Bøger: Når vejen har hjerte
Uffe Elbæk fortæller en god historie, som samtidig holder vand, når det kommer til pointer, værktøjer og metoder.
Karriere Af ,
Selvom vi lever i en rationel verden, er det vigtigt at vælge det, som personligt giver mening for os. Har du lyst til at følge med på en rejse gennem 13 hændelser, der har haft stor betydning og dermed gav stor mening for Uffe Elbæk, som blandt andet er tidligere rektor for Kaospiloterne.

Så er muligheden her nu i hans nye bog "Ledelse på kanten".

Bedømmelse:
5 af 6 stjerner


Iværksætteri, innovation, læring og forandringsledelse er noget af det, som historierne handler om. Men de handler også om andre former for problematikker. Som er relevante for alle typer af grupper, teams, virksomheder og organisationer.

Bogen sammenvæver Uffe Elbæks historie om Kaospiloterne - og mange andre - med problematikken i og læringen af den enkelte historie. Som igen generaliseres, og herefter præsenteres for os læsere med en række værktøjer og løsningsmetoder til, hvad vi kan gøre, når vi møder et lignende problem.

Blandt de "lessons learned" som bogen beskriver, kan fremhæves et par eksempler, som med gavn kan bruges i enhver form for organisation.

Se ledelse som anden end "nedad"

En historie handler om, hvordan vi ofte primært ser ledelse som den opgave det er at "lede nedad" eller lidt pænere sagt "lede medarbejdere".

Men hvor meget tænker vi egentlig i vægtningen mellem også at "lede til siden", "lede opad" og ikke mindst "lede indad" (det sidste vil sige til stadighed at udvikle sig selv fagligt og menneskeligt i forhold til opgaven).

En anden historie handler om at træffe beslutninger i en tidlig fase af et projekt. For det er som bekendt netop her, hvor mængden af viden er mindst og beslutningerne allermest vidtrækkende. Hertil kommer råd om at erkende og håndtere, når man har taget fejl.

Rummer givtige erfaringer

Det er ofte en stor kunst at sætte form og indhold på erfaring og læring, som kan synes selvfølgelig for os andre, når vi læser bogen. Ikke desto mindre rummer bogen en række givtige erfaringer, som fint består den test, det er at blive skaleret op til problemstillinger af mere generel art.

I bogform bliver det aldrig ligeså ophidsende, som var man selv en del af processen; men professionelt bedømmer jeg, at der er tale om en række velreflekterede, men pragmatiske og alligevel virksomme metodikker.

Og jeg tror, at mange af historierne vil kunne give inspiration, for eksempel når det handler om at skabe forandringer og fremdrift i en organisation. Uanset om vi taler start-up virksomhed eller veletableret organisation.

Bogen gengiver en passage fra "Don Juan's lære" af Carlos Castaneda. Jeg hæfter mig ved en enkelt sætning herfra, nemlig spørgsmålet "Har denne vej hjerte?"

Det er tydeligt, at Uffe Elbæk i bogen skildrer, hvad han virkelig brænder for, men også der, hvor han nogle gange har brændt sig, og begge dele med både hjerne og hjerte.

Tilføjet en klædelig anerkendelse af de folk, som var med på vejen. Det er – efter min opfattelse – også befriende, at han i bogen ikke langer mere ud efter "The Establishment", hvad der kunne have gjort bogen mere tung og forudsigelig.

Alt i alt fortælles en god historie, som samtidig holder vand, når det kommer til pointer, værktøjer og metoder. Det gør bogen til velegnet sommerlæsning for den, som har lyst til en anderledes, spændende og underholdende bog. Den er let og hurtigt læst, men ikke hurtigt glemt.

• Ledelse på kanten
• Uffe Elbæk
• Gyldendal Business
• 192 sider
• 300 kr

Køb bogen
"Ledelse på kanten" her


Christine Waldmann ejer konsulentfirmaet ChangePartner, der rådgiver om forandringsledelse og individuel lederudvikling, samt coacher en række erhvervsledere. Tidligere HR direktør, senest i en årrække for Gillette Group i Norden og før det Vice President for HR i Hardi International A/S. Bestyrelsesformand for it-virksomheden Msec A/S. Uddannet cand.merc fra CBS, sidefag i Psykologi fra Københavns Universitet, og Executive efteruddannelse fra INSEAD.


BEDØMMELSE: 5 ud af 6.

Få pladser tilbage: Børsen inviterer dig med bag om skandalen om landets største skatterøveri

Efter fem uger som skatteminister stod det klart, at Skat var blevet snydt for hele 12,3 mia. kr. Du har nu en unik mulighed for at komme helt tæt på skandalen om udbyttesagen, når tidl. skatteminister Karsten Lauritzen og journalisterne Thomas G. Svaneborg og Niels Fastrup giver dig et indblik i hele sagens forløb og konsekvenser.

Det er 3. oktober kl. 17:00, og Børsen-abonnenter deltager uden betaling. Tilmeld dig til her.Andre læser dette lige nu


Pleasure anbefaler

Seneste karriere nyheder