KL-formand: Vanvid at sælge KMD
Foto: Scanpix
Ordren fra Folketinget til KL-formanden er klokkeklar; sælg KMD. Processen er skudt i gang, men som frygtet blandt private bejlere og på Christiansborg, indrømmer formanden Erik Fabrin nu, at han er stærk modstander af salget - og ikke sælger til hvem som helst.

Venstres IT-ordfører vil have KMD skudt af næste år - ellers får det konsekvenser. Men truslen preller af på formanden, der nu erkender over for borsen.dk, at han ikke har travlt med at parere salgsordren.

"Personligt synes jeg, det er helt forkert at vedtage sådan en lov, der siger vi skal sælge KMD. Der er åbenhed og konkurrence, det passer ikke det, Folketinget bilder sig ind - vi opererer også på det private marked. Det tankesæt synes jeg, er det glade vanvid," siger Erik Fabrin, formand for Kommunernes Landsforening (KL), der ejer KMD, til borsen.dk.

IT-ordfører vil have KMD solgt i 2008

Private spillere som IT-investoren Ib Kunøe, der har lagt billet ind på KMD, og også blandt IT-ordførere, er lodret uenige og påpeger, at det er et problem, at det kommuneejede selskab er vokset så langt ud over den erhvervsmæssige kommunegrænse og samtidig dominerer kommunemarkedet.

KL kan i realiteten forhale sagen i 2-3 år, men makker KL-toppen med Fabrin og Anker Boye i spidsen ikke ret, og får KMD solgt i 2008, vil IT-ordfører Michael Aastrup Jensen tage affære.

"KMD skal sælges - og jeg regner også med, at det bliver solgt næste år. Jeg har truet med, at hvis der ikke snart sker noget, hvis formanden bliver ved med at forhale det, vil jeg tage det op i Folketinget. Loven skal jo overholdes," siger Venstres IT-ordfører, Michael Aastrup Jensen til borsen.dk.

KL-formand sælger ikke til hvem som helst

Fabrin har også tænkt sig at rette sig efter loven, men han vil ikke rette sig efter tidsmæssige diktater og heller ikke sætte nogen deadline på salget, som formanden understreger først bliver en realitet, når de omfattende krav, KL har opstillet, er opfyldt.

"Jeg har ikke noget specielt hastværk - KMD bliver solgt, når vilkårene er optimale. Først skal kommunerne have organiseret sig i en stærk indkøbsorganisation. Den eksisterer ikke i dag, og det tager den tid, det tager at gøre det," tilføjer KL-formanden.

De to sidste ting på Fabrins krav-liste drejer sig om køberfeltet og prisen. Formanden påpeger, at salgsprocessen i "i høj grad" handler om, hvilke købere, der melder sig, og fastslår, at KL ikke sælger til hvem som helst.

KL-formand vil ikke sælge

"Der er ikke nogen begrænsninger til, hvem der kan købe, men vi har ikke tænkt os at sælge til en skraldemand - altså én, der nedlægger virksomheden tre dage efter, han har købt den. Og så skal prisen og vilkårene være optimale - der er ingen som helst hast eller lastværk," siger Fabrin.

Salgsprocessen kan altså trække i langdrag, hvilket én af de interesserede KMD-købere, Ib Kunøe, er indstillet på. Han satser dog alligevel på, at udbudsmaterialet kommer i slutningen af i år, og handlen lukkes næste år.

"Et salg afhænger ene og alene af hvem, der er formand, og det er jo en offentlig hemmelighed, at KL-formanden ikke vil sælge, hvis han kan blive fri. Men iht. min fagbog, og med mindre nogle kaster grus i maskineriet, så er sagen løst inden midten af 2008," siger Ib Kunøe, der midt på ugen afslørede, at han gerne vill købe KMD, der vurderes til ca. 3 mia. kr.

Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Gå til pleasure.borsen.dk Gadget på pleasure.borsen.dk

Seneste IT nyheder