Tyrkiet vil være blandt klodens ti største økonomier

260211_16_9_large_994.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
20. jun 2013 KL. 7:28
Frem til 2023 vil regeringspartiet AKP bringe Tyrkiet frem blandt verden ti største økonomier. I dag ligger Tyrkiet på en 18. plads lige under Indonesien og Holland. Det fremgår af tal fra Verdensbanken.

Dermed kommer de seneste ti års ekstreme vækst i Tyrkiet kommer ikke til at stå alene, hvis det står til magthaverne i Ankara.

”Der er store ambitioner op til hundredåret for republikkens grundlæggelse. Trods trakasserier og utilfredshed med regeringspartiet AKP, er der klart vilje til vækst og fremgang,” siger Ole Mølskov Bech, der er Novo Nordisks direktør i Tyrkiet.

Hvis Tyrkiet skal lykkes med at komme op på tiendepladsen , så vil det kræve mere end en fordobling af det aktuelle BNP, der ligger på under 800 mia. dollar årligt.

”Tyrkiet har gode forudsætninger for at lykkes med deres mål. Der er virkelige energi og drev i tingene hernede,” siger Ole Mølskov Bech.

Hvis tyrkerne skal have held til at kravle op blandt verdens ti største lande, så skal de forbi lande som Indien, Mexico, Sydkorea og Indonesien.

”Det kan formentlig godt lade sig gøre, vurderer Ole Mølskov Bech.

Direktør Tom Grønnegaard Knudsen, der styrer Mærsk Lines Sortehavsdivision fra Istanbul har også bemærket de voldsomt ambitiøse mål.

”Bl.a. The Economist har skrevet, at det er et ekstremt ambitiøst mål, men at det er muligt at opnå. Selv om Tyrkiet når en 12. plads eller 14. plads, så er det stadig et niveau, hvor mange andre ville være misundelige," siger han.

Tyrkiet var allerede i 2005 på Goldman Sachs liste over lande, der placerer sig umiddelbart efter G7- og BRIC-lande, der er verdens største økonomier samt betydelige vækstøkonomier.

Siden 2002 har der været en gennemsnitlig årlig vækst på 5 pct. i landet og BNP er tredoblet.

Det er den kontroversielle minsterpresident Erdogan, der har haft regeringsmagten i alle årene, og hans økonomiske politik har medvirket til hans popularitet i befolkningen, hvor mere end halvdelen af befolkningen sidste gang stemte på AKP-partiet.

AKP står bl.a. for udvikling af velfærd, og det har den brede befolkning kunnet mærke. Der er bl. a. sat ind inden for sygehussektoren, hvor alle tyrkere i dag har krav på behandling. BNP-væksten ventes bl.a. at tage afsæt inden for dette område, samt inden for energiforsyning, byggeri og udvikling af infrastruktur.

Miljø- og energirigtigt byggeri samt den samlede energiforsyning ventes alene at kaste onvesteringer for 1300 mia. kr. af sig i de kommende ti år.