Saxo Bank afviser propaganda på internettet

Generelt
Eksklusivt for kunder
20. jun 2010 KL.18:11
Saxo Bank erkender, at medarbejdere har rettet i oplysninger om banken på internettet, men afviser, at der er tale om systematisk sletning af kritik.

Ud med oplysninger om bortvisninger og fyringer. Ind med beskrivelser af bankens tilbud og vækst. Medarbejdere i Saxo Bank har rettet i opslag om banken i det brugerskrevne leksion på internettet Wikipedia.

Det erkender Saxo Banks kommunikationsdirektør Fleming Voetmann overfor borsen.dk, efter at bloggen Borgerlig bums har undersøgt de registrerede ændringer i Wikipedias engelske og danske opslag om Saxo Bank.

Banken godkendte rettelser

I en enkelt medarbejders tilfælde har det været med bankens godkendelse, at der er blevet redigeret i opslagene under brugernavnet Kirstine11. Blandt andet har man fjernet information om bortvisningen og efterforskningen af bankens schweiziske direktør Charles Henri-Sabet.

Sletningen skyldes ifølge Flemming Enevoldsen, at det fremgik, at Charles Henri-Sabet var under mistanke for insiderhandel, hvilket ikke er bekræftet. Det er kun bekræftet fra myndighedernes side, at der er tale om en efterforskning. Al information om sagen blev dog slettet af Saxo Bank.

I kunne vel bare have slettet delen med insiderhandel?

"Jo, det havde været en lidt mere elegant løsning," siger Flemming Voetmann til borsen.dk.

Overvågning nødvendig

Det er kotyme, at virksomheder identificerer sig selv tydeligt i brugernavnet, hvis de retter i leksikon-opslagene, og Fleming Voetmann beklager, at det at Saxo Banks navn ikke er fremgået tydeligere.

At en medarbejder løbende holder øje med Saxo Bank på Wikipedia er nødvendigt, fastholder han.

"Løbende er der nogen, der skriver ting, der tangerer usandheder. Hvis der står noget usandt, så kan vi ikke have det stående i ugevis," siger Fleming Voetmann til borsen.dk

Anonyme rettelser undersøges ikke

Men også andre medarbejdere end Kirstine11 har rettet opslagene. Det er sket anonymt, men da rettelser i Wikipedia registreres med den enkelte computers IP-adresse har bloggen Borgerlig bums sporet rettelserne til tre forskellige computere i Saxo Bank.

Her er der tale om væsentligt grovere redigering, hvor oplysninger om fyringer af medarbejdere og objektiv kritisk omtale af stifterne Lars Seier Christensen og Kim Fournais’ forretningsmæssige fortid er erstattet med informationer om Saxo Banks sponsor af professional cykling og omtale af bankens tilbud inden for aktie- og valutahandel.

Men selvom det vil være en relativt enkel opgave for bankens IT-afdeling at spore de enkelte computere og dermed medarbejderne, der har manipuleret opslagene, så vil det ikke ske.

"Der er jo ytringsfrihed og det gælder også i banken. Som udgangspunkt har vi tillid til folk," siger Flemming Voetmann til borsen.dk.