Skyen betyder nye roller for IT-konsulenterne

Generelt
Eksklusivt for kunder
11. apr 2011 KL.11:35
Skyen er kommet for at blive, og det er iPhone og iPad også. Nogenlunde så kort kan budskabet fra Microsoft opsummeres efter firmaets Management Summit, der løb af stablen i Las Vegas i sidste uge.

Over 4000 besøgende har fået et smugkig på Microsofts nye administrationsværktøjer til virksomheder, deltaget i undervisningsseminarer og lyttet til IT-gigantens visioner for de kommende år.

Det står klart, at Microsoft nu sætter handling bag ordene om, at cloud computing vil være overalt og indtage alle aspekter af vores digitale liv, både i virksomheden og i hjemmet.

”Microsoft har snakket om cloud i mange år, men nu er teknologien endelig moden,” fortæller Tonny Rønnow, salgsdirektør i IT-konsulenthuset Venzo. ”Det er et paradigmeskidte i den måde vi driver teknologi på. Brugerne oplever ikke noget, men dem det er en udfordring for dem, der driver det,” siger han.

”Når nogen ting bliver så forenklet at det bliver en almindelig handelsvare, så er der mange ting man kan selv uden at købe ydelser fra et IT-konsulenthus,” siger han.

Fokus på rådgivning og integration

Han henviser til cloud-baserede tjenester som eksempelvis Microsoft Office 365, der giver Exchange og Sharepoint ude i skyen, eller Google Apps, der også leverer e-mail, kalender og kontakthåndtering.

"Hvis vi vil arbejde med disse ting, så ændrer vores ydelser sig,” siger Rønnow.

Han fortæller, at IT-konsulenthusene skal omstille sig fra en virkelighed, hvor det primært handlede om at installere og konfigurere fysiske servere og bygge en avanceret infrastruktur op, til i højere grad at hjælpe med at integrere forskellige systemer og cloud-baserede tjenester, og flytte data.

”Vi har hjulpet Copenhagen Business School med at migrere 18.000 brugere fra Unix-baseret mail over til en Office-løsning i skyen. Det skal stadigvæk fungere som ét miljø selvom de har de fleste brugere i skyen, og cirka 2.000 brugere i deres egen IT-kælder. Vi får meget mere karakter som systemintegrator, siger Rønnow.

”Forestil dig en virksomhed, der har mail i en sky, SAP i en anden og noget helt tredje i deres eget, private datacenter. Det er stadigvæk den samme IT-afdeling, der skal administrere det og få alle skyerne til at hænge sammen,” siger han og tilf��jer: ”Vi bliver informationsarkitekter.”

Der er stadigvæk masser at lave

Lignende udmelding kommer fra Ilja Godau, afdelingsdirektør hos Atea, en af Danmarks største leverandører af IT-infrastruktur:

”Ja, der vil i stigende grad være områder, hvor vi ikke nødvendigvis sælger en server, men i stedet sender en konsulent ud, hvor det mere handler om den rådgivende faktor. Vores rolle ændrer sig, men der er stadigvæk arbejde i det,” siger han.

Godau fortæller, at der eksempelvis er stor interesse om Microsofts nye InTune-tjeneste i skyen. ”Det kan godt være, at vi ikke skal ud og sælge en helt nyt infrastruktur, men assistancen om pc’erne er der stadigvæk, og vi skal stadigvæk holde øje med at alt er grønt,” siger han.

”Det giver selv mindre virksomheder adgang til teknologier, de ikke har til rådighed i dag. En lille tømmervirksomhed med måske 10 pc’er kan nu få sikkerhedsopdateret deres maskiner og få beskyttelse mod ondsindet software. Det har virksomheden måske ikke så meget fokus på i dag, og man har ikke ressourcerne til at opbygge en hel IT-infrastruktur, men nu får de muligheder, der minder om, hvad man kan hos større virksomheder,” siger han.

Indret dig efter skyen

Afdelingsdirektøren siger, at der lang tid har været snakket om at få IT ud af stikkontakten, og nu er det faktisk virkelighed.

”Med InTune og Office 365 kan vi eksempelvis tilbyde en kvalitetstjeneste oven i med 24/7-hotline. Det koster måske nogle kroner, men det er et eksempel på en ny forretningsmulighed,” siger han.

”Noget forsvinder, udfases eller eksisterer kun i nogle miljøer, men andet kommer til. Det er en vare på hylden og en helt naturlig udvikling.”

"Vores opgave bliver at få tingene til at virke. Fra at levere jern (fysisk hardware, red.) til at være mere rådgivende. Men det handler også i stigende grad om branchekendskab, de forskellige industrier og kunne sætte sig ind i forskellige roller og situationer. Rådgivningen fylder mere og bliver forstærket,” siger han.

Godau fortæller, at det er vigtigt for alle virksomheder, store som små, at indrette sig efter cloud-tankegangen i deres datacentre og serverrum:

”Virtualisering er en integreret del af skyen, og lige netop den komponent er utrolig vigtig i forhold til at få skabt automatiserede processer til at få nye ressourcer online,” siger han.

”Har du 300 ansatte, så køber du måske ikke nye servere så ofte som hvis du har 120.000 medarbejdere. Men indretter du din infrastruktur efter cloud-tankegangen fra starten, og køber en konkurrent fra nabobyen og får 200 ekstra medarbejdere, så er det så meget nemmere at få det hele integreret, siger han.

Forbrugerelektronikken indtager virksomhederne

Samtidig kan IT-afdelingerne og konsulenthusene mærke presset fra brugerne, der vil have mulighed for at bruge en hvilken som helst mobiltelefon, computer eller anden enhed, og stadigvæk have mulighed for at arbejde effektivt uanset tid og placering.

Der snakkes meget om den forbrugerdrevne udvikling, hvor teknologi fra konsummarkedet finder vej til virksomhederne, og det er også noget man mærker hos Atea. ”Før var det teknikeren, der bestemte. Nu kan vi levere adgang uafhængigt af platform og fokusere på vores brugere,” siger Godau.

”Medarbejderne kommer med en iPad eller end maskine med et æble-logo og vil bare have det til at fungere. De vil have mulighed for at passe deres arbejde,” siger han.