Karriere Af
Tre ud af fire danskere ønsker at øge produktiviteten på det danske arbejdsmarked for at sikre fremtidens velstand. Og hver anden lønmodtager på det private arbejdsmarked erklærer, at produktiviteten på deres egen arbejdsplads kan øges.

Det fremgår af en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4. Der er kommet politisk fokus på emnet fordi den danske produktivitet er faldet støt de senere år.

I 1990'erne lå vi 30 procent over gennemsnittet for verdens rige lande. Men i dag ligger vi kun 12 procent over. Og dertil kommer, at produktiviteten i Danmark fra 2000 til 2008 kun voksende med 0,5 procent i gennemsnit om året, og dermed ligger vi næstlavest i OECD.

Ifølge den nye undersøgelse er det især håndværkere og ansatte indenfor bank- og forsikringsverdenen, der mener, at produktiviteten kan øges på deres arbejdsplads.Indenfor den offentlige sektor mener knap så mange - nemlig 45 procent - af de ansatte, at det er muligt at øge produktiviteten.

Professor ved Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School (CBS), Christer Karlsson, mener, at undersøgelsen kan være løftestang for at diskutere produktivitet ude på de enkelte arbejdspladser.

"Det er godt, at medarbejderne har så stor tro på, at man kan øge produktiviteten. Det er jo netop de ansatte, der har indsigten i, hvordan produktionen fungerer i det daglige, og derfor er det centralt at gå i dialog med dem", siger han.

Forbundsformand i Dansk Metal, Thorkild E. Jensen, mener, at arbejdsgiverne på danske virksomheder skal nærlæse A4-undersøgelsen.

"Det er lidt forunderligt, at lederne i danske virksomheder ikke tager medarbejderne mere med på råd i dagligdagen. Undersøgelsen viser jo, at danskerne i den grad er parat til øge produktiviteten, og derfor vil der være meget at hente ved at lytte til dem", siger han. I industrien var der sidste år en produktivitetsstigning på omkring 12 - 15 procent sidste år, og også i år venter Thorkild E. Jensen en pæn stigning.

Når flere end hver anden af industriens ansatte ifølge undersøgelsen stadig kan se muligheder for at øge produktiviteten, er det bare om at indkalde smeden, industrioperatøren og andre til en snak, understreger han. Erhvervsøkonomisk chef i Dansk Industri, DI, Kent Damsgaard, giver Metal-formanden ret i, at lederne ude på danske virksomheder skal være bedre til at lytte til medarbejderne for at få produktiviteten i vejret.

"Det giver absolut grund til optimisme, når så mange mener, at produktiviteten skal øges. Det er gået op for danskerne, at både for samfundet som helhed er der en gevinst ved at øge produktiviteten, men det er der sandelig også for den enkelte virksomhed i forhold til at klare sig bedre, øge beskæftigelsen og blive mere konkurrencedygtige", siger Kent Damsgaard.

Regeringen har bebudet, at den vil nedsætte en kommission, der skal arbejde med udfordringen. Hvornår det sker, er dog endnu uvist.

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Seneste karriere nyheder