Bøger: Danmark er slap i kvindekoderne
Danmark har en af verdens højeste erhvervsfrekvenser for kvinder, men samtidig en solid bundplacering hvad angår kvinder i ledelse.
Foto: Colourbox
Karriere Af , ,
Bogen er kvindekamp på den kloge måde. Den sætter ikke i bås, men åbner muligheder.
Betina Rennison er forsker ved CBS, og hun har en mission.

Bedømmelse:
5 af 6 stjerner


Hun vil gøre os mere bevidste om, hvilke koder vi taler i, når vi diskuterer kvinder i ledelse. For knækker vi ikke koden, knækker vi ikke kurven.

Problemet er følgende: Danmark har en af verdens højeste erhvervsfrekvenser for kvinder, men samtidig en solid bundplacering hvad angår kvinder i ledelse.

Faktisk er det så slemt, at Danmark i World Economic Forums ligestillingsrapport fra 2011 er nummer 78 ud af 134 lande i forhold til kvinder i ledelsestoppen. Og EU-kommissionen placerer os på en 23. plads blandt 27 EU lande.

Rennison ønsker flere kvinder i ledelse. Og hvem gør ikke det efter disse forstemmende tal? Hendes mission at gøre os kloge på hinanden, og blive opmærksomme på de antagelser og mekanismer, som vi forstærker gennem vores måde at tænke og tale om kvinder i ledelse på.

Køn på mange måder

Der er nemlig hverken en rigtig eller god måde. Der er mange måder. Forfatteren finder frem til fem distinkte, og i selv sig selv konsistente, måder at anskue "kvinder i ledelse på".

Ingen af måderne/koderne er overordnet de andre. Men de koder som fremføres stærkest er dem, som skaber vores holdninger og forståelse af "kvinder i ledelse".

Derfor at det et vigtigt at kortlægge kode-mønstrene og gøre dem sammenlignelige. Det gør, at vi kan blive bevidste om antagelserne, der ligger bag vores ord, tanker og handlinger, når bølgerne i debatten – ofte – går højt.

Så vi enten kan forsøge at blive enige, eller blot kan blive enige om, hvordan vi er uenige.

Fem koder der holder

Gennem omfattende research af bl.a. undersøgelser, debatbøger, mediedækning og blogs får Rennison gennemtrævlet hele kønsdebatten om ledelse.

Hun får isoleret fem kønskoder. Fx "biologisk kode" som bygger på, at mænd og kvinder fra naturen er programmeret til forskellige roller, og "nyttekoden" som tager udgangspunkt i, at flere kvinder i ledelse er en god forretning, da de bidrager med noget andet end mænd.

De fem koder bliver derpå stillet skematisk op overfor hinanden, så man får det store overblik. Meget imponerende udsigt fra dette punkt. Nærmest som en stor soduko, der går op.

Tre pointer

Så tager forfatteren os i hånden, og siger at dette overblik fører frem til tre pointer: For det første man nu se hvilke strategier, der bliver brugt i kønsdebatten.

Rennison viser at der navnlig er seks typer kode-koblinger som bliver brugt, fx "kreativ misforståelse" hvor man bevidst forvrænger modpartens kode for at fremhæve sin egen.

For det andet kan man dyrke kompleksiteten og potentialet i – nu bevidst - at blande koderne. Og endelig for det tredje kan vi bedrive mangfoldighedsledelse i anden potens, hvor vi fornyer den måde vi dyrker forskellene i vores organisationer på, ved at stille spørgsmål til hvordan vi tænker mangfoldigheden.

Bogen afsluttes med et mere frikoblet kapitel om køn, kønnethed og krop, og om kønsstrategier som vi hver især, men navnlig kvinderne, kan reflektere over for at skabe en identitet.

Jeg læser ind, at Rennison i dette afsnit tenderer mod selv at anvende "frihedskoden", hvor vi gennem vores valg skaber vores egen måde at være "kønnet" på.

Konklusion: Mere om kvinder end om ledelse


Bogen er spændende, højtflyvende og intellektuelt udfordrende. Og forfatteren er original, klarttænkende og kreativ. Det er et fascinerende univers af debatter, skemaer og koblinger som foldes ud.

Det giver overblik, skarphed og mulighed for at tænke selv. Meget af stoffet er direkte brugbart og relevant. Der er mange forslag til diskussionsspørgsmål, som potentielt kan forny, og sine steder revolutionere, måden som køn tænkes ind i fx HR processer på.

Bogen beskæftiger sig ikke med ledelse som sådan. Ledelse er ifølge forfatteren noget, som har med hierarki og profession at gøre.

Det synes jeg er en snæver og traditionel opfattelse, der står i kontrast til den avancerede måde som "kvinder i ledelse" foldes ud på.

Det vil så kræve en ny stor undersøgelse af "ledelseskoder" at løse dette problem. Men måske ligger der nye svar og venter der. Hvordan kan kvinder i ledelse bidrage til at ændre måden vi tænker ledelse på? Måske er det nye koder til ledelse, og ikke så meget nye koder til kvinder, der kan få flere kvinder i ledelse?

Frank Dybdal Lilleøre er cand.merc.jur og PhD inden for ledelse og organisation, og har over 15 års erfaring som konsulent med fokus på leder- og organisationsudvikling. Han har skrevet en række bøger og artikler om ledelse, senest STAKEHOLD! fra Børsens Forlag. I dag er Frank ansat som First Vice President i Danske Bank-koncernens HR & Communications, hvor han har ansvaret for koncernens lederudviklingsprogrammer i Danske University.

Anmelder PhD, Frank Dybdal Lilleøre, First Vice President Group HR, Danske Bank
Stjerner: 5 af 6
Titel: Knæk kønnets koder – kvinder i ledelse
Forfatter: Betina Wolfgang Rennison
Forlag: Gyldendal Business
Antal sider: 319
ISBN: 9788702116953
Pris: 300 kr
Udgivelse: Er udkommet (8. marts 2012)
Køb bogen
"Service er marketing" her
Ledelse


Andre læser dette lige nu


Seneste karriere nyheder