Bøger: Uduelige chefer får gyldne håndtryk
Det skinner igennem i bogen, at John Graversgård har sin daglige gang ude i virksomhederne, hvor han ser den økonomiske krise betyde mange omstruktureringer.
Karriere Af
"Psykisk arbejdsmiljø – en brugervejledning". Ikke just den mest sexede titel. Men det er heller ikke titlen, der sælger denne fagbog. Det er den gode og inspirerende måde, forfatteren præsenterer det vigtige og evigt aktuelle emne på.

Bogen er netop udkommet i 4. udgave og er lige så aktuel, som da arbejdspsykolog og tilsynsførende i Arbejdstilsynet John Graversgård skrev 1. udgave tilbage i 1992. Faktisk er udfordringerne - om muligt - større i dag. Omkostningerne ligeså.

Et usundt psykisk arbejdsmiljø koster penge

Statens Institut for Folkesundhed har kigget på, hvad psykisk belastende arbejdsmiljø koster samfundet i form af forøget dødelighed og sygdom – og det er ikke småting.

Psykisk arbejdsbelastning er hvert år relateret til 1 mio. ekstra fraværsdage fra arbejdet for mænd og ½ mio. for kvinder. Et årligt produktionstab på 13.960 mio. kr. (opgjort efter human kapital-metoden). Og det er immervæk også en slags penge.

Det burde være en øjenåbner for langt de fleste virksomheder. Det er dyrt at ignorere det psykiske arbejdsmiljø.

Det skinner igennem, at John Graversgård har sin daglige gang ude i virksomhederne, hvor han ser den økonomiske krise betyde mange (og nogle gange ikke særlig vedovervejede) omstruktureringer, fyringer og færre ressourcer til flere opgaver.

Det er efter hans mening alt sammen noget, der kan føre til stress, udbrændthed og ligegyldighed hos medarbejderne.

Ledelse kan udføres af alle, men ikke alle bliver ledere


Selvom han forsøger at forholde sig forholdsvis neutral igennem bogen, skinner det dog også igennem, at han ikke er himmelråbende positiv overfor alle virksomheders og leders håndtering af det psykiske arbejdsmiljø.

Selvom sundt psykisk arbejdsmiljø er en rettighed ifølge arbejdsmiljøloven og et sundt miljø i følge forfatteren skaber kreativitet, tilfredse medarbejdere og i sidste ende gode resultater på bundlinjen, har mange virksomheder og ledere ikke fanget denne pointe.

Eller også er de bare piv-ringe og ikke tilstrækkeligt uddannet til at håndtere deres ledelsesret på en god og ansvarlig måde. John Graversgård oplever vist begge tilfælde og giver os dette at tænke over: "Ledelse kan udføres af alle, men ikke alle bliver ledere". I samme afsnit – hvor der diskuteres manglende retfærdighed - kan vi i øvrigt læse at nogle "uduelige chefer får gyldne håndtryk".

Graversgård mener, at arbejdspladsen som et sted, hvor der kan ske en faglig og personlig udvikling i et sikkert og sundt arbejdsmiljø, er under kraftig angreb.

"Ideen om arbejdspladsen som en effektiv maskine, man skal indordne sig under, som den tidligere kapitalisme byggede på, er ved at vende tilbage".

Til de ansvarsbevidste ledere

John Graversgård havde naturligvis en agenda med sig, da han skrev bogen for første gang. Og anden, tredje. Og nu for fjerde gang. Agendaen er den samme.

Han tager medarbejdernes og dermed det sunde arbejdsmiljøs parti. Men det er jo også hans arbejde – og det skal bestemt ikke forhindre ansvarsbevidste ledere i at læse og lære af denne brugervejledning i psykisk arbejdsmiljø.

Der er ingen tvivl om, at han har et dybtgående kendskab til emnet både praktisk og teoretisk og han serverer emnet i overskuelig form.

I bogen kommer vi bl.a. omkring områder som stress, overbelastning/underbelastning, frihedsgrader i og indflydelse på arbejdet, mobning, ligestilling og udbrændthed. Og områderne bindes fint sammen til sidst i et 10-punktsprorgram for et bedre arbejdsmiljø.

Der er mange områder og til tider kan bogen føles som et opslagsværk i stedet for en sammenhængende bog.

John Graversgård vil have hele paletten med og det betyder mange emner på forholdsvis få sider, og det går udover den sammenhængende læsning. De mest erfarne indenfor feltet vil derfor nok ikke få så meget nyt ud af bogen.

Det sagt så er bogen bestemt at anbefale for personer, som vil gøre en forskel for det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen.

Og vil man vide mere om udbrændthed og mobning kan man tage fat i de to bøger, John Graversgård har dedikeret til de emner.

Kristian er management konsulent hos PA Consulting Group med rådgivning inden for projektledelse, it, strategi og ledelse generelt. Kristian har igennem de sidste 9 år primært arbejdet med it-ledelse og projekt- & testledelse. Han har desuden skrevet bogen "Hvor skal du hen på den vandcykel - vejen til projektsucces".


Anmelder: Kristian Fischer
Stjerner: 4 af 6
Titel: Psykisk arbejdsmiljø - en brugervejledning
Forfatter: John Graversgård
Forlag: Frydenlund
Antal sider: 254
ISBN: 9788778879868
Pris: 249
,-

Køb bogen
" Psykisk arbejdsmiljø - en brugervejledning" herNY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Pleasure anbefaler

Seneste karriere nyheder