SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Longread

Ejendomsudvikleren Lars Thylander drømte om at blive shippingmand, men fik afslag fra Mærsk: “Det var meget rigtigt set, for jeg er bestemt ikke autoritetstro. Jeg vil være min egen herre”

Midt under coronakrisen landede nyheden om årets største ejendomshandel, da salget af Danske Banks hovedkvarter var en realitet. Bag handlen stod Lars Thylander, der har skabt et ejendomsimperium gennem et omfattende netværk og et udpræget handelstalent

Vi er på vej ned i kælderen midt i det centrale København, og det gælder om at træde forsigtigt. Trappen er fuldstændig dækket af hvidt støv, der ligger byggematerialer overalt, og den dunkle belysning gør, at man instinktivt griber ud efter et gelænder, der ikke er der.

Ligesom alt andet i rummet er gelænderet fjernet, og tilbage står kun de nøgne vægge, hvor malingen er skrællet af. Murstenene hen langs væggen er halvbrune og ligner nogle, der kunne trænge til en udskiftning eller bare en kærlig hånd og noget overfladebehandling.

Lars Thylander stopper op. Det er ellers ham, der går forrest gennem kælderen, men lige nu står han helt stille og smiler.

“Det er vildt at tænke sig, at dette rum engang husede en af landets mest legendariske restauranter, Skt. Gertruds Kloster. Det var i 1980’erne, og jeg husker, at der var plads til op mod 500 spisende gæster. Det var på alle måder et kæmpe sted,” siger han og drejer omkring igen.

“Så det er jo egentlig et lidt trist syn i dag,” siger han.

“Vi står midt i en kæmpe K3’er, og kælderen her kræver altså mere end bare et par håndværkere og en spand maling, før den er på plads, men vi er i gang. Og vi har store planer,” siger han og fører det sidste stykke vej gennem kælderens snørklede gange, før vi igen kan se lys forude.

Thylander fører an

Måske er Lars Thylander vant til at træde forsigtigt frem. Han lader sig i hvert fald ikke ryste af kælderens ufremkommelige tilstand. Tværtimod. Han fører an og fører ordet. Det er ham, der går forrest. Både i kælderen og i den virksomhed, der til daglig bærer hans navn, Thylander Gruppen.

Han er grundlægger af ejendomsselskabet, der har udviklet sig til en af landets største inden for køb, udvikling og salg af ejendomme – primært på nogle af de mest centrale beliggenheder i den danske hovedstad.

Men selskabet er mere end det. Faktisk er det slet ikke et ejendomsselskab, bedyrer Lars Thylander, der som bestyrelsesformand tegner de store linjer og trækker på et imponerende netværk, der er bygget op gennem mere end 35 år i ejendomsbranchen.

“Nej, du kan ikke rigtig kalde os et ejendomsselskab længere. Det var vi måske engang, men i dag opererer vi som en kapitalfond,” siger han og forklarer, hvordan den forretningsmodel fungerer i det daglige.

“Det er egentlig meget enkelt. Vi finder nogle godt beliggende ejendomme, som vi tilbyder en række investorer. Vi udvikler så ejendommene og sælger dem igen efter en årrække. Som regel med en ganske fin fortjeneste. Men det kan vi lige komme tilbage til,” siger han, da vi via en bagtrappe kommer op i dagslyset og lidt efter står i husets indergård.

Lars Thylander retter på sin jakke, børster lidt støv af venstre side og ser op mod solen, der nu bare vælter ned.

“Det var fortiden, herovre venter fremtiden,” siger han og peger på en række plancher, der står linet op hen langs naboejendommens sidevæg.

“Det er planerne for, hvordan huset her skal se ud. Det er visualiseringer af, hvordan kælderen og resten af huset kommer til at se ud, når vi er færdige om et godt et års tid, hvis alt går vel. Men allerede nu er vi fuldt udlejet, så det lover godt.”

