Bøger: Insider-historien om Danisco
Foto: Scanpix
Her godt et halvt år efter salget og afnoteringen af Danisco, kommer den autoritative beretning om et dramatisk stykke dansk erhvervshistorie. En historie, som nok vil få betydning for fremtidig regulering af virksomhedshandler.

Bedømmelse:
5 af 6 stjerner


Børsen-journalisten Jesper Kongskov har fulgt Danisco tæt i en årrække, og leveret en strøm af artikler om industrikæmpens omtumlede tilværelse op til afnoteringen og salget til Dupont.

Nu har han samlet al sin research, og kan gøre status over et langstrakt og kompliceret forløb, der sine steder er mindst lige så medrivende og intrigant som en John Grisham business thriller.

Personkult eller ej


Jeg må indrømme, at jeg ikke følger med i den endeløse strøm af erhvervsbiografier, som fylder boghylderne i lufthavne og andre steder, hvor businessfolket søger inspiration.

For uanset om de er skrevet med eller uden hovedpersonens medvirken, har de en aura af personkult og personliggørelse af en virksomheds indre liv.

Betydningen af en Steve Jobs, en Jack Welch eller en Mærsk McKinney Møller skal naturligvis ikke negligeres, når en stor virksomheds succes - eller fald - skal forklares.

Men tendensen peger mod at kanonisere disse personer, og gøre dem til ét med virksomheden. Måske for nemheds skyld. Måske for at kunne sælge flere bøger til mennesker, som selv har våde drømme om storhed og berømmelse.

Virksomheden som hovedperson

Heldigvis er Dansen om Danisco ikke den slags bog. Der er ikke en hovedperson, i så fald skulle det være virksomhedsidentiteten Danisco. Bogen viser nemlig på fortræffelig vis hvor mange kræfter, interesser og dagsordener spillet om en virksomhed består af.

Og det står klart at Tom Knutzen, der som adm. dir. formelt var virksomhedens centrale leder og talsperson, i virkeligheden kun havde en mindre birolle i forhold til salget af virksomheden.

Og da forløbet virkelig tager fart, er salget af virksomheden helt ude af både ledelsens og bestyrelsens hænder. I de afgørende dage er det en række udenlandske kapitalfonde, som på hemmelige møder presser de sidste små 2 milliarder ud af Dupont ved en ekstraordinær - og i mange lande ulovlig - budforhøjelse.

Seriøs research

Det er præcis her indsigtsfuldheden, og den "suspense" som Kongskov får bygget op i sin beretning, sender bogen højt op på listen af bøger man vitterlig kan blive klogere – og samtidigt godt underholdt – af at læse.

I bogens omslag er der diagrammer med tidslinjer og selskabsstrukturer, som er gode at have ved hånden når historien tager fart og beskrivelsen af den komplekse virksomhed folder sig ud.

Endvidere er der billeder og rig omtale af det store persongalleri, som i forskellige roller indgår i det dramatiske forløb. Og Kongskov har lavet grundig ekstra research til bogen gennem interviews med en lang række personer, som har været tæt på dette spektakulære stykke dansk erhvervshistorie.

Seriøst spændende


Bogen blotlægger også nogle væsentlige mangler i dansk lovgivning om virksomhedshandler. Det er tydeligt, at Danmark blev taget på sengen af den aktivitet og interesse som kapitalfondene udviste ved handlen.

Man kan med en vis ret hævde, at kapitalfondene udnyttede hullerne i dansk lovgivning til at presse Dupont til en ekstraordinær forhøjelse af prisen ved at spille højt spil udenom resten af aktionærmassen. Handlen kunne måske derved være faldet på gulvet, og hvad så?

Der er vist ingen tvivl om, at bogen vil bidrage til debatten om reguleringen af dette højaktuelle område med "aktivistiske" kapitalfonde – tænk blot på G4S og Danske Bank.

Det viser for mig, at denne bog hører til i den absolut seriøse og veldokumenterede ende i rækken af "beretningen om..."-bøger. At den så tilmed er skrevet i en spændende og medrivende form, gør bare det hele endnu bedre.

High five til Kongskov!

Stjerner: 5 af 6
Titel: Dansen om Danisco – med i kulissen ved rekordsalget af et industriklenodie
Forfatter: Jesper Kongskov
Forlag: Gyldendal Business
Antal sider: 249
ISBN: 9788702121759
Pris: 300 kr
Udgivet: 31. januar


Køb bogen
"Dansen om Danisco" her


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Pleasure anbefaler

Seneste karriere nyheder