Sådan kan en svindler udnytte dit cpr-nummer

286234_16_9_large_611.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
07. jul 2014 KL.14:46

Forestil dig, at en helt fremmede pludselig tager din identitet, foretager kriminelle handlinger og kigger helt ind i dit privatliv.

Det kan i værste fald blive til virkelighed, hvis ondsindede får fingrene i dit CPR-nummer. Sådan lyder vurderingen fra it-ekspert Peter Kruse, partner i CSIS, efter Børsen i dag kan afsløre, at 900.000 danskeres CPR-numre har ligget offentligt tilgængelig i går.

"Med et CPR-nummer kan du bl.a. købe et falsk pas på internettet. Med et pas i hånden kan du gå ned og oprette bankkonti, etablere kundeforhold og alt muligt andet. Så er det kun opfindsomheden, der sætter grænser," siger Peter Kruse.

"Hvis man går ind og googler fake passports, kan man se, at det er en stor forretning. Der findes masser af underlødige hjemmesider, hvor du kan handle og købe et falsk pas. De ligner tilpas meget et rigtigt pas til, at man kan misbruge det."

Åben port til privatlivet

CPR-nummeret giver også adgang til følsomme oplysninger om privatlivet.

"Det er jo CPR-nummeret, du angiver, når du ringer op til din læge, til dit forsikringsselskab osv. Så det giver adgang til en række personfølsomme oplysninger," siger Peter Kruse.

Børsen kan i dag fortælle, at sikkerhedsbrist i staten er gået ud over 900.000 danskere, der har fået afsløret deres cpr-nummer. Det er CPR-kontoret under Økonomi- og Indenrigsministeriet, der onsdag eftermiddag ved en fejl lagde cpr-numrene frit frem. Det skete på den såkaldte Robinsonliste, som er en liste over danskere, der ikke ønsker adresserede reklamer, direct mails, i deres postkasse.