06Lars_ThylanderNITL1001495.jpg
Lars Thylanders hjem er præget af hans interesse for jagt, og der hænger flere store trofæer på væggene. I dag er jagtinteressen dog neddroslet til fordel for hans store passion for musik, fortæller han. Foto: Thomas Nielsen

Lars Thylander er egentlig ikke meget for dette interview.

Han er ikke typen, der stiller op i ny og næ, og han ser i princippet ingen grund til at tale med pressen. Men han gør det gerne, når det handler om det, han ved mest om: Ejendomme og ikke mindst udviklingen af dem.

Det er derfor, han lige nu står og taler om de to bygninger på Hauser Plads nær Kultorvet i København, som Thylander Gruppen har erhvervet og er i gang med at renovere eller rettere udvikle, som det hedder i ejendomsjargon.

“Jamen, hvad tænkte jeg, første gang, jeg så de her to ejendomme? Jeg tænkte muligheder. Der er sikkert også dem, der ville være løbet skrigende bort, men nej. Jeg tænkte muligheder.”

Og det er vel egentlig essensen i det, han foretager sig? Han ser muligheder, hvor andre ser forhindringer. Og han tør tage chancer. Store chancer. Eller som han selv formulerer det:

“Jeg gør selvfølgelig ikke noget fuldstændig uovervejet. Det er et miks af muligheder, risici og så noget helt essentielt: Beliggenhed. Det kan enhver ejendomsudvikler fortælle dig. Har du først den rette beliggenhed, har du potentialet. Men det er rigtigt, at det ikke er alle, der kan se det fulde potentiale i de forskellige ejendomme.”

Så er det grunden til, at han er rykket frem og har fået succes med sine forretninger? At han bare er mere talentfuld eller risikovillig end de andre?

Lars Thylander trækker forsigtigt på smilebåndet. Han siger ikke noget. I et par sekunder tænker han sig om.

“Altså, det er jo meget svært at tale om, når det handler om en selv. Men jeg ser det sådan, at det handler om den talentmængde, jeg har samlet i virksomheden. Det er ikke en enmandsfortjeneste, men en holdindsats,” siger han beskedent og spørger, om ikke vi skal komme videre?

Aftalen er nemlig den, at vi skal en tur rundt i byen og se på nogle af de ejendomme og investeringer, han har foretaget gennem årene, og hvis alt går vel, vil han – måske – også fortælle lidt om sig selv undervejs.

10Lars_ThylanderNITL1001554.jpg
Han har svært ved at sætte ord på, hvad det er, han kan. Men evnen til at spotte ejendomme og se potentialet i dem har stort set altid været der, fortæller Lars Thylander, der begyndte som lærling hos typehuskongen N.S. Høm tilbage i 1980'erne. Foto: Thomas Nielsen

Vi træder ud gennem porten, og Lars Thylander griber fat i en sort herrecykel.

“Nej, det er en bycykel,” korrigerer han.

“En italiensk Colnago. Det er sådan en klassisk kvalitetscykel. For kendere og connaisseurs,” siger han og forklarer, at han går op i kvalitet – både når det gælder cykler og ejendomme, selvfølgelig.

Der går kun fire minutter, før han stopper op. Han har fået øje på den første ejendom, der skal med i fortællingen. Det er B. T-Huset på Kristen Bernikows Gade.

“Huset rummede engang avisen B.T., og sammen med en række investorer var jeg for nogle år siden med at købe og udvikle ejendommen. Det er da blevet meget godt. Det var en god forretning,” konstaterer han og trækker straks videre med cyklen.

Fra club deals til kapitalfond

Spørgsmålet er dog, hvordan han gør? Sådan helt konkret. Hvordan finder han ejendommene og især, hvordan finder han de potentielle investorer?

“I gamle dage var det mest mig, der spottede ejendommene, og så fandt jeg investorerne via mit eget netværk. Det var det, man dengang kaldte club deals – altså et konsortium af købere. Men fra 2008 og frem har vi opereret som en klassisk kapitalfond. Vi har bevæget os op i skala, ligesom der er sket en øget professionalisering. Men i bund og grund er det jo stadig det samme, vi laver.”

