Ud at køre med de skøre

255503_16_9_large_490.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
10. apr 2013 KL. 8:55
”Bye bye”, siger taxichaufføren. Han har standset bilen uden for nummer 5 på Guanghua Road midt i Beijings centrale forretningsdistrikt, Chaoyang.

Børsens udsendte skulle egentlig af ved nummer 15. Jeg viser atter chaufføren sedlen med adressen skrevet på kinesisk. Men lige meget hjælper det. ”Bye bye”, lyder det igen. For chaufføren er denne tur åbenbart slut, så jeg må betale og stige ud af bilen. Pyt, tænker jeg. Det er vel ikke det store problem at spadsere et par blokke hen ad gaden. I dag er det oven i købet solskin, og forureningen er på et tåleligt niveau.

Jeg spørger nogle uniformerede vagter i de store kontorglashuse om vej. De smiler venligt, hvorefter de begynder at diskutere heftigt med hinanden på kinesisk og peger hver sin vej. Det bliver jeg ikke meget klogere af, så jeg fortsætter i samme retning.

Det viser sig imidlertid, at der ikke er husnumre på bygningerne længere ned af gaden. Pludselig befinder jeg mig midt i et beboelseskvarter. Nok ikke stedet, hvor den danske ingrediensvirksomhed Chr. Hansen, som jeg er på vej hen for at besøge, har sit kontor.

Flere telefonopkald og en timelang spadseretur senere finder jeg med god hjælp fra direktøren Chr. Hansens kontor et par kilometer i den modsatte retning på Guanghua Road.

Morgenen var oven i købet begyndt med, at en anden taxichauffør også var kørt adskillige kilometer i den forkerte retning på en af Beijings store ringveje på vej til dagens første møde. Men han sagde i det mindste ”sorry, sorry” adskillige gange, inden jeg til sidst blev sat af det rigtige sted.

Transport med taxi i Kinas storbyer er en udfordring, man bør tage alvorligt – dødsens alvorligt. For ikke nok med, at taxichaufførerne sjældent taler engelsk og ofte har vanskeligt ved at finde frem til destinationen (GPS og kort er åbenbart ukendte hjælpemidler). De kinesiske taxier kører ofte også i en halsbrækkende stil, og sikkerhedsselerne er som regel defekte eller ikke-eksisterende.

Den kinesiske kultur, hvor man nødig vil tabe ansigt, betyder desuden, at taxichauffører ofte foretrækker at lade som om, de ved, hvor de er på vej hen, selv om de reelt ikke aner det.

Til gengæld er det meget, meget billigt at køre i taxi i Kina.

Nogle gode råd til førstegangsbesøgende om taxikørsel i Kina, er derfor følgende:

1. Medbring altid adressen på destinationen skrevet på kinesisk.

2. Lad evt. hotelportieren forklare chaufføren, hvor I skal hen.

3. Medbring evt. et telefonnummer på en kinesisk talende person, som kan kontaktes undervejs og guide chaufføren.

4. Medbring evt. din egen GPS

5. Beregn altid dobbelt så lang tid til turen, som den burde tage. Trafikken er overvældende i storbyerne, og du ved aldrig, om chaufføren kan finde vej.

6. Hold øje med om taxameteret er slået til. Ellers kan turen blive uventet dyr, hvis chaufføren selv bestemmer prisen.