NNIT bygger en lukket cloud til følsomme data
"Vores kunder har særligt høje krav til både datasikkerhed og driftsikkerhed, blandt andet fordi de skal overholde eksterne krav fra lovgivning eller branchen," siger teknologidirektør Karsten Fogh Ho-Lanng fra NNIT.
Foto: NNIT
Virksomheder med personfølsomme data og høje krav til sikkerheden kan få adgang til cloud-teknologi via en ny tjeneste, som den danske it-virksomhed NNIT snart lancerer. Tjenesten kører i firmaets eget datacenter i Københavnsområdet i et lukket system.

I nogle tilfælde kræver Persondataloven, at data ikke kommer uden for EU. Det kan være svært at få garanti for hos de internationale cloud-firmaer, der netop udnytter stordriftsfordelene ved at kunne flytte data frit rundt mellem datacentre i flere lande.

Den nye tjeneste er især rettet mod stærkt regulerede brancher som medicinalfirmaer, det offentlige og finanssektoren. De er typisk forbeholdne over for at kaste sig ud i cloud.

Det fortæller teknologidirektør Karsten Fogh Ho-Lanng, NNIT.

"De har ekstra store krav til sikkerhed og beskyttelse af fortrolige data. Desuden stiller de større krav til dokumentation af løsninger og processer. De skal kunne dokumentere, at de overholder skrappe krav, hvad enten kravene kommer fra branchen selv eller via lovgivningen," siger han.

Ikke åben for alle

NNIT var oprindelig it-afdeling i Novo Nordisk. Derfor kender virksomheden de særlige krav, den type virksomhed stiller. Sidste år gik den i gang med at opbygge den nye cloud-tjeneste. Den bliver et supplement til NNIT's traditionelle outsourcing-forretning.

"Vores kunder vil gerne have adgang til de fordele, som cloud giver: Fleksibiliteten, muligheden for at få en ny server på en time – og i nogle tilfælde også betaling efter forbrug. Vi har udviklet et system, der bygger på samme teknologier som de store public cloud-udbydere, men hvor alt er lukket inde i vores datacenter. Så kunderne ved, hvor deres data fysisk befinder sig, og deres it-revision kan komme forbi og inspicere forholdene," siger Karsten Fogh Ho-Lanng.

Tjenester som Amazon Web Services og Windows Azure kaldes public cloud. De er i princippet åbne for enhver, der har et kreditkort. Den type cloud, som NNIT tilbyder, kaldes for community cloud. Den bliver udelukkende tilbudt til virksomheder, der opfylder bestemte kriterier.

Blåt stempel på vej

I medicinalbranchen stiller de amerikanske sundhedsmyndigheder krav om, at it-systemer skal være GxP-validerede. Det vil sige, at de overholder bestemte retningslinjer for sikkerhed og dokumentation.

"Vi har en GxP-validering undervejs, jeg regner med, at den bliver gennemført i år," oplyser Karsten Fogh Ho-Lanng.

Han venter, at det i første omgang bliver de mindre kritiske systemer, som bliver lagt i skyen.

NNIT taler også med potentielle kunder i finanssektoren. De overvejer at lægge systemer som webportaler og testsystemer i skyen. Derimod er der ingen udsigt til, at kerneapplikationerne med kunde- og finansdata flyttes til cloud.

Digitalisering i det offentlige

Karsten Fogh Ho-Lanng ser store muligheder for cloud i den offentlige sektor.

"De fleste it-afdelinger i det offentlige bruger 75 procent af deres tid på basal it-drift. Her tror vi, at de skal fokusere på den værdiskabende digitalisering, og så lade andre tage sig af driften. Her er cloud en del af svaret. Efter min mening er det en opgave for markedet at tilbyde konkurrencedygtig drift," siger han.

Odense Kommune fik for nylig nej fra Datatilsynet til et ønske om at bruge et cloudsystem. Det handlede om problemer med at dokumentere sikkerheden. Kan NNIT løse det problem?

"Vi kan ikke tilbyde kommunen af køre Google Apps hos os – det er kun Google, der gør det. Men der findes andre softwareløsninger, som man vil kunne køre på vores infrastruktur, og vi kan garantere, at data ikke forlader Danmark," bemærker han.

Meget snak

Under arbejdet med at opbygge den nye cloud-tjeneste har NNIT gjort en væsentlig erkendelse.

"Der er stadig mere snak om cloud, end der er reelle løsninger derude," siger Karsten Fogh Ho-Lanng.

Han henviser til de systemer, der skal gøre det muligt at skalere løsningerne frit, automatisere tildelingen af ressourcer og give kunderne selvbetjening.

"De findes ikke som standardløsninger, vi er i høj grad selv med til at opbygge dem i samarbejde med vores leverandør," siger han.

NNIT's cloud-tjeneste lanceres i foråret. Nogle kunder er i gang med at teste den.

Andre læser dette lige nu


Seneste IT nyheder