Sony dropper kopisikring på e-bøger

Generelt
Eksklusivt for kunder
20. jun 2010 KL.18:12
Inden årets udgang vil Sony sælge e-bøger uden kopisikring. Det er udfordring til Amazon, der dominerer markedet i USA. Få konsekvenser for det danske marked, siger ekspert.

Inden årets udgang vil Sony begynde at sælge elektroniske bøger i et åbent format helt uden kopisikring. Det skriver avisen New York Times.

Markedet for e-bøger er stadigvæk lille, men i heftig vækst, og initiativet fra Sony ses som et forsøg på at vriste markedsandele fra Amazon, der er kommet godt fra start i USA med sin Kindle-enhed, der kan downloade bøger trådløst direkte fra Amazon.com.

Ikke samme rettigheder

I dag har forbrugerne ikke samme rettigheder og muligheder med e-bøger som med de gode, gamle papirbøger.

De kan ikke sælges brugt, gives væk og ofte kan de heller ikke printes ud på papir. Den indbyggede Digital Rights Management (DRM), eller kopisikring, begrænser også brugerne til kun at læse bogen på firmaets egen e-bogs-læser.

Det er alle de begrænsninger som Sony tager fat på ved at begynde at sælge e-bøger i det åbne ePub-format. Firmaet skrotter også sin egen software til indkøb og håndtering af bogsamlingen, og vil i stedet bruge et program fra Adobe, der bl.a. vil sikre, at brugerne ikke kan kopiere og videredistribuere den samme eBog i en uendelighed.

Efter ændringen vil bøger fra Sonys online-butik kunne læses på ikke blot firmaets egne e-bogs-læsere, men også konkurrende produkter samt stort set alle gadgets, der kan håndtere det åbne ePub-format, f.eks. en bærbar pc eller en smartphone.

Ikke den store indflydelse i Danmark

Indtil videre ser det dog ikke ud til, at beslutningen for nogle konsekvenser for det danske marked. Det vurder Steffen Sørensen, direktør i Publizon, som bl.a. konverterer bøger til e-bøger. "Det ændrer ikke på noget, for i Danmark er problemet manglen på udbud," siger han.

"Der er kun 3.500 titler på markedet, mest af akademisk art, og de er af meget svingende kvalitet."

Ifølge Steffen Sørensen bliver diskussionen om kopisikring på e-bøger først relevant, når der er et stort udbud og derefter tilhørende efterspørgsel. Sonys læsere til e-bøger vil eller ikke komme til Danmark før udbuddet er stort nok.

Hæmmet af lille sprogområde

Det danske marked hæmmes af, at være et lille sprogområde, og så har vi nogle af de dyreste bøger i verden.

"Bøger i USA koster det halve af, hvad de koster i Europa, og her er Danmark i den dyrere ende," siger han. Det gør det svært at sælge e-bøger som i USA, hvor de typisk koster 10-15 dollar.

Steffen Sørensen drager paralleller til muskindustrien, hvor pladeselskaberne først koncentrerede sig om at få et stort udbud, men til alt for høje priser. Så blev priserne sat ned til omkring en dollar og til sidst blev kopisikringen så fjernet.

"Det er samme udvikling, som forlagene skal igennem, men i Danmark er vi slet ikke nået dertil endnu. Her mangler vi stadigvæk indholdet, " siger han.

Amazon kom i uføre

Tidligere på året kom Amazon i uføre blandt sine brugere, da firmaet opdagede, at det ved en fejl havde solgt uautoriserede kopier af George Orwells 1984 og Dyrefarmen.

Den anvendte kopisikring gjorde, at bøgerne automatisk blev slettet fra brugernes Kindle-maskiner uden nogen form for notits. Episoden fremhævede problemet med kopisikring, som mange kritikere kalder forbrugerfjendsk og bøvlet.

"DRM er den mest forhadte teknologi, jeg nogensinde har hørt om," siger Steffen Sørensen.

Han vurderer, at udmeldingen fra Sony på sigt vil have stor betydning for forretningsgangene hos de danske forlag.

"Der vil være nogle forlag, som vil være bekymrede, men os, der har beskæftiget os med det igennem længere tid, har den fællesopfattelse, at DRM er et kæmpe problem."

"På lang sigt er det en interessant udvikling, som vi vil indrette os efter."