Specialpriser for kvalitetsfokus

Generelt
Eksklusivt for kunder
21. feb 2011 KL.16:13
I Børsens Fødevarepris uddeles et antal diplomer, mens der kun udpeges én overordnet vinder. Denne har ydet en særlig betydningsfuld indsats for at højne smagskvaliteten på dagligvarer, og det hædres vedkommende for af et enigt kokkepanel.

I år går prisen til Projekt Jersey Græskalv, som har flere involverede parter. Nemlig Økologisk Landsforening og Kvægavlerne, der groft sagt satte sig for at gøre et affaldsprodukt til en gourmetvare.

Produktet er tyrekalve, som årligt aflives i et antal af cirka 30.000 straks efter fødslen, fordi det ikke kan betale sig at opdrætte dem.

Men en Jersey-græskalv bliver ikke slået ned, straks den har set dagens lys. I stedet sættes den på græs i en flok med voksne køer, som kalven kan die hos, indtil den selv magter at bide i græsset.

Efter slagtningen krogmodnes kødet på gammeldags vis, og resultatet er et fantastisk velsmagende kødprodukt.

Pionererne

Pionererne var landmændene Christian Hansen i Ørsted, Frederik Rahbec i Esbjerg og Carsten Søgård fra Glænø, som senere har fået selskab af to andre landmænd i kredsen.

Der er altså endnu tale om et lille projekt, som dog befinder sig i en sund vækst. I 2010 blev der slagtet 70 græskalve, og i 2011 forventer man, at det bliver til i alt 150, for markedet har taget godt imod det nye produkt.

Hvor Fødevareprisen kædes sammen med et konkret produkt, knyttes Børsens gastronomiske hædersdiplom til en person, som generelt har gjort en ekstraordinær stor indsats for gastronomien.

Hædersdiplomet er tidligere givet til Emmerys-stifteren Per Brun, grøntsagsavleren Søren Wiuff og Michael Grønlykke fra Summerbird, som hver især er enere på deres område.

Her i 2010 går hædersdiplomet til Danmarks vel mest betydningsfulde iværksætter på det gastronomiske område, nemlig Claus Meyer.

I 20 år har Claus Meyer været en konstant og tiltagende faktor i dansk gastronomi, som han især gennem de seneste fem år har påvirket i detailleddet.

Dels gennem salg af delikatesser i supermarkeder og gennem egne detailforretninger, dels via kantinedrift i stor stil. Og endelig på det idémæssige plan som iværksætteren, der etablerede Noma og hyrede René Redzepi til at drive stedet.

Claus Meyer er synonym med fødevarer i høj smagskvalitet, hvad enten der er tale om eddike, æblesaft, syltede agurker, brød, tilberedt mad eller andet fra hans brede produktpalet. Engagementet var i begyndelsen stor, og den gastronomiske flamme synes bare at brænde stærkere og stærkere år for år.

Derfor har et enigt panel af topkokke fra hele landet peget på Claus Meyer, som den værdige modtager af denne betydningsfulde pris.

På fredag overrækker fødevareminister Henrik Høegh diplomerne i Børsens Fødevarepris 2010-11. Blandt diplomtagerne er Mejeriet Søvind, Majbøllegård, Fanø Laks og Skee Ismejeri som er omtalt i dette mini-tema på borsen.dk's gastranomi-site.