Bøger: Leder-guru bliver for lang i spyttet
Bestsellerforfatteren Stephen R. Covey har skrevet en ledelsesbog med visse svagheder.
Foto: Scanpix
Karriere Af ,
Bestsellerforfatteren Stephen R. Covey ("Syv gode vaner" m.fl.) er tilbage. Nu med bud på, hvordan tilværelsens store problemer løses i bogen "Den 3. vej", som er på næsten 500 sider.

Bedømmelse:
3½ af 6 stjerner


Hensigten er at introducere og træne os i en alternativ måde at løse problemer og konflikter på. Han udtaler selv, at han ikke har opfundet metoden.

Der er tale om en række evigtgyldige principper. En måde, hvorpå der skabes synergi og noget større. Snarere end det sædvanlige kompromis, som ofte blot er en lavere fællesnævner end udgangspunktet for de involverede parter.

Med vanlig selviscenesættelse udtaler Covey, at det uden overdrivelse kan være dit livs største opdagelse at lære metoden at kende. Således opmuntret starter læsningen. Men hvor selve metoden holder vand, er læsningen en tur med (lidt for) mange svinkeærinder.

Tredjevej er synergi - ikke kompromis

Traditionel problem- og konfliktløsning bygger ofte på, at der indgås et kompromis mellem parterne. Derfor løses konflikter sjældent endegyldigt. Her foreslår Covey en ny tilgang, der består af fire trin, så der opnås synergi i stedet for kompromis.

I første step stiller parterne hinanden spørgsmålet "Er du villig til at gå efter en løsning, der er bedre end det, vi hver især er kommet på indtil videre?". Ved positiv tilkendegivelse går man videre og definerer de fælles succeskriterier.

Hvad er det, som kendetegner en løsning, der vil glæde alle? For eksempel i form af spørgsmål som "Hvordan ser succes ud?", "Hvad er den egentlige opgave, der skal løses?", "Hvad vil være en win-win situation for alle parter?".

Når det er på plads skabes det, som Covey kalder tredjeveje. Det er en form for brainstorming uden censur, der udmønter sig i tredjevejen, som er noget værdifuldt og indebærer synergi for begge parter. Fremfor at parterne står tilbage med det mere ligegyldige kompromis.

Covey introducerer os for metoden og giver eksempler på, hvordan vi får et godt resultat i vores nære sfære. Derhjemme, på arbejdet og i skolen.

Men efter kapilet om metodens brug i forbindelse med jura og retssager, tager storheden fart. Metoden kan, argumenterer Covey, også bruges til at løse de helt store problemstillinger omkring klima og fred.

Gammel vin på nye flasker

Fagligt set er metoden et gangbart bud på, hvordan konflikter og fastlåste problemstillinger kan løses. Metoden er et mix af eksisterende metoder og har for eksempel elementer af brainstorming, gruppecoaching og mediation.

Fair nok, det vigtigste er, at den er forholdsvis nem at tilegne sig og værdiskabende i praksis. Og Covey nævner som sagt, at han ikke selv har opfundet den. I stedet beskriver han en lang række hændelser, der hjælper ham til at identificere den metode, han fremstiller i bogen.

Snubler i sin egen gode mission

Da jeg i sin tid studerede, var det en stående joke, at de amerikanske lærebøger var så lange, fordi forfatterne blev betalt pr. side.

Historien fandt tilbage til mig under læsningen af bogen. Og uanset om det er årsagen til længden af bogen eller ej, så er den for lang og spænder for vidt, efter min mening. En bedre redigering – om ikke andet af den danske udgave - ville have været klædeligt.

De mange eksempler gør på den ene side bogen velunderbygget. Men er også bogens svaghed. Den er præget af mange – for mange – underbyggende historier.

Det påvirker læsningen og man stiller sig spørgsmålet: Ønsker Covey, at bogen skal være en brugsbog (med snert af en lidt filosofisk vinkel), eller er det hans ønske, at bogen skal være et stort statement i sig selv?

Nogle læsere gribes sikkert af og kan identificere sig med Covey's patos, mission og ide om, at alle former for problemer, også de helt store globale, kan løses med en og samme metode.

På den anden side er der en vis risiko for, at andre læsere står af undervejs. Det anbefales derfor, at kommende læsere først og fremmest udplukker de kapitler, som er mest relevante for dem.

En entydig rating af bogen er ikke nem. Alt i alt bliver det 3,5 stjerner. Selve det faglige indhold, altså Covey's ide, principper og metode anser jeg for at have en virksom gang på jord.

Men antallet af stjerner reduceres, fordi bogen ville have gjort sig bedre, hvis den var kortere og bedre skåret til. Den gode managementbog bør i højere grad, end det her er tilfældet, tage hensyn til læserens tid og fokus.

Christine Waldmann ejer konsulentfirmaet ChangePartner, der rådgiver om forandringsledelse og individuel lederudvikling, samt coacher en række erhvervsledere. Tidligere HR direktør, senest i en årrække for Gillette Group i Norden og før det Vice President for HR i Hardi International A/S. Bestyrelsesformand for it-virksomheden Msec A/S.

Anmelder Christine Waldmann, ChangePartner ApS
Stjerner: 3,5
Titel: Den 3. vej – Sådan løses tilværelsens store problemer
Forfatter: Stephen R. Covey.
Forlag: Gyldendal Business
Antal sider: 480 sider.
ISBN: 9788702117288
Pris: 299,95 krKøb bogen
"Service er marketing" her

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Seneste karriere nyheder