Murdoch vasker hænderne i skandalesag
James og Rupert Murdoch er sat i de varme sæder foran kulturudvalget i det britiske Underhus.
Foto: Scanpix
Opdateret kl. 18.15 - Mediemogulen Rupert Murdoch kaldte det "den mest ydmygende dag i sit liv", men tog ikke ansvaret for den skandale, der er rullet ind over hans medieimperium, ved en høring i det britiske Underhus.

To Murdoch'er, en tidligere chef for News International og to politichefer stod skoleret ved høringer for en særlig udvalgt parlamentskomité om ulovlige metoder i jagten på nyheder.

Topfolkene bag det skandaleombruste medieimperium News International - mediemogulen Rupert Murdoch, hans søn James samt den tidligere chefredaktør hos News of the World, Rebekah Brooks – blev alle grillet ved høringen i det britiske parlament.

Gang på gang regnede anklagerne ned over de tre, og gang på gang blev de afvist.

"Jeg er ikke skyldig. De folk, jeg stolede på, og dem de stolede på, har ansvaret. News of The World udgør én procent af mit firma. Jeg har 53.000 ansatte rundt omkring i verden, og jeg overlod ansvaret på News of the World til folk, jeg stolede på," lød det fra Murdoch senior ved, hvad der er blevet kaldt en af de mest afgørende afhøringer i britisk mediehistorie.

Problemer med hukommelsen

Den 80-årige Rupert Murdoch hævdede flere gange på mødet, at han ikke kunne huske specifikke detaljer i henhold til sagen, men understregede, at der ikke forelagde beviser for, at News Internationals chefer var vidende om ulovligheder.

Han så flere gange ud til at have problemer med både at høre og svare på spørgsmålene, og henviste til sin søn, når hukommelsen svigtede, ligesom James Murdoch i flere tilfælde bad om at svare på sin faders vegne.

"Dette er meget trist for mig, for min far og alle i News Corporation," lød det både indledende og flere gange efter fra James Murdoch.

Skandalen om aflytninger af mobiltelefoner tilhørende tusindvis af kendte som almindelige britiske borgere førte sammen med afsløringer af politibestikkelse til lukningen af avisen News of The World.

"Hvad der skete på New of the World var forkert, og vi vil gøre havd vi kan for at hjælpe politiet med at finde de skyldige.Vi har accepteret vore ansvar over for ofrene og vil betale kompensation," erklærede James Murdoch, der udover at være Rupert Murdochs søn, er øverste chef for News Corporations selskaber i Asien og Europa, herunder News International samt formand for det britiske tv-selskab BSkyB.

Den 38-årige tronarving til Murdochs selskab havde omdømmet på spil, da han forsøgte at redegøre for flere sager om telefonaflytning og ikke mindst betaling til flere politifolk.

Han afviste flere gange af kommentere, hvad de forskellige ledende medarbejdere på News of the World vidste om aflytningen med henvisning til, at de er "del af en verserende efterforskning".

Kostede jobbet


I kølvandet på skandalen i Murdochs imperium, har en række topfolk – blandt andet chefredaktør Rebekah Brooks og den tidligere politichef for Scotland Yard Sir Paul Stephenson samt hans højre hånd politiinspektør og chef for politiets antiterrorkorps, John Yates, måttet tage deres afsked.

Flere gange forklarede både Rupert og James Murdoch, at de ikke mente, at der er bevis for at Rebekah Brooks har deltaget i ulovlige forhold.

Den 43-årige Brooks blev anholdt søndag og efter ni timers afhøring løsladt mod kaution natten til mandag.

Høringskommiteen skal senere forsøge at få et oveblik over, hvor meget Rebekah Brooks vidste om aflytningen, da hun var chefredaktør imellem 2000 til 2003.

Politichef: Jeg er uskyldig

Ved den tidligere høring med Paul Stephenson, der fratrådte sin stilling søndag 17. juli, kom det blandt andet frem, at 10 politifolk var på News of the Worlds lønningsliste.

Men ved afhøringen af den afgående direktør for det britiske politi Scotland Yard afviste også han at være involveret i noget som helst kriminelt.

Læs også: Politichef afviser skyld i skandalesag

Høringerne tiltrak stor opmærksomhed fra både medier og demonstranter på gaden.

En dramatisk episode afsluttede den to en halv time lange høring, og da de sidste spørgsmål blev stillet til James og Rupert Murdoch angreb en person Rupert Murdoch og forsøgte at kaste en tallerken med barberskum i hovedet på Murdoch senior.

Manden blev senere anholdt, og menes at være aktivisten Jonnie Marbles fra organisationen UK Uncut.

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu