Skyen er ikke en placering - det er en model
Virksomheder kan bruge eksisterende infrastruktur til at lave deres egen, private sky og nyde godt af fordelene ved cloud computing, siger Microsoft. Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det nok tilfældet, er holdningen hos Amazon. Boldene p
Foto: Bloomberg Photos
Cloud computing forbindes traditionelt med IT-ydelser, der leveres via et gigantisk datacenter ude i verden. Men nu vil Microsoft gøre det nemmere for virksomheder at omfavne konceptet ved at bruge deres eksisterende infrastruktur at lave deres egen private sky, eller en hybrid bestående af begge.

Redmond-firmaet afholder i disse dage sit Management Summit i Las Vegas.

Her har Microsoft præsenteret styringsværktøjer, der ifølge IT-giganten gør det nemmere for virksomheder at administrere både den private og den offentlige sky.

Microsoft demonstrerede blandt andet en håndteringsportal med kodenavnet Concero, der gør det muligt for IT-administratorer at styre både deres egen infrastruktur og Microsofts Windows Azure i skyen.

Lokkes op i skyen

Initiativet skal ses som Microsofts forsøg på at lokke cloud-skeptiske virksomheder til i det mindste at putte nogle af deres data op i skyen.

Desuden er det en direkte udfordring til VMware, der indtil nu har været næsten alene om at tilbyde virksomheder muligheden for langsomt at overflytte data og processer fra deres egne maskiner til en offentlig sky.

Microsofts holdning er, at cloud computing ikke er en placering, men derimod en model med en række karaktertræk og egenskaber. Det er fx deling af ressourcer, skalerbarhed og elasticitet, selvbetjening og brugsbaseret afregning.

Ud fra den betragtning kan cloud computing godt foregå lokalt bag virksomhedens firewall, hvor konceptet giver bedre muligheder for medarbejder-selvbetjening og hurtigere oprettelse af nye ressourcer.

Ideen er kort og godt at levere et fuldautomatisk system, der hurtigt og nemt gør det muligt at få gang i en ny tjeneste, der skal bruge eksempelvis en web- eller databaseserver.

Ikke for alle

Brad Anderson, vicepræsident hos Microsoft med ansvar for management og sikkerhed, sagde, at hver enkelt virksomhed vil "foretage sin egen unikke til rejse til skyen."

Han forventer, at de fleste virksomheder "vil køre med en eller anden form for hybridmodel."

"Vi vil gøre det muligt for dig at tilnærme dig skyen på dine vilkår," sagde han.

Konceptet stiller dog en række krav til virksomheden. For at kunne levere den eftertragtede automatisering er det nødvendigt med en strømlinet serverfarm med en stærkt virtualiseret infrastruktur.

Det er altafgørende for at kunne få gang i en ny tjeneste eller applikation, uden at systemadministratoren skal kontaktes eller man skal vente på, at der købes ny hardware. Det kræver også en virksomhed af en vis størrelse, for ikke alle har råd til at have maskiner, der står og laver ingenting.

Amazon: Falsk sky

En af Microsofts største konkurrenter inden for cloud computing, Amazon Web Services, mener, at ideen om den private sky ikke er andet end smart markedsføring.

Warner Vogels, teknisk chef hos Amazon, udtalte sidste år, at det er en "falsk sky, der er designet til at få dig til at købe mere hardware."

Holdningen hos Amazon er den, at hvis din private sky kræver kapitalinvesteringer, så er den hverken adræt, fleksibel eller omkostningseffektiv.

Microsoft, derimod, lover, at virksomhederne med en privat sky vil kunne udnytte den infrastruktur, de kender og ejer, til hurtigere at kunne reagere på forretningsbehov og sænke driftsomkostningerne.

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? I Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk forsøger vi at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen HER.Andre læser dette lige nu


Seneste IT nyheder

Pleasure anbefaler