Bøger: Aamund - en formand med format
Mikael Vest er professionelt bestyrelsesmedlem i en række erhvervsvirksomheder og strategisk sparringspartner samt stifter af Vinderstrategi A/S. Mikael Vest er samtidig ekstern lektor i strategi, or
Karriere Af ,
Endelig. En ny bog om Asger Aamund har været savnet. Og så kan jeg ligeså godt slå fast fra start, at min anmeldelse måske bærer præg af en dyb respekt for den person, som bogen beskriver og derfor kan anmeldelse eventuelt også opleves for positiv.

Bedømmelse:
5 af 6 stjernerOg alligevel ikke. For det stiller måske endnu højere krav fra anmelderens sidé.

Netop på grund af bogens hovedperson vurderer jeg det som en forholdsvis let opgave at skrive en relevant og interessant biografi om en spændende mand som netop Aamund.

Ikke kun dygtig erhvervsmand

Det ændrer dog ikke på, at det er en rigtig god bog, som kommer godt omkring Aamund. Efter at have læst bogen står det endnu mere klart, at Aamund ikke kun er en dygtig erhvervsmand.

Jeg tror alle læsere efterfølgende vil have et godt og nuanceret billede af hele personen Asger Aamund.

Bogen giver også et fremragende billede af alle de områder, hvor hovedpersonen sætter en dagsorden, som fx politiker (eller i hvert fald som ideologisk fader til dele af det oprindelige Ny Alliance), samfunds- og livsstilsdebattør, kendis-person (ikke mindst grundet familierelationerne), dansk bioteks frontfigur og som en bestyrelsesformand med kant og format for bare at nævne nogle af de ansigter, som bogen på en god måde får præsenteret.

Mange steder lykkedes det også forfatterne at gengive Aamunds holdninger og udmeldinger på en god og nærværende måde. Jeg opfatter mange af passagerne som humoristiske og har dog alligevel forståelse for at der kan være enkelte erhvervsledere, som måske ikke ser det helt på samme måde.

Nålestribede næsehorn

I hvert fald vil dem som Aamund kalder de "nålestribede næsehorn" formentligt ikke synes, at det er morsomt. Det er en betegnelse som – når det gengives fra bogen – henviser til de konforme erhvervsfolk som yder en ihærdig indsats for at ligne alle andre, går sammen i loger og i øvrigt hele tiden følger de uskrevne love.

De signalerer noget som hører historien til og får derfor også tituleringen "Jurassic Park" fra bogens hovedperson.

Denne holdning og udmelding er beskrevet allerede på side 23 og sådan fortsætter det med markante holdninger igennem det meste af bogen. Fx fremgår det senere i bogen, hvordan Aamund har karakteriseret ledelsesstilen på én af Danmarks førende uddannelsesinstitutioner som "management by håndsoprækning"...

En af de bedste biografier

Heldigvis slipper vi for alt for meget om opvæksten og den slags og vi kan i stedet koncentrere os om nutiden – eller i hvert fald de seneste årtier i Aamunds liv.

Det er måske også en væsentligt årsag til, at jeg vil betegne bogen, som én af de bedste biografier, som jeg har læst (og der har været mange!). Beskrivelsen af Aamunds rolle indenfor dansk biotek fylder en del i form af beskrivelser om NeuroSearch og Bavarian Nordic.

Hvis der fra læsers side på forhånd er lidt interesse for disse selskaber, så kan bogen opfattes som en lille spændingsroman når det gælder beskrivelsen af udviklingen for disse selskaber.

Rollemodel som bestyrelsesformand

Personligt mener jeg højdepunktet i bogen er Aamunds egen beskrivelse af sine tanker om sin rolle som bestyrelsesformand- og medlem i en række erhvervsvirksomheder. Også i den forbindelse er Aamund meget klar i kommunikationen når det gælder en bestyrelses opgave.

Der er ifølge Aamund særligt tre hovedopgaver, som skal varetages:
    1) levere en vision

    2) inspiration og

    3) provokation

Jeg tror desværre at en lang række andre bestyrelsesmedlemmer er lodret uenige heri og så er vi heldigvis en anden gruppe som er grundlæggende enige, men dog må konstatere, at der er noget at lære af Aamund. For de sidste er bogen meget interessant!

I slutningen stiller forfatterne det retoriske spørgsmål om Aamund har været en succesfuld erhvervsmand. Noget der trækker ned i denne vurdering er ifølge forfatterne det manglende afkast som de loyale aktionærer i de to biotekselskaber har opnået.

Til gengæld står det klart, at omfanget af dansk biotek har været positivt påvirket af Aamunds virke og så er det vel også en succes, at vi har med en erhvervsmand at gøre, som brænder så meget for samfundsforhold. Det synes jeg bogen i hvert fald giver et godt grundlag for en diskussion af.

Selvfed?

Når vi har med sådan en personlighed at gøre tænker jeg om forfatterne kunne have udfordret sig selv – og hovedpersonen Asger Aamund - lidt mere i retning af undersøgende journalistik.

Der gøres for eksempel ikke meget ud af, at der mangler interview med bl.a. børnene, som omtales i biografien.

Noget andet, som jeg har reflekteret over er, hvordan billedet af en særdeles "selvfed" (henslængt, selvtilfreds og med åbentstående skjorte) Asger Aamund er valgt til forsiden.

Men måske er billedet bare endnu en provokation fra Aamund eller min egen misfortolkning af afslappethed? Og i bekræftende fald er det jo netop det som gør det befriende, at vi i dansk erhvervsliv har en ener, som Asger Aamund.


Aamund - om enspænderen, livsværket og familien
Af Henrik Tüchsen og Søren Funch
Gyldendal Business
271 sider
Kr. 299,95 (vejl.)


Mikael Vest er professionelt bestyrelsesmedlem i en række erhvervsvirksomheder og strategisk sparringspartner samt stifter af Vinderstrategi A/S. Mikael Vest er samtidig ekstern lektor i strategi, organisation og virksomhedsvurdering på Handelshøjskolen i Århus, forfatter og foredragsholder. Mikael Vest har tidligere bestridt en række direktørposter.

Bøger til anmeldelse sendes til Henrik Jørgensen, PA Consulting Group, Tuborg Boulevard 5, 2900 Hellerup
Send mail til henrik.jorgensen@paconsulting.com">Henrik Jørgensen

Savner du faglig inspiration i din indbakke? Modtag en mail fra chefredaktør Niels Lunde en gang om ugen og få et konstruktivt blik på ledelse og dansk erhvervsliv. Tilmeld dig til Niels Lundes nyhedsbrev i boksen herunder


Ledelse


Andre læser dette lige nu


Pleasure anbefaler

Seneste karriere nyheder