Virksomheder kan leje en privat cloud

Generelt
Eksklusivt for kunder
31. mar 2011 KL. 9:30

Hidtil har begrebet privat cloud dækket over, at en virksomhed selv indkøber udstyr og software til at opbygge en intern cloud-arkitektur. Men nu kan store virksomheder i stedet leje en privat cloud.

Det er et eksempel på, at grænserne mellem offentlig, hybrid og privat cloud er ved at blive udvisket. Initiativet kommer fra amerikanske CSC, der også er aktiv i Danmark.

Firmaet har lanceret en privat cloud, hvor betalingen sker på lejebasis. Som ved andre private cloud-løsninger placeres udstyret hos kunden.

CSC hører til blandt de traditionelle udbydere af outsourcing. En anden spiller på det marked, danske NNIT, har for nylig lanceret en såkaldt community cloud, hvor data placeres i et datacenter, som overholder særlige krav til sikkerhed og dokumentation.

Begge lanceringer er tegn på, at de gamle outsourcing-firmaer søger forretningsmodeller, hvor de kan udnytte cloud-tankegangen.

Data bliver i virksomheden

Bizcloud, som CSC’s nye tjeneste hedder, er rettet mod virksomheder, der gerne vil have fordelene ved cloud-modellen, men som ikke ønsker at data placeres uden for deres eget datacenter.

Den er primært interessant for CSC's større kunder, oplyser Kåre Holm-Larsen, der er ansvarlig for produktet hos CSC.

Der findes tre niveauer af cloud: Public, community og privat. Public cloud er åben for enhver med et kreditkort. Community cloud er begrænset til bestemte kundetyper, for eksempel en særlig branche. Den private cloud er begrænset til den enkelte kunde.

Den private cloud kan være en løsning, når en virksomhed behandler data, som persondataloven kræver ikke kommer uden for EU.

"Virksomhederne må overveje, hvordan de vægter pris i forhold til sikkerhed. Prisen bliver højere, når man går fra public til privat cloud, så jo mere prisaggressiv du er, desto mere åbne miljøer kører du på," siger Kåre Holm-Larsen.

Tjenesten bygger på samme teknologi, som CSC anvender til de cloud-tjenester, der leveres fra firmaets egne datacentre. Det vil sige bokse udstyret med servere og netværksudstyr fra Cisco, lagringsudstyr fra EMC og software til virtualisering fra VMware.

Store danske virksomheder på vej


De hidtidige løsninger til privat cloud har krævet, at kunden investerede i udstyret. Men med den nye løsning ejer CSC både hardware og software, som kunden lejer sig ind på.

Dermed får man både betalingsmodellen fra public cloud og den såkaldte elasticitet, der gør det muligt at skrue op og ned for datakraften i takt med behovet.

"Jeg forventer, at fire-fem af vores store kunder i Danmark vil kaste sig ud i det inden for det næste år eller to," siger Kåre Holm-Larsen.

Ud over sikkerheden kan der også være andre årsager til at ønske en privat cloud: Man kan have en applikation, der kun kan køre lokalt. Eller man kan have et ønske om at satse på flere leverandører af software, der kan afvikle deres løsninger på den samme hardware.