Men pengene? Hvor kommer de fra? Lars Thylander sænker farten, og vi stopper op 50 meter fra varehuset Magasins store, sorte bygning, der vender ud mod Bremerholm.

“Med pengene fungerer det sådan, at vi skyder nogle af vores egne midler ind i projekterne, men hovedparten kommer altid fra eksterne investorer. Vi samarbejder med ca. 200 forskellige. Det er alt lige fra store, danske og tyske pensionskasser og helt ned til de mindre family offices eller bare high net worth-individuals, som er det, man i gamle dage kaldte velhavende mennesker.”

Da jeg køber Scala, er bygningen jo allerede mere værd i det sekund, jeg skriver under

Lars Thylander, ejendomsudvikler

Med årene er han selv blevet ganske velhavende, og der er flere artikler i arkiverne, der fortæller historier om hurtige handler og ejendomsprojekter, der er solgt til svimlende summer.

Lars Thylander erkender selv, at det er gået ham godt, og at der kun er kommet yderligere gang i forretningen. Der har dog været handler, der har trukket lidt for farverige overskrifter efter hans smag. En af dem er salget af Scala-bygningen på Axeltorv lige over for Tivoli i København. Bygningen findes ikke mere, og det er til dels Lars Thylanders skyld.

“Vi er tilbage i midten af nullerne, og Scalabygningen har allerede skiftet hænder et par gange. Scala har en helt fantastisk beliggenhed, så jeg undersøger lokalplanen og alle data. Det viser sig, at grunden er underbebygget, og på byggeprocenten kan jeg se, at der er potentiale i både at grave nedad og bygge opad for på den måde at skabe et større areal og få flere værdifulde kvadratmeter,” husker Lars Thylander og læner sig op ad sin cykel. Der er tydeligvis flere detaljer, han vil have med.

“Jeg får mulighed for at købe ejendommen og slår til, da jeg kan se potentialet. Det skal siges, at det er Ritt Bjerregaard og Klaus Bondam, der på det tidspunkt sidder på magten i København, og de taler meget positivt om højhuse i hovedstaden, så min idé er ikke blot sund, økonomisk fornuft, men også realiserbar, så jeg sidder en god fornemmelse.”

Men længere når han ikke, for allerede 14 dage efter erhvervelsen af ejendommen, får han mulighed for igen at sælge den videre til ejendomsselskabet Centerplan. Og Lars Thylander får en anslået gevinst på 75 mio. kr. En ganske pæn ugeløn.

“Jeg husker ikke det præcise tal, men det er noget i den dur,” siger han.

“Da jeg køber Scala, er bygningen jo allerede mere værd i det sekund, jeg skriver under. Det skyldes de planer, jeg har lavet for udviklingen, og dem kan andre også se værdien i. Så da jeg sælger, er det primært på baggrund af min research og mine udviklingsplaner, og det ender absolut med at blive en god handel. Helt bestemt.”

Hilser på alle

Vi bevæger os ned ad Strøget – i den pæne ende mod Kongens Nytorv – og Lars Thylander er i sit es. Han hilser til højre og venstre og på mindre end 190 meter, fra Tommy Hilfiger-butikken til Hotel d’Angleterre, møder han seks forskellige personer, som alle får et højlydt “godmorgen” med sig på vejen. Thylander er byens mand.

“Ha, ha, det må du ikke skrive. Det lyder helt forkert. Men det er da klart, at jeg kender mange mennesker. Jeg har jo gået op og ned ad de her gader de sidste 35 år, så selvfølgelig kender jeg folk. Men jeg hilser også på folk, jeg ikke kender, hvis de smiler til mig. Selvfølgelig gør jeg det.”

