Bøger: Driftig bladsnedker gør boet op
Palle Fogtdal ved uddelingen af Fogtdals Fotopriser 2007.
Foto: Scanpix
Karriere Af ,
Når jeg læser Palle Fogtdals erindringer, flyver tankerne tilbage til Roslev skolebibliotek i begyndelsen af 80'erne, hvor den gule bladhylde bugnede med bl.a. Bilen, Motor & Sport, Hifi & Elektronik, Illustreret Videnskab.

Bedømmelse:
3 af 6 stjerner


Og hvert år kom Bilrevyen. Det var blade, som jeg læste med stor entusiasme. På hylden stod også Alt om Håndarbejde og Bo Bedre, som min mor abonnerede på derhjemme.

Bag disse og mange andre udgivelser stod Palle Fogtdal.

Ud over at sætte et meget stort antal magasiner i søen med succes nationalt og internationalt, så reddede Palle Fogtdal også avisen Information i starten af 70'erne, og gav aktierne til de ansatte - til trods for en i mine øjne noget dårlig behandling af deres mæcen.

Palle Fogtdal var også involveret i en række store filmprojekter, har udgivet en række historisk, kunstnerisk orienterede bøger samt bidraget til at fremme formidling af fotografier.

Testamente over imponerende bedrift

Biografien går kronologisk til værks og er centreret omkring Palle Fogtdals forskellige udgivelser. Bogen er i høj grad et testamente over en imponerende driftighed som udgiver af magasiner og bøger, så man bliver helt forpustet. Man fornemmer også, at bogen er et personligt projekt, der forsøger at skabe overblik over alle de ting, han har bedrevet.

Biografien er også meget kontrolleret, og primært mellem linjerne får man et billede af personen Fogtdal. Det er udgivelserne, der er i fokus, på samme måde som andre taler om deres biologiske afkom.

Enkelte steder er der små forfriskende smølfespark til ikoner som Simon Spies og selveste Dronningen, men det er mest mellem linjerne og meget høvisk beskrevet.

Bag om iværksætterkarrieren

Der er fokus på "dette har jeg bedrevet", og i mindre grad fokus på vejen frem til målet. Generelt behandles de udfordringer, konflikter og skuffelser, der altid vil være i en iværksætterkarriere lidt blodfattigt.

Jeg savner, at bogen gik lidt mere i substansen omkring hans iværksætteri og virksomhedsdrift.

Jeg tror ikke rigtigt på, at det er nok at være en hårdtarbejdende person, som er god til at få ideer til magasinprofiler, udvikle koncepterne og finde nogle gode redaktører med indsigt i fagområdet.

Det kunne bogen ellers godt give indtryk af. Der må også være en masse udfordringer omkring produktion, distribution og personaleledelse. Det havde været berigende, hvis bogen havde givet mere indsigt i, hvad det egentlig kræver at bygge en succesfuld forlagsvirksomhed op.

Aldrig under huden

Jeg ville gerne have hørt mere om den formodentligt meget pressede periode, hvor udgivelsen af det ambitiøse nyhedsmagasin NB var ved at trække koncernen ned og formodentlig kun reddes af, at 50 pct. af virksomheden bliver solgt til Bonnier.

Processen med at finde investorer står på ganske længe, men behandles ganske kort og uden detalje. Man kan godt læse imellem linjerne, hvad der var grundene til problemerne med NB, men det er i høj grad op til egen tolkning, og derved risikeres at en række gode erfaringer mistes.

Jeg ville også gerne have hørt mere om exit'en fra virksomheden, som han selv stiftede. Mellem linjerne får man opfattelsen af, at den daværende direktør ikke spillede en køn rolle.

Ligeledes fornemmes en skuffelse over sønnens salg af forlagsvirksomheden, som var generationsskiftet. Men man kommer aldrig rigtig ind under huden.

Giver for lidt ved havelågen


Bogen står som et flot monument for Palle Fogtdals livsværk. Bogen er fyldt med billeder af personer og eksempler på blade og bogprojekter, som Palle Fogtdal har arbejdet med.

Det er tydelig, at der er lagt meget arbejde i bogen, hvilket i sig selv er en fornøjelse. Der er ikke sparet på hverken papirkvaliteten, opsætning eller indbinding. Bogen er tydeligvist gennemarbejdet, og sproget flyder fint.

Hvis bogen gav lidt mere ved havelågen omkring vejen til disse bedrifter, og der var løsnet lidt mere op for kontrollen, så bogen i højere grad kunne videregive erfaringer til andre iværksættere og erhvervsledere, ville der have været basis for to ekstra stjerner.

Stjerner: 3 af 6
Titel: Med hjerte og jernvilje – en farverig forlæggers erindringer
Forfatter: Palle Fogtdal
Forlag: Palle Fogtdal
ISBN: 9788772487076
Pris: 299


Søren Hoelgaard Justesen er stifter og medejer af Epinion A/S, som leverer research baserede konsulentydelser. Søren er endvidere stifter og medejer at Natur-Energi A/S, som sælger klimavenlig energi, samt investor og bestyrelsesformand Endomondo.com, der er globalt online motions community.


Køb bogen
" Med hjerte og jernvilje" herAndre læser dette lige nu


Seneste karriere nyheder