Lina Rafn: Succes kræver benhårdt arbejde
Foto: Scanpix
Karriere Af
Som den kvindelige halvdel af eksportsuccesen Infernal og dommer i tv-showet X-Factor står 32-årige Lina Rafn lige nu på toppen af sin karriere. Den startede dog en ganske andet sted end i musikken, men i dag stortrives hun som både kreativ og kontant forretningskvinde.

På ibceuroforums konference med titlen Kvinder anno 2008 tirsdag d. 30. september i København gav Lina Rafn med udgangspunkt i sin historie udtryk for, hvad der har drevet hende derhen, hvor hun er i dag. Og løftede samtidig sløret for, hvilket type ledelse, hun har haft succes med både i bandet Infernal og som coach i X-factor.

Som lille var det Lina Rafns drøm at blive konkurrencesvømmer. Hun meldte sig ind i Herlev Svømmeforening og bekendtgjorde med det samme, at 'det var fordi, hun ville være den nye Susanne Nielsson (svømmer, der bl.a. vandt OL-bronze i 1980, red.).

"Men jeg er lille, jeg har små hænder, små fødder. Og jeg fandt hurtigt ud af, at jeg går meget mere op i, om det ser pænt ud, end om det går hurtigt," siger Lina Rafn, der tog konsekvensen og i stedet indledte en dansekarriere, som længe så ud til at blive hendes skæbne.

"Det var både latin og standard. Det var flotte kjoler, og jeg kunne ret hurtigt mærke, at jeg var god, for det var altid sådan, at der var 20 piger til dans for hver dreng, men jeg fik drengen hver gang," fortæller Rafn, som den dag i dag kalder sig selv en meget dygtigere danser end sangerinde.

Droppede Sjælland og gymnasiet

Hun sagde farvel til gymnasiet i utide og rykkede fra Herlev til Aalborg i jagten på den rigtige dansemakker til faderens store fortrydelse. I det hele taget har hendes opvækst været præget af trangen til at kaste sig 110 pct. over nye udfordringer.

"Om det er noget, jeg er født med, eller noget jeg har fået med hjemmefra, ved jeg ikke. Men for mig har det bare altid været fuldstændig logisk, at hvis man vil være god til noget, så skal man øve sig. Meget. Mine forældre gik selv til en masse sport og var væk hver aften. Så jeg har altid vidst, at man ikke kommer sovende til noget."

Som bekendt blev det dog ikke dans, men musik der endte med at dominere Lina Rafns karriere. Hun blev træt af de økonomiske kræfter, der efter hendes mening "styrede dansesporten herhjemme, hvor det gælder om at købe den rigtige træner, da det også er trænerne, der agerer dommere til stævner".

I stedet opstod Infernal sammen med Paw Lagerman i 1997, som nu har udgivet adskillige album og i dag er Danmarks største musikalske eksportsucces.

"Jeg gik ind i det med hud og hår. Men jeg nok altid haft det sådan, at jeg grundlæggende føler mig lidt uden for, at jeg ikke rigtig hører til nogen steder. Det har jeg kæmpet med på den måde, at jeg altid arbejder stenhårdt på at blive så god, at de ikke kan komme uden om mig," siger Lina Rafn som forklaring på sit eget og Infernals gennembrud.

Blachman, Remee og alle de andre

I den brede offentlighed kom gennembruddet ikke som sangerinde, men som det kvindelige islæt i dommertrioen under sidste års enorme seersucces på DR1, talentshowet X-Factor. En afgørende del af det job bestod i at kunne motivere deltagerne bedst muligt til at levere varen hver fredag for op imod 2 millioner danskere hjemme i stuerne. Og hvordan gør man bedst det?

"Jeg er ret god til at fornemme, hvor folk er efterladt. Hvad er det, den person og den person har brug for, er det pisk, eller er det plads og kærlighed, der motiverer dem. Det er meget forskelligt," siger Rafn om sin coach-rolle i programmet.

"Martin, der vandt, er for eksempel én, der godt kan tåle pisk, for sådan er han også over for sig selv. Hvis man vil hjælpe ham, så gør man det bedst ved at sige ret det her, det her, det her og det her. Omvendt med Laura (der blev nr. to, red.), hende skal man ikke være for hård ved, for hun bliver meget nemmere nervøs."

Okay at styre med hård hånd

Lina Rafn mener, at kvinder generelt er bedre end mænd til at overveje, hvordan det, de siger, bliver modtaget. Og at god ledelse sagtens kan være benhård, hvis rammerne er klare.

"Jeg sagde for eksempel til alle deltagerne inden showet, hvordan jeg opfattede min rolle som dommer. At jeg var der for at give kritik og træffe afgørelser, og at de derfor ikke skulle tage et farvel og tak personligt. At selv om jeg sagde nej, betyder der ikke, at de ikke kan blive kunstnere. Alle kan blive kunstnere, jeg er det jo selv. Det accepterede deltagerne fuldstændig. Folk kan tåle rigtig meget, hvis bare reglerne er indlysende."

Hun betegner sig selv som forretningskvinde og direktør i firmaet Infernal, der måske nok er topstyret, men ikke på nogen 'diktator-måde'.

"Paw og jeg er udmærket klar over, at hvis man vil have mennesker og medarbejdere til at blomstre, så skal de føle sig værdsat og hørt."

For hende handler god ledelse også nogle gange om at stikke en finger i jorden og føle sig frem.

"I Danmark, Skandinavien og Tyskland kan jeg sagtens henvende mig til en arrangør efter et show og meget direkte fortælle vedkommende, typisk en mand, at nu strammer du simpelthen op på det, det og det inden næste gang. Men i Italien og Spanien fungerer det ikke. De er bare ikke dér endnu, hvor kvinder kan tale sådan til mænd i forretningssammenhæng. Så sender jeg Paw af sted med besked om at sige tingene, og så ordner de det stille og roligt," siger Lina Rafn med et smil.

Andre læser dette lige nu


Pleasure anbefaler

Seneste karriere nyheder