Bøger: Etik som fundament for godt lederskab
Bogen igennem lægger forfatteren ikke fingrene imellem, når det gælder krav og forventninger til lederen. Her er ikke tale om hyggelig natbordslæsning for lederen, der gerne vil bekræftes i at "anything goes".
Foto: Colourbox
Karriere Af
"Smukke idealer og krasse realiteter" er Poula Helths nyeste bidrag til tænkningen og debatten om det personlige lederskab. Hovedbudskabet er, at ægte lederskab kræver ledere, der kender og er i kontakt med deres inderste værdier og idealer.

Bedømmelse:
5 af 6 stjerner


Det er i den løbende indre dialog med sig selv, lederen kan finde svarene på, hvad der er den gode og etiske handling i en verden præget af krasse realiteter.

Bogen igennem lægger forfatteren ikke fingrene imellem, når det gælder krav og forventninger til lederen.

Her er ikke tale om hyggelig natbordslæsning for lederen, der gerne vil bekræftes i at "anything goes".

Snarere må bogen betegnes som en ægte "kritisk ven" for lederen på jagt efter mening i en til tider kaotisk hverdag anno 2011.

Værdibaseret ledelse – et tveægget sværd


Såfremt man som leder har haft opfattelsen af, at udarbejdelsen af et værdigrundlag for virksomheden - og (tilnærmelsesvis) efterlevelse af samme - er tilstrækkeligt til at "sætte hak" ved det med etikken, gør bogen endegyldigt op med dette.

For det først flyder det med eksempler på hvordan værdierne er første passager over bord i det øjeblik, krisen begynder at kradse.

En klassiker er her værdien "åbenhed", som overlever lige indtil direktionen lukker sig hermetisk om sig selv i håndteringen af en fyringsrunde. Men selv hvor det ikke åbenlyst er tilfældet, er der ofte lang afstand fra de nedskrevne værdier til den kultur, ledere og medarbejdere møder i hverdagen.

Det betyder ikke, at lederen skal opgive det med værdierne, men i stedet forsøge at få et mere autentisk afsæt ved at fokusere på de værdier, der kan gøres levende i praksis og fungere som ægte pejlemærker for medarbejderne i hverdagen.

Tillid, tillid, tillid....


Det vel nok barskeste budskab for den enkelte leder er at reelt lederskab forudsætter tillid. Og at tillid ikke er noget lederen kan beordre sig til, men derimod gør sig fortjent til via sin praksis og sine handlinger i hverdagen.

Lederens formelle autoritet batter ikke ledelsesmæssigt, hvis ikke den er flankeret af legitimitet. Og tillid i denne sammenhæng er ikke en "hønen og ægget-problematik".

Den etiske fordring på den enkelte leder er, at han eller hun tør vise betingelsesløs tillid vel vidende at denne tillid til enhver tid kan blive krænket.

Kend dig selv

En vigtig - men til tider glemt - pointe er, at ledelse ikke kan læres på skolebænken. Lederen udvikler sig ikke uafhængigt, men dannes i dialogen og mødet med andre.

Den væsentligste del af udviklingen for lederen er derfor ikke opfyldningen af værktøjer i "management-kassen", men derimod den personlige udvikling, han eller hun gennemgår.

En leder, der ikke kender sig selv og ikke ved hvor egne etiske grænser går, er en leder, der har mistet kompasset og evnen til at navigere i en kompleks virkelighed.

Jeg kan på det varmest anbefale "Smukke idealer og krasse realiteter" som bogen, du bør anskaffe dig til juleferiens læsning og fordybelse, hvis du vil have ny inspiration til hvordan dine etiske idealer kan trives og overleve i mødet med din virkelighed som leder.

H. Dorthe Sørensen er direktør i Statens Center for Kompetenceudvikling, som er statens væksthus for ledere og medarbejdere. Hun er uddannet som Cand. Scient. Pol. og har en Executive Master i forandringsledelse fra HEC og Oxford.

Anmelder: H. Dorthe Sørensen
Stjerner: 5 af 6
Titel: Smukke idealer og krasse realiteter - nyt perspektiv på det personlige lederskab
Forfatter: Poula Helth
Forlag: Gyldendal business
Antal sider: 180
ISBN: 9788702102321
Pris: 300,-


Køb bogen
" Smukke idealer og krasse realiteter " her

NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Pleasure anbefaler

Seneste karriere nyheder