Fakta: IaaS er en it-infrastruktur i cloud'en
Med IaaS behøver ens serverpark ikke se sådan ud, fordi man frygter en kortvarig stor belastning.
Foto: Colourbox
Med IaaS (Infrastructure as a Service) lejer man adgang til datakraft i skyen. Det er den mest fleksible form for cloud computing, men også den der stiller størst krav om it-ekspertise.

Denne artikel er et led i et tema om Cloud Computing, der har premiere på borsen.dk fra mandag middag.

IaaS er den mest omfattende af de tre leverancemodeller for cloud. Den går ud på, at kunden får adgang til en virtualiseret infrastruktur med servere, netværksswitche, storageudstyr og hvad man ellers måtte ønske.

At det er virtualiseret betyder, at der reelt ikke er tale om fysisk hardware, men om software, der efterligner hardwarens funktioner.

Denne software kører på cloud-udbyderens hardware, som kunden ikke har direkte adgang til.

Skalerbar og fleksibel

Managementkonsulent Michael Løytved leder Capgeminis danske ekspertisecenter inden for cloud. Han forklarer fordelene ved IaaS således:

"De vigtigste fordele ved "Infrastructure as a Service" er skalerbarhed, fleksibilitet, og at man kun betaler for det, man bruger.

Et godt eksempel er en virksomhed, der har et system, som indimellem rammes af en spidsbelastning.
Det kan f.eks. være nogen, der sælger billetter til koncerter. Så kommer Rolling Stones til byen, billetterne sættes til salg, og systemet går ned på grund af overbelastning.

For at undgå det skal firmaet i den traditionelle it-verden købe servere og båndbredde til at kunne håndtere en belastning, som måske kun opstår to gange om året. Resten af tiden har den stor overkapacitet.

"Med en cloudløsning kan virksomheden købe adgang til et system, der automatisk skalerer til den kapacitet, der er brug for – og som kun koster penge, når det bliver brugt," siger han.

For at kunne bruge en IaaS-løsning, skal kunden selv stå for at installere styresystemer, middleware, applikationer og anden software. Løbende vedligeholdelse er også kundens ansvar.

Modellen ligner traditionel drift i en it-afdeling, bortset fra at den fysiske hardware er afløst af virtuelt udstyr, som tilgås over nettet. Dermed stiller den også krav til ekspertisen: Kunden skal selv kunne håndtere systemadministrationen.

Tænk integration

"Det er vigtigt at tænke en IaaS-løsning ind i virksomhedens eksisterende infrastruktur. Hvordan integrerer man med de data, man i forvejen har i gamle systemer, som det ikke kan betale sig at flytte over på cloud? Det skal man overveje," siger Michael Løytved.

Han mener, at beslutningen om at købe IaaS oftere træffes af den it-ansvarlige end af den adm. direktør i forhold til fx SaaS.

Det kan eksempelvis ske, når man har brug for skalerbar regnekraft med kort varsel.

Et par eksempler på IaaS-tjenester er EC2 (Elastic Compute Cloud) fra Amazon Web Services og Cloud Servers fra Rackspace Hosting.

BILLEDTEKST (Foto ligger på Docs)
NYT AFSNIT Hvor stor forskel er der på Socialdemokratiets og Venstres økonomiske visioner for landet, og har partierne en reel plan for, hvordan den grønne omstilling skal finansieres? Få hele analysen i podcasten "Til valg med Corydon & Co.":Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Gå til pleasure.borsen.dk Gadget på pleasure.borsen.dk

Seneste IT nyheder

Pleasure anbefaler