Tysk valg i sidste time før ventet exitpoll: Det skal du holde øje med

351476_16_9_large_489.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
24. sep 2017 KL.17:10

Tyskerne bruger søndagen ved stemmeurnerne, når Forbundsdagsvalget afvikles. Her er de vigtigste punkter at holde øje med. Meget er på spil for landet, partierne, politikerne – og for Danmark.

Hvad sker der søndag?

Valgstederne åbner fra kl. 08.00 til kl. 18.00. Ca 61,5 millioner af Tysklands 82 millioner indbyggere er stemmeberettigede. Normal valgdeltagelse omkring 70-71 pct. Kort efter kl. 18.00 offentliggører TV-stationer exitpolls med de første prognoser baseret på, hvad tyskerne reelt har stemt. Derefter opdateres målinger med reel optælling. Natten til mandag ventes det endelige resultatet. Spærregrænsen er 5 pct. Seks partier ventes ind i Forbundsdagen mod fire i dag.

Læs også: Merkel: "Dette valg er ikke afgjort"


Hvor stærk bliver Merkel?


Forbundskandsler Angela Merkel har ligget i front med 14 procentpoint ned til rivalerne fra socialdemokratiet, SPD. Derfor forventer alle, at hun får fire år mere som kansler og dermed kan være regeringsleder i fire perioder, 16 år. Afhængigt af hvor stærk hun bliver, kan hun sammensætte ny flertalsregering. Seneste målinger giver hendes parti, kristendemokraterne CDU, 36-38 pct. af stemmerne. I 2013 fik CDU 41,5 pct. Genvalget er indpriset i finansmarkederne, aktier, obligationer og eurokurs. CDU udgør ”Unionen” med søsterpartiet CSU fra Bayern.

Ny formand i Socialdemokratiet?


Valgdagen kan i yderste konsekvens gøre SPD’s partiformand, Martin Schulz, karrierer meget kort. Han tiltrådte ved årets start, men skulle SPD stemmer falde til under 23 pct. (partiets værste valgresultat nogensinde i 2009), forventes hans afgang og en genfødsel af SPD.

Ligger tilslutningen mellem 23 og 25 pct. er billedet mere uklart, men skulle SPD nå over 25,7 pct. skulle han sidde sikkert, for så vil han trods alt have sikret fremgang i forhold til valget i 2013.

Alternative für Deutschland 3. største parti?

Højrefløjspartiet er på vej i Forbundsdagen for første gang efter sejre i mange delstater. Partiet får i de seneste målinger helt op til 13 pct., og AfD kan dermed blive tredjestørste parti. Selv om Merkel kategorisk afviser at danne regering med partiet, vil positionen give AfD en bedre platform at kommunikere til mange tyskere.

Et stærkt AfD kan give skvulp på finansmarkederne, idet partiet er nationalistisk og helst så D-marken tilbage, samt grænser på EU-samarbejdet.

Liberale FDP nyt regeringsparti?


De Frie Demokrater, FDP, er også på vej ind i Forbundsdagen efter i fire år i ufrivilligt eksil. Partiet har været igennem en elevatortur i tysk politik: Fik et kanonvalg i 2009 med 15 pct. af vælgerne. Det gav plads til fire års regering med CDU, men en katastrofevalg i 2013 med 4,8 pct. af stemmerne sendte partiet under spærregrænsen. Partiformand Christian Lindner går nu efter at blive tredjestørste parti, en plads i regering igen – og måske jobbet som finansminister.

Hvilken regeringer kan Merkel danne?


Tyskland har siden 2. verdenskrig kun haft en enkelt regering, som ikke udgjorde flertal. Derfor går Merkel efter en flertalsregering. Der er tre muligheder: 1: Fortsætte regeringssamarbejde med SPD, 2: En regering sammen med FDP, 3: En regering sammen med FDP og miljøpartiet De Grønne. Forventningen er, at hun vil foretrække nummer to, hvis de to partier er nok til et flertal.

Ellers vil hun formentlig forsøge at trække De Grønne med, men de to eventuelle støttepartier har markeret sig hård overfor hinanden i valgkampen. Der skal i givet fald files nogle hjørner. Version ét: SPD og CDU har fungeret i to af tre Merkel-regeringsperioder. Det er en stabil midterløsning, men SPD er i et dilemma: Går de igen i ”Grosse Koalition” kan det atter koste dyrt, og forhindre at de opbygger egen profil og vinder i 2021. Omvendt får de ministerposter og indflydelse på de næste fire års kurs i tysk politik.

Hvad sker der mandag?

Mandag bliver første dag i den nye politiske virkelighed. Angela Merkel skal i gang med regeringsforhandlinger, der forventes at blive vanskelige og kan tage måneder. Måske kender vi først et regeringsgrundlag i december, der implementeres i starten af 2018. Indtil da fortsætter Tyskland som hidtil.

Hvad betyder det for Danmark?


Overordnet er Tyskland og Danmark rykket tættere sammen politisk de seneste år. Tyskland er dels en stærk økonomi, der som Danmark er afhængig af massive eksportmuligheder. EU-samarbejdet ses både i Danmark og Tyskland som bedste garant for det, samt for sikkerheden og stabilitet. Med briternes Brexit, pres på den franske præsident Emmanuell Macron, og Donald Trumps protektionisme er Tysklands betydning for dansk udenrigspolitik steget afgørende.

Hvad betyder valget for danske virksomheder?

Intet nyt vil være det bedste nyt for dansk erhvervsliv, der foretrækker et stabilt og forudseligt Tyskland, som fortsætter vækstkursen. Det gavner mulighederne for øget eksport og gør planlægning bedst muligt.

Der holdes øje med justeringer inden for styrke områder som energi-eksport og digitalisering, hvor Tyskland omstilles til gavn for danske salgsmuligheder. En stærk Angela Merkel er derfor det bedste scenarium – og det vil formentlig blive opfyldt.

Hvor stærk ved vi i nat.