Mens du sov: 1 mia. dollar investeret i tvivlsom kryptovaluta
Foto: Dado Ruvic / Ritzau Scanpix

Der er rigtig god grund til at se sig for, hvis man har appetit på at investere i kryptovalutaer.

Mange steder blinker der kraftige, røde lamper. Og lige nu har investorer placeret 1 mia. dollar i krypto-projekter, der ser mere end almindeligt tvivlsomme ud. 

Og investorer har indtil videre tabt ca. 273 mio. dollar på de usunde projekter, 

Sådan lyder konklusionerne i en ny undersøgelse, der er foretaget af amerikanske Wall Street Journal - og som omtales af CNBC.

Undersøgelsen har studeret 1450 forskellige kryptovalutaer. Og i 271 tilfælde fandt man flere forhold, som burde give anledning til bekymring.

I nogle tilfælde var det usand information om ledelsen.

I andre tilfælde så man oplysninger om såkaldte whitepapers, marketingplaner og tekniske egenskaber, som var direkte kopieret fra andre.

Og i den måske mere kuriøse ende kunne en polsk bankmand ved navn Jenish Mirani se sit portræt på online betalingstjenesten Denaro.

Her blev det brugt til at præsentere en medstifter af Denaro ved navn Jeremy Boker, hedder det.

Asiatiske aktier stritter lidt

Som tidligere på ugen har de asiatiske aktiemarkeder også i dag fredag lidt svært ved at blive enige om en retning.

Men her ved 6-tiden kan man konstatere, at det japanske Nikkei-indeks ligger til et plus på 0,38 pct., men kinesiske Hang Seng viser et lille plus på 0,08 pct.

US-aktier endte i et fald

Det gik torsdag lidt op og ned med aktiekurserne i New York. Mest ned, så det endte med fald, efter at Trump skabte tvivl om, hvorvidt en ødelæggende handelskrig med Kina kan undgås.

Alle tre store aktieindeks endte derfor i rødt. S&P faldt med næsten 1 pct., Nasdaq med 0,21 pct og Dow med 0,22 pct.

Forskrækkede investorer sendte kurserne ned, da Donald Trump indikerede, at handelsforhandlingerne med Kina måske - alligevel - ikke bliver succesfulde. Industriaktierne i Dow Jones faldt således med over 1 pct. på præsidentens udtalelse.

"Vil forhandlingerne blive en succes. Jeg hælder mod at tvivle," sagde præsidenten, samtidig med, at de to stormagter indledte anden runde af deres handelsforhandlinger.

Så sent som forleden åndede aktiemarkedet en smule lettet op, da der var tegn på milde vinde. Trump meddelte, at han ville hæve sanktionerne mod det kinesiske mobilselskab ZTE, som har handlet med Iran og Irak mod USAs ønsker, og at kineserne ville lette tolden på amerikanske landbrugsprodukter for hundredevis af millioner af dollars.

Men nu er usikkerheden altså tilbage igen.

"Hvis man ser på, hvad der skete i weekenden (med ZTE. red.), indikerer det, at forhandlingerne kommer til at tage nogen tid. Og det må investorerne tage ind," sagde aktiespecialisten Salvatore Ruscitti, MRB Partners, til CNBC.

I løbet af dagen fik stigende oliepriser ellers energiselskaberne til at stige på børsen. Valero Energy var således midt på børsdagen oppe med hele 5 pct., men det skyldtes også, i følge The Wall Street Journal, at investeringsbanken Morgan Stanley torsdag trak den aktie frem i positivt lys, skriver Ritzau.

Valero endte i et plus på godt 4 pct., mens f. eks. Marathon Petroleum steg med over 5 pct.

Generelt er oliesektoren i USA steget med cirka 16 pct. siden udgangen af marts, mens eksempelvis teknologisektoren, der ellers er løbet med overskrifterne, "blot" er gået op med 4,5 pct. i samme periode.

Få disse nyheder på mail

Tilmeld dig nyhedsbrevet Mens du sov og bliv opdateret, hver dag kl. 6.15. Tilmeld dig her

Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Dansk it-komet jagter trecifret millioninvestering hos Facebook-stifter

Aktier: Wall Street sender aktier op på muligt tøbrud overfor Kina

Ingen vidste hvad Vipp var før Jette Egelund kom

V langer ud efter LA: I må have kort hukommelse

Teva får gylden USA-godkendelse: Aktien brager op

MT Højgaard-fyring: "Tålmodighed slap op"

Verdens rigeste familie er blevet 76 mia kr rigere i dag

Analyse: Pandora-top lancerer ny tv-genre

Nykredit flirter igen med prestigeområde