Ugen der kommer: Tumultarisk år slutter i Sydbank

396480_16_9_large_254.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
23. feb 2020 KL. 9:00

Når Sydbank som den sidste storbank offentliggør regnskab onsdag, afslutter den et dramatisk år, hvor bestyrelsesmedlemmer er gået og kommet. Fokus er på effektiviseringer, vurderer analytiker

2019 var et år, hvor der blev vendt op og ned på tingene i den danske banksektor. For pludselig skulle privatkunder til at betale minusrenter for at have penge stående i banken.

Sådan gik det også i Sydbank, hvor Karen Frøsig som den anden bankdirektør i Danmark pålagde sine kunder at betale 0,75 pct. i rente for beløb over 750.000 kr.

Men det var ikke det eneste, der blev ændret i den Aabenraa-baserede bank. For en tirsdag aften trak fire bestyrelsesmedlemmer sig fra deres poster. Herunder den tidligere Nationalbank-direktør, Torben Nielsen, der havde titel af formand for Sydbank. Senere kom det frem, at det var diskussioner om en mulig fusion med Spar Nord, der kastede grus i maskineriet.

Torben Nielsen og de tre andre bestyrelsesmedlemmer ønskede at fusionere – det gjorde Karen Frøsig og den nye formand Lars Mikkelgaard-Jensen ikke.

Lars Mikkelgaard-Jensen forklarede, at der var behov for at kigge på Sydbanks omkostninger, så der kom en bedre sammenhæng mellem bankens udgifter og indtægter. Ved offentliggørelsen af regnskabet for tredje kvartal fremlagde man så en plan, der blandt andet skal effektivisere bankens måde at gøre tingene på.​​

Hvor langt er de nået

Nyt om planen vil man som analytiker holde godt øje med, forklarer Thomas Eskildsen, der er aktieanalytiker i Handelsbanken.

“Det bliver interessant at se, hvor langt banken er med sin effektiviseringsplan, og hvordan kunder og medarbejdere har taget imod de nye tiltag,” siger Thomas Eskildsen.​​

Han påpeger, at Sydbank historisk har været gode til at eksekvere på sine planer. Men:

“Der er ingen tvivl om, at 2020 bliver et udfordrende år for Sydbank og hele sektoren. Det er først efter 2020, at vi kan se, om der er blevet skruet på de rigtige håndtag.”

Banken forventer at lande et resultat efter skat i den nederst del af spændet mellem 800-1100 mio. kr. efter skat. Regnskabet offentliggøres onsdag morgen.