Mens du sov: Frygten for Trumps handelskrig er aftagende
Donald Trump, USA's præsident.
Foto: Scanpix
Investorerne i hopla på Wall Street

Mandag var håbet lysegrønt på de finansielle markeder.

I Europa lukkede de ledende aktieindeks med solide plusser, og den positive stemning smittede af på den anden side af Atlanterhavet. I USA steg S&P 500 med 1,3 pct., Dow Jones med 1,6 pct. og Nasdaq med 1,2 pct.

Blandt de mest populære aktier var dagens topscorere General Electric, Google og Citigroup, der krøb op med hhv. 2,7 pct., 1,3 pct. og 1,4 pct. I den tunge ende af skalaen fik hotelkæden Marriot en kindhest og faldt med 2,26 pct.

Den gryende optimisme skyldes ifølge Bloomberg, at frygten for en handelskrig mellem Europa og USA er aftagende. I sidste uge varslede præsident Donald Trump, at han i denne uge ville hæve toldsatsen på stål og aluminium med hhv. 25 og 10 pct. for at beskytte amerikanske interesse.

Lettelse på asiatiske børser


Også de asiatiske markeder var præget af lettelse i nattens løb. Det japanske Nikkeiindeks steg over 2 pct., og der var også stigninger på børserne i Australien, Sydkorea og Hong Kong.

I Kina blev det derimod til fald.

Muligvis fortoner Donald Trumps straftold på stål og aluminium sig. I hvert fald har mange meldt sig som kritikere af ideen, senest investeringsbanken Goldman Sachs.

I en rapport skriver banken, at hvis straftolden bliver til virkelighed, så har Donald Trump "formentlig skabt et to-lags marked for metaller, USA mod resten af verden, og skabt politisk friktion med USA's nøgleallierede."

Det er nemlig allierede nationer, der producerer mange af de stålprodukter, som amerikanske producenter ikke for alvor kan erstatte uden en markant stigning i investeringerne, skriver banken.

Imod Trumps vælgerbase


Heller ikke i finansverdenen synes man straftolden er en god ide.

"Når alt kommer til alt, så er der for mange erhvervsinteresser som er stærkt imod det, og der er for mange interesser som er økonomisk vigtige, selv for Trumps vælgerbase. Man ser det her som en forhandlingstaktik. Jeg tror ikke, det bliver til noget," siger researchchef Andrew Collier fra Orient Capital Research til Bloomberg. 

Latterlig Ruslandssag


I sagen om russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg nægter Sam Nunberg, der er tidligere rådgiver for den amerikanske præsident, Donald Trump, at lade sig indkalde til at give vidneudsagn.

Nunberg er indkaldt af den særlige anklager Robert Mueller, der leder efterforskningen af, om Rusland samarbejdede med Donald Trumps lejr og blandede sig i afviklingen af valget i 2016.

"Jeg vil ikke samarbejde. Hvorfor skulle jeg dog bruge 80 timer til at gennemgå mine e-mails," siger Nunberg til MSNBC.

Mueller har sigtet adskillige Trump-ansatte og en lang række russere.

Men Nunberg mener, at sagen er "gennemført latterlig".

"Donald Trump har ikke samarbejdet med russerne. Det er den største joke nogensinde, hvis man tror det, siger Nunberg.

Lettere at være udenlandsk investor i Kina


Kinas nationale folkekongres, et slags gummistempelparlament for ledelsens beslutninger, er samlet i Beijing de kommende to uger.

Blandt de ting, der er på bordet, er lempelser af adgangen for udenlandske investeringer i visse sektorer.

Folkekongressens vicepræsident nævner ingen specifikke industrier, men siger at udenlandske investorer i midtvestlige og nordøstlige dele af Kina vil nyde godt af politikken. 

Få disse nyheder på mail

Tilmeld dig nyhedsbrevet Mens du sov og bliv opdateret, hver dag kl. 6.15. Tilmeld dig her

Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Vestas-boss: Effekten af tariffer kan koste dyrt - men er usikker

Ekspert efter bankboss' idé om at afskaffe kontanter: "Så kan man jo bare handle hash i euro"

"Hvis man ikke kan tjene penge nu, hvornår kan man så tjene penge som byggevirksomhed?"

Britisk pengetank satser endnu mere på Vestas-nedtur

Første regnskab efter bankbryllup: "Det vigtigste er, at kunderne fortsat er glade"

ALK-chef om USA-entre: "Stille og roligt begynder snebolden at rulle, men det er for tidligt at sige, at den ruller selv"

Valuta: Tyrkisk lira slikker sårene efter nedsmeltning

Stor aktiestigning til allergikæmpe - direktør lover mere i vente

Frasalg skærmer Lauritz.com efter markant nedgang