Bøger: Staldtips fremfor akademiske ledelsesbøger
Få et godt, men forudsigeligt staldtips til karrieren.
Foto: Colourbox
Karriere Af
"85 topfolk afslører opskriften på succes", står der på forsiden af Maria Holkenfeldt Behrendts nye bog med titlen Mit bedste karriereråd.

Og det er ikke hvem som helst, der har brugt tid på at øse ud af erfaring og livskundskab. Det er gode råd fra topchefer fra C20 selskaber, departementschefer, entreprenører og milliardærer, der i en skøn blanding er samlet i bogen. Persongalleriet indeholder bl.a. Lars Larsen, Ditlev Engel, Jan Leschly, Peter Aalbæk, Jørgen Vig Knudstorp og Tom Knutzen.

Det er naturligvis en styrke, og det bidrager til troværdigheden, at kilderne selv har været meget succesrige. Men uanset at mange af de gode råd hver for sig rammer plet, så er bogen ikke helt i skabet.

3 af 6 stjerner


Dit livs bedste råd


De 85 topfolk er blevet bedt om at afsløre det bedste råd, de nogensinde selv har fået – eller det råd, de ville ønske nogen havde givet dem.

Bogen er tænkt som staldtips til læsere, der ikke orker akademiske ledelsesbøger. Maria Holkenfeldt Behrendt forsøger at give bogen struktur ved at inddele den i 10 temaer. Læseren får bl.a. råd om at omgås andre, manøvrere blandt mænd og tro på sig selv.

Men utilsigtet betyder strukturen, at man som læser føler den samme pointe gentaget i råd efter råd. F.eks. får vi i mindst 8 varianter i afsnittet om at "have lysten" ikke overraskende at vide, at man skal forfølge det, der interesserer én. Eller som B&O bossen Tue Mantoni citeres:

"Man skal brænde for det man laver, ellers bliver man ikke god til det".

I afsnittet om "at gøre det godt lige nu" betones ligeledes på forskellige måder, at det er vigtigt at gøre sig umage og være modtagelig for nye udfordringer og opgaver. Eller formuleret med Casper Bengtsons (Universal Music) ord: "...jeg er endnu ikke stødt på nogen smutveje eller noget alternativ til benhårdt arbejde".

Navlepilleri

Uanset at vi i bogen får gode råd fra mennesker, der indiskutabelt har vist vejen og fået succes, så er bogen sine steder let navlepillende.

For ikke overraskende råder f.eks. skaberen af GIGA, Finn Helmer, alle til at tage en teknisk uddannelse (han er selv ingeniør), mens departementschef Peter Loft efter 30 år i Skatteministeriet råder til ikke at skifte job for ofte.

Eller hvad med NKT direktør Thomas Hofman-Bang, der med reference til egen baggrund som økonom råder til at få styr på tallene. Direktør Kristian Durhuus fra G4S siger det lige ud:

"Jeg har selv arbejdet i udlandet. Det skal man."

Mit gæt må være, at bidragsyderne pr. email er blevet bedt om at øse af deres livskundskaber. Hvis det er tilfældet, forklarer det, det forhold at forfatteren ikke face-to-face har kunnet stille opfølgende og uddybende spørgsmål, hvorfor bogen virker ujævn.

To kategorier – og så Peter Langdal...


Rådene kan groft sagt deles i to kategorier. Der er de generiske a la "flid lønner sig" eller "don't tell it – show it".

Og så er der de biografiske, der typisk tager udgangspunkt i en personlig anekdote. Charlotte Jorst, der er grundlægger af Skagen Designs, fortæller f.eks. hvordan hun fandt sin bedste medarbejder på en restaurant og kobler dette til, at hun ikke selv har nogen formel uddannelse, men alligevel har fået succes.

Endelig er der teatermanden Peter Langdal, der med sit råd om at strø kærlighed og sørge for at få sovet, spist og elsket falder uden for kategori.

Mit bedste karriereråd er hurtigt læst, og da den er underholdende undervejs ender den på tre stjerner og en anbefaling til strandtasken.


Køb bogen
" Mit bedste karriereråd - 85 topfolk afslører opskriften på succes " her

Andre læser dette lige nu


Pleasure anbefaler

Seneste karriere nyheder