Den udadvendte facon er måske en af årsagerne til, at netværket er så enormt. Lars Thylander kender folk alle vegne, i alle brancher, i hele landet. Selvfølgelig er det overvejende kontakter i ejendomsbranchen, men den finansielle sektor er også rigt repræsenteret, ligesom Lars Thylanders interesse for jagt, musik og ikke mindst mad har givet udslag i et vidtforgrenet netværk. Det blev f.eks. taget i brug, da han i december 2017 blev medejer af gourmetrestauranten Falsled Kro på Fyn. Sammen med 11 andre investorer købte han kroen fri af de forrige ejere og driver i dag et madsted med overskud. Men Falsled er mere end bare mad, siger han.

“Det er selvfølgelig en investering og ikke bare for sjov. Vi er tolv forskellige investorer, og vi ejer hver en lige stor del. Men vi er også tolv familier, der er gået sammen om et fælles projekt, og det er virkelig hyggeligt,” siger han og nævner, at han bl.a. sidder i bestyrelsen sammen med Jacob Grønlykke, der er barn af kroens oprindelige grundlæggere, Lene og Sven Grønlykke, samt tidligere bestyrelsesformand for A.P. Møller-Mærsk, Michael Pram Rasmussen.

“Vi er en broget flok med forskellige baggrunde, men med et fælles ønske og en ambition om at drive et godt sted. Faktisk sad vi i sin tid oppe i mit køkken og ringede rundt til alle dem, vi gerne ville have med i ejerkredsen, så det var egentlig meget lavpraktisk i begyndelsen. Det har dog vist sig at være et godt hold, og det fungerer rigtig fint. Det er nu en fornuftig forretning med fokus på høj livskvalitet.”

Jeg søgte faktisk ind hos Mærsk og kom endda til to samtaler og en psykologtest, før det gik galt

Lars Thylander, ejendomsudvikler

Det er dog tankevækkende, at han endte med at gøre forretninger og indgå venskab med en tidligere Mærsk-mand, for sådan en ville han også gerne selv være engang. Men det er nu længe siden, fortæller Lars Thylander, da vi bevæger os hen over Kongens Nytorv.

“Ja, oprindeligt ville jeg være shippingmand. Helst hos A.P. Møller-Mærsk. Men sådan gik det ikke,” siger han.

“Jeg søgte faktisk ind hos dem og kom endda til to samtaler og en psykologtest, før det gik galt.”

Lars Thylander griner.

“Men vil du også have den historie? Har vi tid til det? Okay,” siger han og fortæller om den dag, afslaget fra shippinggiganten kom med posten.

“Jeg kunne simpelthen ikke forstå det. Jeg syntes, det hele var gået godt, så jeg ringede ind til Mærsk og spurgte, om der var sket en fejl? Om de havde taget fejl af mig og en anden? Men nej, den var god nok. Det var et afslag,” husker Lars Thylander.

“Jeg fik dog lov til at komme ind og møde ham, der var ansvarlig for gruppens trainees, og han sagde det meget klart: At psykologtesten havde afsløret, at jeg ikke var sådan en, der var parat til at modtage og følge ordrer. Jeg ville derimod stille spørgsmål til alt, hvad der blev sagt og gjort, og det var ikke den slags, de ledte efter. Fair nok. Det var meget rigtigt set, for jeg er bestemt ikke autoritetstro. Jeg vil være min egen herre.”

Og det blev han så efter endt læretid hos N.S. Høm, der var datidens typehuskonge, eller som Lars Thylander selv siger:

“Høm var for typehuse, hvad Simon Spies var for charterrejser. Han var en rigtig handelsmand, og jeg lærte utrolig meget af ham i min læretid.”

I 1986 etablerede Lars Thylander som 24-årig eget ejendomsudviklingsselskab, ligesom han blev selvstændig med en halvpart i et engrosfirma. Det blev dog senere solgt fra, eftersom han fik succes med ejendomme, og siden har han ikke set sig tilbage.

02Lars_ThylanderNITL1001507.jpg
Musikalitet spiller en stor rolle i Lars Thylanders liv, og han er selv "en habil guitarist," som han forklarer, da han viser vej ind i sit guitarrum, der bl.a. byder på flere Fenders og en Gibson Les Paul-guitar. Foto: Thomas Nielsen

I april i år landede så nyheden om endnu en kæmpe handel med Lars Thylander som primus motor: Salget af det pompøse Danske Bank-hovedkvarter på Holmens Kanal i København.

