WHO: Roundup formentlig kræftfremkaldende

301431_16_9_large_42.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
21. mar 2015 KL.10:26
Den amerikanske kemigigant Monsantos supersælgende ukrudtsmiddel Roundup er sandsynligvis kræftfremkaldende, mener Verdenssunhedsorganitationen WHO.

Ifølge Bloomberg News har WHO fredag offentliggjort en rapport i magasinet Lancet Oncology, hvor det fremgår at der er ”begrænsede beviser” for at ukrudtsmidlet kan forårsage non-Hodgkin’s Lymphoma og lungekræft, og ”overbevisende beviser” for at det kan forårsage kræft i laboratoriedyr.

Rapporten stammer fra WHO’s franske afdeling for kræftforskning, IARC. Men ifølge Monsanto har WHO ikke kigget på nye data og konklusionerne stemmer ikke overens med tidligere vurderinger fra USA og Europa.

”Vi ved ikke hvordan IARC kan komme til en konklusion, der er så dramatisk forskellig fra de konklusioner som er draget af myndigheder verden rundt,” siger Philip Miller, vicedirektør for Monsantos afdeling for globale reguleringsforhold.

Monsanto opfandt glyphosat, det aktive stof i Roundop, i 1974, og ukrudtsmidlet blev kolossalt populært i forbindelse med genetisk manipulerede afgrøder af bl.a. majs og soyabønner, som er designet til at overleve netop brugen af glyphosat.

Ifølge WHO er den generelle befolknings eksponering mod midlet lav.

”Beviserne hvad angår mennesker stammer fra studier i eksponering, for det meste inden for landbrug, fra USA, Canada og Sverige siden 2001. Yderligere er der overbevisende beviser for af glyphosat kan forårsage kræft i laboratoriedyr,” skriver WHO i rapporten.