op med 4,5 pct. i samme periode.

Få disse nyheder på mail

Tilmeld dig nyhedsbrevet Mens du sov og bliv opdateret, hver dag kl. 6.15. Tilmeld dig her

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerDette kan være nytårsraketterne

Sponsoreret af
Investtech

Forsiden lige nu


Dansk pensionsgigant oplever tysk shitstorm efter milliard-investering i Berlins arbejderkvarter

Danmarks måske mest ukendte erhvervsnetværk: "Vi har alle haft en bjørneskindshue på - og det er altså noget særligt"

Stig Rossens weekend er fuld af Fortnite og flødekartofler

Arasjöns frosne vand blev isbryder mellem far og søn

Medicinalgigant efter aktie-smæk til 262 mia. kr.: "Absurd konspirationsteori"

Dansk racerkører forfremmes til fabrikskører for Lamborghini

Børsens kunstanmelder anbefaler årets smukkeste kunstbøger

Danmarks økonomi får topkarakter trods hvidvasksag

Måling: Nyt center på Lindholm splitter befolkningen