Handlen, der betegnes som en af årets absolut største ejendomshandler, blev offentliggjort midt under coronakrisen, og Lars Thylander sagde i den forbindelse, at handlen er “en enestående og historisk mulighed for at berige byen med et unikt bymiljø i høj kvalitet til gavn for København,” som der stod i pressemeddelelsen fra Thylander Gruppen.

Sammen med den tyske kapitalforvalter Kanam og den tyske pensionskasse Ärzteversorgung Westfalen-Lippe overtog Thylander Gruppen med øjeblikkelig virkning det samlede ejendomskompleks på ca. 50.000 kvm fordelt over 15 ejendomme i det centrale København.

Dog vil Danske Bank endnu huse i bygningerne, frem til bankens nye hovedkvarter efter planen står klar i 2023. Derefter tager Thylander Gruppen over og vil revolutionere bylivet i den del af byen, som Lars Thylander kalder “en af hovedstadens mest introverte.”

“I dag er der jo absolut ingen grund til at komme i det kvarter, hvis ikke du arbejder i Danske Bank. Og det er en skam, for det er en meget smuk del af vores by, og jeg håber, vi kan åbne kvarteret op for alle byens borgere,” siger han og retter pegefingeren over mod den majestætiske bygning, der med seks runde søjler på facaden går under navnet “Erichsens Palæ.”

“Det er simpelthen en SÅ smuk bygning med SÅ mange muligheder,” siger han med tryk på næsten hver stavelse.

“Der skal både være restauranter, caféer og butikker, og jeg har allerede en helt klar idé om, hvilke brands, jeg gerne ser rykke ind i bygningerne,” siger han.

“Men mere vil jeg ikke sige. Du får ingen navne. Jeg vil dog gerne tilføje, at vi også håber på at få et hotel ind. Det kunne være fantastisk, men det kræver en hoteloperatør, som har selvsikkerhed nok til at tage kampen op mod dem derovre,” siger han og gør det igen. Han peger. På Hotel d’Angleterre.

Den eneste fortrydelse

Vi sætter farten op og når i raske skridt over Kongens Nytorv. Gad vide, om der også er bygninger, han har fortrudt, han ikke har købt?

“Ja, den ejendom dér,” siger han og ser over mod den enorme bygning, der huser det Europæiske Miljøagentur på adressen Kgs. Nytorv 6.

Bygningen blev i 2017 solgt for 365 mio. kr. til ejeren af tøjkoncernen Bestseller, Anders Holch Povlsen, og det glæder egentlig Lars Thylander.

“Selvom jeg gerne selv ville have haft bygningen, så er den i dag i gode hænder, for Anders Holch Povlsen går også meget op i ejendomme og kan se værdien i smukke huse,” siger han og betegner ejendommen som en, der “bare oser af robusthed og er gennemsyret af kvalitet.”

Vi tager en smutvej fra Nyhavn gennem Store Strandstæde, hvor Lars Thylander for et par år siden erhvervede fem ejendomme på rad og række, satte dem i stand og indrettede butikslejemål i stueetagen og 31 lejligheder på de resterende etager.

“Og nu kan du igen opleve liv og glæde i gaden. Det er virkelig et af de projekter, jeg har været rigtig glad for, og det er jo charmen ved dette job, for jeg kan cykle rundt i byen og se frugterne af mit arbejde. Jeg nyder at se, hvor smukke husene er blevet, og på den måde giver det mig stor værdi at handle med ejendomme. Det er noget helt andet end at sælge søm og skruer eller handle med dippedutter på internettet. Ikke for at fornærme, der gør det, men for mig giver det mening.”

Vi nærmer os afslutningen på rundturen, og Lars Thylander erkender, at han kunne tale i timevis om ejendomme. Men der er jo også så meget andet i livet, der giver ham glæde, siger han, da vi runder krydset ved Esplanaden, Grønningen og Bredgade, hvor Thylander Gruppen har stået bag renoveringen og udviklingen af tre store ejendomme, der ligger side om side.

I stueetagen er brudekjolebutikken Lilly rykket ind, ligesom der er indrettet en filial af Lagkagehuset og køkkenfirmaet Multiform. De resterende etager er blevet til lejligheder, bl.a. Lars Thylanders eget, private hjem.

“Vil du ikke lige med op?” spørger han.

“Så kan vi runde historien ordentligt af med en kop kaffe.”

11Lars_ThylanderNITL1001471.jpg
Lars Thylander har været selvstændig, siden han var helt ung. Og det er der slet ikke noget mærkeligt i, bedyrer han. "Faktisk har vi aldrig haft nogen i familien, der ikke var selvstændig. Det er ikke altid gået lige godt for alle, men for mig har det været et lille skridt," siger han. Foto: Thomas Nielsen

Det løber i familien

Lidt efter står vi så i vinduet med udsigt ned over Bredgade og Churchillparken lige foran. Lars Thylander serverer kaffen, mens han forklarer, at idéen om at være selvstændig aldrig har været noget, han har spekuleret så meget over. Det har altid været naturligt i hans familie, hvor faderen var malermester og moderen sygeplejerske.

“Faktisk har vi aldrig haft nogen i familien, der ikke var selvstændig. Det er ikke altid gået lige godt for alle, men for mig har det været et lille skridt. Jeg begyndte også kun med at investere et meget lille beløb. Størstedelen er altid kommet fra andre, som har troet på mig og haft tillid til mig. Så min egen formue er bygget op gennem årene, hvor jeg har stået for udviklingen og salget af ejendomme med profit til følge. Men nu er der jo andet i livet, der giver værdi end ejendomme.”

Lars Thylander fortæller, at han tidligere har gået meget på jagt, men bruger i dag en del af sin fritid på bl.a. at være mentor for en række unge studerende med indvandrerbaggrund på handelsskolen Niels Brock, ligesom han er coach for hjemvendte soldater i Forsvaret.

“Men hvis jeg skal være helt ærlig, tror jeg nok, jeg har mere glæde af det, end de har. Det er berigende for mig at møde folk fra helt andre dele af samfundet, og så længe, de føler, de kan bruge mig til noget, bliver jeg ved,” siger han og rejser sig op.

“Kom med. Der er lige noget, jeg gerne vil vise dig,” siger han og fører vej ind gennem stuerne, forbi køkkenet og længst ned i lejligheden.

“Det her er mit værelse,” siger han og åbner døren ind til et rum, der er pyntet med guitarer side om side.

“De er dog ikke til pynt. Jeg spiller skam på dem,” siger han og ser sig omkring i lokalet, hvor der bl.a. hænger en Fender Telecaster og en Gibson Les Paul-guitar.

“Det er Telecasteren, der er min favorit. Den passer godt til mig og mine evner. Jeg vil sige, jeg er en habil rytmeguitarist, så Gibson-guitaren har nok lige en tand for meget saft og kraft til en guitarist på mit niveau, men det går an,” siger han og fortæller, at det såmænd er muligt at opleve ham live ti gange om året.

“Men det er primært til lukkede fester. Til fødselsdage, jubilæer og julefrokoster, hvor jeg spiller sammen med et band. Vi hedder Seven, og vi øver hver mandag. Der er en gennemsnitsalder på 50 år, så du kan nok regne ud, at jeg er en af de ældste, men jeg nyder det. Det er mit frirum.”

15Lars_ThylanderNITL1001588.jpg
Han har et omfattende netværk og hilser til højre og venstre på vej ned ad Strøget i København. “Men jeg hilser også på folk, jeg ikke kender, hvis de smiler til mig. Selvfølgelig gør jeg det,” siger Lars Thylander. Foto: Thomas NielsenBørsen Executive Leadership Programme giver dig konkrete værktøjer til at accelerere din personlige og professionelle udvikling som topleder. Læs mere om uddannelsens andre læringsmål her.

Andre læser også